Chelsea Talk: Nederlag er vejen frem

Graham Potter
Foto: Emilio Andreoli/Getty Images

Graham Potters første tid som head coach for Chelsea Football Club har været en skizofren én af slagsen.

På den ene side har Potter ved roret været en bragende succes. Ikke blot rent resultatmæssigt, hvor Chelsea a la Potter kun har tabt en enkelt af holdets seneste ti kampe, men også (og måske netop derfor) på humørkontoen er der liv og glade dage.

Spillerne lader simpelthen til at synes godt om deres nye boss og alle de spritnye tanker, og måder at gøre gamle ting på, der kommer ud af kroppen på manden, som mere end nogen anden synes at skulle stå i spidsen for det dynasti, som Chelseas American co-owner, Todd Boehly, er ivrig efter at få skabt.

Men på anden side, så er alt altså ikke fryd og gammen i Chelsea-land. For selvom virkeligheden på rigtig mange fronter er god og carefree, så er virkeligheden også den, at Chelsea de seneste 54 dage under vingerne på Potter har spillet som en pose blandet bolsjer. 

Og ja, lad os da bare sige det som det er; Chelsea a la Potter har indtil videre leveret et pointproducerende produkt, der både har smagt af magi, tomgang og lidt af hø.

Nye veje

Sådan smager tingene gerne, når der kommer nye boller på suppen, og det må man sige, at Potter er kommet med. Således synes Potters lange vej i retning af Boehlys multi-club og data driven verdensherredømme, at gå langs en lind strøm (og hist og pist en perlerække) af tonsvis af mere eller mindre kontrollerede eksperimenter.

Især på taktiktavlen, hvor man lige så godt kan opgive at finde rundt i Potters utvivlsomt begavede tankegange. 

Og det kan man fordi Potter synes at sige det samme, som Napolis Luciano Spalletti sagde forleden, nemlig, at “systems no longer exist in football.”

Det hele er derimod, ifølge Potter selv, et spørgsmål om consistency. Altså, et spørgsmål om at skabe (og dernæst følge) en rød tråd, uanset hvilken formation man vælger at forsøge at besejre modstanderen med.

Og Potter har ret. Det samme har Spalletti. Moderne fodbold spilles på baner, hvor balancegangen mellem Kaos og Kontrol er konstant i forandring. Ikke bare fra kamp til kamp, og sæson til sæson, men et hav af gange i hver evig eneste kamp.

Bedste resultat

Vi så det så sent som i lørdags, hvor Potter var hjemme i Brighton for første gang siden sit farvel for knap et par måneder siden, og hvor der var tale om alt andet end en varm form for gensynsglæde.

“You’re getting sacked in the morning”, skreg publikum i takt med at Brighton tæskede løs på Chelsea fra første fløjt. Og selvom Potter gjorde alt hvad han kunne ved hjælp af udskiftninger af både spillere og strategi, så kom Chelsea aldrig i nærheden af point inden slutfløjtet lød.

Og ja, det var Potter og alle andre, der elsker Chelsea, naturligvis kede af efter kampen. Omvendt, så var nederlaget måske det bedste, der kunne ske for Potter.

Vi er ikke ude i et wake up call. For tiden med Potter ved roret har som sagt på mange måder været rigtig, rigtig, rigtig god. Alligevel synes nederlaget at være en vigtig påmindelse om, at skabelsen af consistency rent faktisk kræver netop consistency.

Fleksibilitet er fantastisk, og det må være en fest for spillerne at møde ind til både træning og kamp og blive bombarderet med nyt på alle hylder. Og ja, jo flere strenge man som hold har at spille på, desto sværere bliver det for modstanderen at slå én. 

Information overload

Men måske behøver Potter ikke at implementere alverdens ideer på rekordtid, og måske skal Potter i den kommende tid flytte foden bare en anelse i retning af en form for bremse og tage lidt af farten.

Flere af spillerne synes i hvert fald efterhånden at være ramt af noget, der (i åbenlys mangel på en fundament at falde tilbage på) minder om en omgang forvirrende information overload, og dermed ligner Chelsea lidt et kollektiv, der pt. løber rundt og slår større brød op end de rent faktisk kan bage.

Det gør Brighton til gengæld ikke. Eller som Potter sagde om sin gamle arbejdsgiver efter kampen: “Brighton var gode til det, de gjorde. Ja, ligesom præcis.”

Ja, lige præcis, Potter. Og husk det nu, når slagplanen før morgendagens Champions League-kamp mod Dynamo Zagreb præsenteres for spillerne.

The Manager
Logo
Shopping cart