
You can’t win anything with kids.
Nogle af engelsk fodbolds mest berømte ord udtalt på direkte tv. De tilhører Liverpool legenden Alan Hansen, der som pundit for BBC på Match of the Day udtale den famøse sætning i 1995, efter et ungt Manchester United hold havde tabt åbningskampen mod Aston Villa med 3-1.
I sidste ende vandt Manchester United det engelske mesterskab den sæson, og de sikrede sig endda The Double efter en finalesejr i FA Cuppen over Liverpool. Hansen tog fejl, og siden blev hans ord trykt på t-shirts i Manchester Uniteds fanshop.
Til den dag i dag, fastholder Hansen dog, at han tildels havde ret. At Manchester Uniteds succes i den sæson i høj grad skyldes, at de i Peter Schmeichel, Steve Bruce og Eric Cantona også havde enorm rutine og kvalitet op gennem holdet. Og han bakkes faktisk op af tallene.
For det Manchester United-hold der vandt Premier League i 1996, er det næstyngste nogensinde målt på gennemsnitsalder. Kun Chelseas Premier League vindere fra 2004/05 sæsonen var yngre med 25 år og 312 dage i snit. Samme Chelsea der blot fem år senere havde sadlet om og blev det ældste hold til foreløbigt at vinde Premier League.
Tottenham og rutinen
For der er tilsyneladende behov for erfaring til at komplimentere talent. Da Tottenham i både 2016 og 2017 sluttede toer i Premier League, fik Pochettinos hold skudt i skoene, at de manglede netop erfaring for at nå helt til tops, og det var da også den yngste trup af samtlige hold i Premier League i de sæsoner. You really can’t win anything with kids.
Og det er umiddelbart skidt nyt for Arsenal. For da fodboldanalyseinstituttet CIES i denne uge præsenterede deres oversigt over gennemsnitsalder for samtlige fodboldhold, så lå Arsenal på en andenplads i Premier League. 24,43 år gammel er en spiller i snit på Mikel Artetas hold.
Det er kun Southampton (24,40), der har et yngre mandskab, mens de formodede konkurrenter i toppen af tabellen Manchester City (27,44), Liverpool (27,76), Chelsea (27,83) Tottenham (27,63) og Manchester United (26,83) alle har hold, der er væsentligt ældre.
Arsenals mesterskaber med høj gennemsnitsalder
Der er sagt og skrevet meget om Arsenè Wengers unge kuld spillere, men alle franskmandens tre mesterskaber hos Arsenal blev sikret med en trup, hvis gennemsnitsalder var over 27 år. For ligesom med Manchester United i 1995/96 var der en rygrad af erfaring op gennem holdet til at støtte de unge spillere. Fra David Seaman og Jens Lehmann over Tony Adams og Sol Campbell til Ian Wright og Dennis Bergkamp.
På det nuværende Arsenal-hold er det kun Granit Xhaka og Thomas Partey, der af det vi kan kategorisere som stamspillere har en alder over de 26 til 27 år, der som regel skal til i gennemsnit for at vinde Premier League.
Børn blive til voksne
I sidste sæson tabte Arsenal fire af de sidste otte kampe i sæsonen og glippede dermed akkurat Champions League. Men Mikel Arteta fastholdte overfor BT Sport, at det var vigtige lærepenge for sit unge hold.
“De vil ikke være børn i resten af deres liv, og i næste sæson vil de være mere modne. Vi kan ikke sige, at vi vil benytte egenudviklede spillere, og gøre det, men så snart noget går galt, så skrotter vi dem.”
Måske er det modenheden fra sidste sæson, der efter syv runder har før Arsenal til en topplacering i Premier League. Men er alderen en hindring for, at de også forbliver deroppe efter 38 runder? Får Alan Hansens endelig ret, når han i tidernes morgen påstod, at: You can’t win anything with kids?