Cancelo og Guardiolas Cancel-kultur

Pep Guardiola, Manchester City, João Cancelo
MANCHESTER, ENGLAND – OCTOBER 02: Pep Guardiola, Manager of Manchester City, gives instructions to their side Joao Cancelo of Manchester City during the Premier League match between Manchester City and Manchester United at Etihad Stadium on October 02, 2022 in Manchester, England. (Photo by Tom Flathers/Manchester City FC via Getty Images)

Det er svært, men en gang imellem sker det. En transfer der forbløffer hele fodboldverden. Tirsdag blev det officielt, at João Cancelo skifter Manchester City ud med Bayern München på en halv-årig lejeaftale. Det sker efter et forløb, der kom lidt ud af det blå. 

De sidste par kampe havde João Cancelo godt nok siddet på bænken, men det var en spiller, der vidt og bredt blev anset som Premier Leagues bedste back. En af den slags der fortolkede spillet, som Pep Guardiola så det. En nøglespiller skulle Manchester City vinde Premier League og Champions League. Troede vi.

Men så kom historien. En lejeaftale til Bayern München. En potentiel konkurrent i kampen om Champions League trofæet. Hvorfor i alverden?

Det spørgsmål stiller den engelske presse også, selvom de ganske givet har svaret. Pep Guardiola.

Zlatan var det første offer

Lad os spole tiden tilbage til 2010. Zlatan Ibrahimovic er blevet hentet til Barcelona et halvt år forinden, og de første seks måneder i det spanske har været succesfulde under Pep Guardiola, der så svenskeren som en afgørende brik. Han havde byttet ham med Eto’o, da han ikke mente at han længere var gavnlig for truppen. Men så kommer Zlatan og Pep i clinch. Ifølge Zlatan fordi han mener, at for meget af spillet blev lagt an på Lionel Messi. En samtale mellem de to løste ikke nogen problemer, og seks måneder senere var Zlatan fortid i Barcelona. Siden har særligt svenskeren ikke tøvet med at referere til den situation, da den ifølge ham viste, hvor ”umoden” en træner Guardiola er. 

Nu har Zlatan ofte mange ting på hjerte. Noget virker en kende påtaget, men svenskerens pointe fra dengang er ikke blevet mindre relevant efter João Cancelos skifte til Bayern München. For selvom vi ikke kender hele historien, så kan vi allerede nu konkludere, at portugiseren var utilfreds. I en sådan grad, at Guardiola vurderede ham skadelig. 

Forholdet de to imellem skulle have udviklet sig til det uoprettelige, da Cancelo ikke kom på banen i FA Cup kampen mod Arsenal, og så var der kun en vej. My way or the highway. Cancelo tog til München, og Guardiola fik fred.

Og det betyder alt for spanieren. At han har en trup, hvor ingen siger ham imod, og hvor alle indordner sig under hans system. Uden undtagelse.

Også problemer i Bayern

I Bayern München var den også gal. Her var det den mangeårige læge Dr. Hans Müller-Wohlfahrt, også kendt som Healing Hans, der kom i clinch med spanieren over nogle behandlingsmetoder. Og så var der ikke anden udvej, at klublegenden med over 38 år i München måtte tage sit tøj og gå. Pep sagde man ikke i mod.

Og det er måske også fair nok. Kritikere vil hævde, at der ikke bare er brug for ja-sigere og kordrenge i et omklædningsrum, men nogle der kan udfordre hierarkiet og skubbe lidt til tingene. Hive klicheen frem, at dem der skaber problemer for træneren også er dem, der oftest skaber problemer for modstanderen.

De samme kritikere vil sige, at Guardiola er svær at arbejde sammen med og burde udvise større forståelse. Måske nogle af de kritikere i øvrigt et identiske med dem, der mente Mikel Arteta handlede overilet ved at kyle Aubameyang ud af klubben, da han satte sig over holdet på nogenlunde samme tid sidste år. Pep vil holde på, at han som sin første aktion i Barcelona sagde farvel til Deco og Ronaldinho, fordi de skadede holdet, hvorefter han vandt the treble.

Cancel Cancelo

Hvis Manchester City ikke vinder Premier League og/eller Champions League, kan Cancelos skifte hurtigt blive hivet frem som en afgørende faktor. For ve den back, der begår en afgørende fejl i en af de afgørende kampe. Og hvis City i stedet gør rent bord i de to turneringer, så var det Peps insisteren på at fastholde harmonien i truppen, der viste sig som det rigtige valg. For vinderen har altid ret.

I 2010/11 sæsonen vandt Barcelona uden Zlatan Ibrahimovic det spanske mesterskab og Champions League og ramte zenit i den sæson. Guardiola fik ret. Gør han det igen i år? 

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart