Advarsel: Premier League ser rødt…og gult

Bruno Fernandes, dommer, VAR
PGMOL har skærpet reglerne og Premier League flyder derfor med gule og røde i en lind strøm sammenlignet med sidste sæson.
Foto: Clive Mason/Getty Images

Premier League har altid været en liga fuld af fysik. I gamle dage tangerede duellerne til rendyrket vold. I dag er nærkampene heldigvis langt mere civiliseret.

Alligevel er både gule og røde kort fortsat en gevaldig integreret del af kampens hede. Naturligvis. Det er jo fodbold, der spilles.

Og ja, det spilles jo på engelsk jord, hvor der – sammenlignet med andre steder – skal en del mere til at få kortene i vejret. Og så alligevel ikke helt.

For PGMOL (Professional Game Match Officials Limited, red.) har skærpet reglerne. Ganske betragteligt, faktisk.

Især tidsudtræk er noget af det, der er blevet slået hårdt ned på. Men også brok og almen alfahan-ageren er blevet yderligere strafbart.

Farverig virkelighed

I alt er der indført otte nye, skærpede regler. Og at Anthony Taylor og alle de andre Premier League-dommere har taget det nye regelsæt i brug, kan aflæses i antallet af både gule og røde kort.

Dem har der nemlig været mange af i de tre første spillerunder. Og mange flere end normalt. Endda rigtig mange flere. Faktisk taler tallene sit tydelige sprog.

I sidste sæson blev der (ifølge www.premierleague.com) i alt uddelt 1375 gule kort og 31 røde på kryds og tværs af 38 spillerunder. Det svarer til 36,18 gule og 0,81 røde kort per spillerunde.

I dag, altså i denne sæson, er virkeligheden en helt anden. Således er der i alt blevet uddelt 130 gule og 9 røde i de tre første spillerunder. Og det svarer nemlig til 43 gule og 3 røde kort per spillerunde.

Newcastle og Liverpool

Blandt de mest markante bidragsydere til de mange uddelte kort finder vi hold som Newcastle, Sheffield United og Wolverhampton. Tilsammen er de blevet tildelt 30 gule kort. 10 styks hver.

Til sammenligning har et hold som Manchester City blot fået en enkelt gult kort i sæsonens tre første kampe. Færrest af alle hold i Premier League.

Men hvem topper ranglisten, når det kommer til bidragsyderne til mængden af røde kort? Det gør såmænd Fulham og Liverpool, der hver især er blevet tildelt to røde kort.

Liverpools seneste af slagsen blev produceret søndag aften på St. James’ Park, hvor Virgil van Dijk så rødt, da Liverpool leverede et mandsmodsmirakel, der var underholdende, men også unødvendigt.

Pisk og gulerod

Hvorvidt PGMOLs stramninger er godt eller skidt, er en smagssag. Der er dem, der mener, at stramningerne kvæler passionen. Og så er der dem, der mener, at PGMOLs ageren gavner kampens hede.

Hvor om alting er, så er det tydeligt at se, hvor PGMOL (med tidligere Premier League-dommer, Howard Webb i spidsen) vil hen med stramningerne.

Mindre tidsudtræk, mere effektiv spilletid. Mindre brok og skærmydsler, mere boldspil. Og vejen dertil skal tydeligvis asfalteres med gule og røde kort.

Hvor vejen ender, og hvordan underlaget ser ud, når vi kommer længere ind i sæsonen, vil tiden vise. Faktum er, at PGMOL pt. svinger en farverig gul og rød pisk, der på sigt skal blive til en orange gulerod.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

The Manager
Logo
Shopping cart