Antony og drømmen om det smukke spil

Manchester United

Manchester United, logo
Antony skal bringe det smukke spil tilbage til Old Trafford og Manchester United. Foto: Thanyalak-Chalermarrewong-Dreamstime.com_-1

Så faldt en af sommerens store transfersagaer endelig på plads. Antony skifter til Manchester United. Pris, 100 millioner euro. Dermed slutter brasilianeren sig til Erik Ten Hag og Lisandro Martínez, der denne sommer har taget samme rutefly fra Amsterdam til Manchester.

Jogo bonito, skrev Manchester United, da de teasede for handlen på twitter. Det smukke spil, som brasilianerne har haft patent på, og som Manchester United også gerne vil give sine fans. De er i øvrigt ikke de eneste, for med Antonys tilgang så er der nu 17 spillere fra den brasilianske bruttotrup til VM, der nu slår sine folder i Premier League. Men det er en anden historie.

Tilbage til United og Antony. Brasilianeren kommer efter to succesfulde sæsoner i Ajax, men hvad bringer han egentlig med sig til det engelske?

Antony og tallene

Tallene siger 24 mål og 22 assists i 82 kampe. Hæderligt, men for et Ajax hold der alene scorede 98 mål i ligaen i sidste sæson er det bestemt heller ikke ekstraordinært. Men vi skal dybere ned end tallene. For Antony er det man på godt, gammelt dansk kalder for en yderwing. En af dem, der rent faktisk får kridt under støvlerne, når han spiller. Hans udgangspunkt er meget bredt, hvor han med sin driblinger enten skal skabe overtallet, eller med sin gode indlægsfod skal slå det til tider stejle indlæg, når han trækker ind i banen. Han skal skabe det uventede, som så igen skal skabe målet.

Alt det ved Erik ten Hag naturligvis godt, så det er jo det første kriterium opfyldt i forhold til at få succes på Old Trafford. En manager der kender dine kompetencer. Ten Hag ved også udmærket, at Manchester United får en showman.

Når Antony i fremtiden modtager den lange diagonalaflevering fra Varane eller en anden i bagkæden, så kommer vi til at se en bag-om-støttebenet-nedtagning op til flere gange, ligesom den spektakulære dribling frem for den effektive af og til også er at foretrække. Jogo Bonito. Den del må ikke pilles ud af Antony, selvom den måske skal slibes lidt til. Og jo, det kan man godt lære. Se blot på, hvordan det gik en ung portugiser i tidernes morgen med lidt for meget hang til step over finter, der ikke førte til alverden.

Farvel til faldet

Men det er knap så smukt, når han forfalder til den teatralske i sit spil. Det er ikke videre velset i Premier League, og den kan godt skabe problemer for ham. Som den gør for Neymar, når der lige kommer et rul eller to ekstra på. Den del må Antony til gengæld lægge fra sig. For de kommer muligvis til at elske ham på Old Trafford, men buddet herfra er, at de indledningsvist kommer til at hade ham alle andre steder. For Antony deler vandene.

100 mio euro har Manchester United måtte smide for at få fingrene i hame. En spiller der for to år siden blev hentet i São Paulo for omtrent 15 mio euro. Den voldsomme stigning gør ikke nødvendigvis Uniteds handel dårligere. For det er en efterhånden en bevidst strategi for de store klubber. Lad bare dem i lejdet under købe de unge talenter, udvikle dem, og så kan vi slå til senere, når de er modne, synes at være den tankegang, der har vundet indpas ved de helt store klubber.

Men derfor kan man jo fortsat godt betvivle, om Antony er pengene værd. Og hvor meget han reelt forstærker Manchester United.

Giggs og Beckham

Han har som nævnt sit udgangspunkt på højre kant. En plads som Sancho, Elanga og til dels Rashford i de første par kampe har deltes om. Sancho er dog mere naturlig på en venstre kant, og så kan Rashford rykkes helt frem centralt i stedet. Som han var det mod både Southampton og Liverpool. Så det giver fin mening, at Manchester United har hentet en spiller til den position. Også selvom det da havde været at foretrække, var det sket lidt tidligere i vinduet, men nuvel.

Med Antony og Sancho på hver sin kant får Manchester United to wings med en utrolig stor fantasi i deres spil, som kan gå begge veje, og det gør dem alt andet lige mere uforudsigelige. Der er ingen grund til at svinge os op på Beckham/Giggs sammenligninger – endnu – men der er et potentiale rent offensivt, som Erik ten Hag nu skal forsøge at forløse, så det smukke spil for alvor vender tilbage til Old Trafford.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart