Backen der gør Liverpool sårbar

Liverpool

Liverpool kom skidt fra start i Premier League, da Jürgen Klopp og co. spillede uafgjort 2-2 med oprykkerne fra Fulham på Craven Cottage i lørdags.

Bevares, Fulham var gode og langt bedre end forventet, men stadig ikke i nærheden at et niveau, der burde volde Liverpool så store problemer, som det så ud til at gøre.

Struktur

Liverpool manglede struktur, energi, kvalitet og initiativ, og på nær en kortere periode i anden halvleg, hvor alvoren så ud til at gå op for spillerne, stod det samlede indtryk af sæsonpremieren i skærende kontrast til indsatsen i Community Shield forrige weekend.

Kun indskiftede Darwin Núñez var et lyspunkt. Resten var under niveau. Især Trent Alexander-Arnold, hvis indsats – selv i dag, et par døgn efter slutfløjt – fortsat føles alarmerende.

Det kommer ikke som et chok, at Alexander-Arnold er dårligere til at forsvare end han er til at angribe. For det har han altid været. Men hans defensive aktioner i lørdags var alligevel iøjnefaldende og endte med at blive kampafgørende.

Remix

Og ja, det er nok også derfor, at Trent Alexander-Arnold ikke er landstræner Gareth Southgates foretrukne på positionen som højre back. Og det er ærgerligt. Forståeligt nok, men ærgerligt. 

For Alexander-Arnold er – trods de defensive mangler, der ikke kun efterlader farlige rum i Liverpools defensiv, men som også skævvrider selvsamme – blandt verdens bedste og mest interessante højre backs.

Alexander-Arnolds måde at udfylde positionen på, er nemlig ikke bare klassisk, men også drøn moderne, og nogen vil måske endda gå så langt som at sige, at han er forud for sin tid, altså et billede på det, der kommer.

Eksempler

Men det er nok lige, at stramme den. 

For det, Trent Alexander-Arnold viser frem, er set før. Kast eksempelvis et blik på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid og zoom ind på dengang, hvor brasilianske Marcelo opererede i primetime. 

Men tag også lige et smut forbi Allianz Arena i München og spol tilbage til det kapitel der hedder ‘Philipp Larm’. 

Det er nemlig på skuldrene af dem, Marcelo og Lahm, at Alexander-Arnold i dag står som et remix af fortiden.

Traktor

For i Liverpool arbejder Trent ikke kun som traditionel og sidelinjeglad traktor på højre back, men også som (de)stabiliserende wingback, supplerende 6er, falsk 8er og ikke mindst (i de kampe, hvor Liverpool sidder tungt på modstanderen) som regnbuefarvet 11er.

‘Traktoren’ og 6er-rollen er noget, Alexander-Arnold har arvet af Lahm, mens de offensive bidrag er noget, som Klopp har kopieret fra Marcelo og implementeret Alexander-Arnold.

Sårbar

Og ja, Alexander-Arnolds positionelle mangfoldighed og åbenlyse spidskompetencer fremad i banen, har de seneste år været med til at gøre Klopps Liverpool til en uoverskuelig mundfuld for modstanderen.

Men Trent Alexander-Arnold gør også Liverpool sårbare. 

Vi så det i lørdags, men har set det så mange gange før, og endda også i kampe, hvor konsekvenserne af Alexander-Arnolds svagheder har været større end de konsekvenser, som et uafgjort resultat i en sæsonpremiere mod Fulham, kaster af sig.

Maj

Tag for eksempel Champions League-finalen på Stade de France i Paris, tilbage i slutningen af maj måned, hvor Liverpool tabte 1-0 til Real Madrid. 

Her havde Carlo Ancelotti ikke overraskende udset Alexander-Arnold som det svageste led i Liverpools forsvar. 

Hvad der til gengæld var en overraskelse, var måden hvorpå han udnyttede det på, nemlig ved at rykke Karim Benzema væk var den centrale 9er-position og i stedet lade franskmanden indgå i et tagteam sammen med Vinícius Júnior ude i Liverpools højre side.

Tagteam

Taktikken var simpel, men operationen lykkedes med bravour. 

For Trent Alexander-Arnold var mere eller mindre konstant under pres og ude af position, og ja, Vinícius Júniors sejrsmål blev da også scoret for næsen af Liverpools højre back.

Og ja, det gjorde målene også i lørdags, hvor Alexander-Arnold ikke fulgte med, da Aleksandar Mitrović steg til vejrs og headede Fulham i front, og hvor Alexander-Arnold halsede efter selvsamme Mitrović i situation, der førte til straffespark i anden halvleg.

Og det kan målene også risikere at gøre på mandag, hvor Liverpool tager imod Crystal Palace hjemme på Anfield. 

Alvor

For nok er Liverpool favoritter, og Klopp vil uden tvivl bruge den kommende uge på at banke alvoren ind i Alexander-Arnold og resten af truppen. 

Men i Krystalpaladset i det sydlige London sidder der helt sikkert også allerede nu en manager ved navn Patrick Vieira, og funderer over hvem han skal vælge som tagteam-makker til Wilfred Zaha ude i venstre side, og dermed forsøge at lave en Benzema-Vinícius på Alexander-Arnold.

The Manager
Logo
Shopping cart