Brightons valg af De Zerbi matcher tidsånden

Foto credit: Pixabay

At Brighton har valgt Roberto De Zerbi som klubbens nye manager er ikke breaking news.

Kontrakten blev nemlig underskrevet for flere dage siden, nemlig i lørdags, og nyheden om, at det er De Zerbi, der de næste fire år skal bygge videre på alt det, som Graham Potter har arbejdet med i klubben de sidste tre år, kom allerede dagen efter, altså i søndags.

Og ja, i dag skriver vi tirsdag.

Men selvom Brightons valg af den 43-årige italiener med en trænerfortid i klubber som Palermo, Sassuolo og Shakhtar Donetsk ikke er breaking news, så er Brightons valg stadig interessant og værd at kigge nærmere på.

Tidens trend

De Zerbi personificerer nemlig på mange måder den tidsånd, som flere og flere klubber, herunder i særdeleshed Brighton, synes at være ivrige efter at stemple ind i.

Brightons nye manager er nemlig hverken top of the pops eller en oldie but goodie, men derimod et ungt brand, der matcher tidens trendige buzz words.

Ifølge Tony Bloom, Brightons bestyrelsesformand, der i øvrigt – og ikke overraskende – er absolutely thrilled over klubbens nye mand ved roret, er De Zerbi således lig med et exciting and courageous brand of football, der vil passe superbly ind i det brand, som De Zerbis forgænger, Graham Potter, om nogen hjælp med at skabe i Brighton.

Så langt så godt, men lad os gå et spadestik dybere.

High, high, high 

For exciting og courageous er hørt før i moderne fodbold, hvor ordene tit og ofte bundet op på smag og behag. For kunne ordene ikke lige så godt passe på Tony Pulis som på Pep Guardiola? 

For kan det at give den én over nakken i en 4-4-2 ikke være lige så spændende og modig måde, at gribe en kamp an – og sætte bolden på spil – på, som en 4-3-3 med en boldbesiddelse på 99 procent?

Nuvel, den kan vi tage en anden gang.

Sikkert er det, at De Zerbi ikke på skuldrene af Pulis, men derimod navne a la netop Pep, men også på skuldrene af Maurizio Sarri og Marcelo Bielsa, som De Zerbi i øvrigt engang har været i mesterlære hos på en træningsbane i franske Lille.

Derfor dækker exiting og courageous også over termer a la high attacking, high possesion, high pressing og high risk samt et Pep’sk behov for at være i boldbesiddelse.

Dødbolde, nej tak

Således er De Zerbi, der selv har været professionel fodboldspiller i 11 forskelige, italienske klubber, engang citeret for at sige, at han i tiden som aktiv spiller blev decideret nervøs og trist, når han ikke var i boldbesiddelse, hvilket han nu, som manager, konstant husker sig selv på.

I den forbindelse er han i engelske avis The Times blevet citeret for at sige, at hans behov for at være i besiddelse af bolden samt det at bruge besiddelsen på at score mål, ikke får ham til at se ned på et mål scoret i forbindelse med en dødbold-situation.

Bare det ikke tager overhånd. For gør det det, så tyder det på, at der er flaws in some other aspects af spillet.

Men tilbage til ‘åbent spil’.

For her er De Zerbi sjovt nok ikke tilhænger af eksempelvis en kontrolleret og kompakt 5-3-2 forklædt som en 3-5-2 eller en skæv 3-4-3.

De Zerbi sværger derimod til feinschmecker-klassikere såsom 4-3-3 eller 4-2-3-1, hvilket ikke bare giver god mening i forhold til dem De Zerbi står på skuldrene af, men som også matcher tidens trend i Premier League.

Åbenmundet

Sidst men ikke mindst, så er den unge, spændende, modige, bold- og angrebsglade De Zerbi også et outspoken og principfast menneske, vis karisma ikke bare kommer i spil på træningsbanen eller ude på sidelinjen, men også i medierne, hvor der findes flere gode historier om De Zerbi.

For eksempel en, der er taget fra Ukraine, hvor De Zerbi senest var træner, men hvor han af gode grunde blev løst fra sin kontrakt, da krigen brød ud og fodbolden blev sat på stand by.

De Zerbi nægtede nemlig at forlade landet, nærmere betegnet det hotelværelse i Kiev, hvor han var blevet placeret da den russiske invasion begyndte, før end samtlige af Shaktar Donetsk’s udenlandske spillere var blevet bragt i sikkerhed i deres hjemlande.

Brightons første kamp under De Zerbis vinger bliver den 1. oktober, hvor The Seagulls skal en tur til Anfield, hvor Jürgen Klopps Liverpool står klar til kamp.

Velkommen til Premier League, Roberto!

The Manager
Logo
Shopping cart