Aston Villa giver sig selv stress

Aston Villa

Aston Villa
Foto: Anna-Regeniter-Dreamstime.com

Aston Villa byder i dag Brentford velkommen til Villa Park. Nu uden manager Steven Gerrard, der som bekendt blev fyret. Nærmest som på autopilot blev Thomas Frank sat i spil med det ledige job i traditionsklubben.

Det er medielogik. Så snart et trænernavn nævnes i forbindelse med et job, så bringes han automatisk i spil de næste gange, der er et ledigt job. Frank er dog en snu fætter, så mon ikke han klogelig lever fint med rygter og bliver i Brentford til et af de helt store jobs kommer i spil?

Da han blev ansat som cheftræner i Brøndby, så blev der internt lagt vægt på, at han har en høj stresstærskel.

Historie

Det kan man ellers få brug for som manager i Aston Villa. Det er en af flere engelske klubber, der giver sig selv stress ved at drømme for stort for tidligt. Og måske tillade sig selv de drømme i det hele taget.

At forvente en vis investering i spillertruppen af sig selv giver en billet til Europa. Det er ikke sådan klaveret spiller. Selv ikke en klub med Aston Villas historik kan tage for givet at høre hjemme i top-10. Eller Premier League i det hele taget.

Se til The Championship. Her har kun fem af 24 hold ikke på et eller andet tidspunkt i løbet af de seneste 30 år været en tur i Premier League. Fem! Og her taler vi Rotherham, Luton, Millwall, Preston og Bristol City.

Kirkegård

The Championship er efterhånden en skønsom blanding af elefantkirkegård og arena for håbefulde klubber med oprykningsambitioner. Seks af de 24 hold i denne sæsons The Championship har erklærede ambitioner om oprykning. Så er der alle de håbefulde som Blackburn og QPR, der lurepasser, men inderst inde håber.

League One har syv klubber med fortid i The Premier League. League Two tre hold alt efter, hvordan vi vender og drejer AFC Wimbledons historie. Det var jo klubben, der blev bortført og ofret på kapitalismens højalter.

Der er kun plads til 20 klubber i Premier League. Det forjættede land der svømmer i tv-milliarder. Og måske er tiden ved at være kommet til at udvide til 22 eller måske 24 hold. TV-markedet er der, men der kan vel dårligt presses flere kampe ind i kalenderen.

Pointen

Det er dog heller ikke pointen her. De mange forliste klubber, der er rykket ud af Premier League til trods for gode perioder er en bunke af en bevisbyrde for, at bare det at overleve og blive oppe er en succes i sig selv.

Få klubber kan reelt tage for givet at være en del af parnasset: Manchester United og City. Liverpool, Arsenal, Chelsea og Tottenham. De seks store synes efterhånden for store til at fejle. Spørgsmålet er så, om Newcastle er ved at melde sig ind i det selskab.

Manchester City har været nede. Helt nede. Everton er et hold oppe, som aldrig har været nede, men det var tæt på sidste sæson. Det kan ske. Historisk storhed er ingen garanti.

Og det er netop den historiske storhed, der skaber stress. Aston Villa hører da til i Premier League, siger man. Og i den bedre halvdel. Men hvorfor? Hvilke senmoderne meriter kan de hænge hatten på og slå i bordet over og kræve en plads ved højbordet i Valhalla? Ingen.

Det samme synes M’boro, WBA, Sunderland og mange flere at de gør. Men selv store investeringer kan ramme ved siden af skiven, hvis ikke der er en klar strategi og forventningsafstemning.

Planen

Aston Villa udstråler ikke en klub med en klar plan. Dermed ikke sagt, at det var forkert at fyre Steven Gerrard. Men måske skulle han aldrig have været en del af planen overhovedet.

Konkurrencen i Premier Leagues arena er så knivskarp og hård. Det kan være en stor succes bare, at være blandt de 17 gladiatorer, der udmattet slæber sig ud af arenaen igen ved sæsonafslutning, mens de resterende tre klubber trækkes ud og smides ud på elefantkirkegården ved siden af AFC Wimbledon, Bradford, Swindon, Ipswich, Derby, Portsmouth, Sheffield Wednesday, Bolton, Barnsley, Charlton, Blackpool, Blackburn, Birmingham, M’boro, Huddersfield, WBA, QPR, Wigan, Reading, Hull, Sheffield United, Norwich, Stoke, Coventry, Sunderland, Burnley, Swansea, Cardiff og Watford.

The Manager
Logo
Shopping cart