Cristiano Ronaldo er Saudi-Arabiens gyldne brik i et mudret politisk spil

Mohammed bin Salman, Newcastle, Saudiarabien
AL KHOR, QATAR – NOVEMBER 20: Saudi Arabian Crown Prince Mohammed bin Salman before the opening game of the World Cup between Qatar (0) and Ecuador (2) at the Al Bayt Stadium on November 20th, 2022 in Al Khor, Qatar. (Photo by Simon Bruty/Anychance/Getty Images)

På selvsamme dag som Saudi-Arabien leverede VM-historiens anden største overraskelse nogensinde (Nordkoreas sejr mod Italien i 1966 må fortsat rangere højere), så løb den økonomisk velpolstrede nation naturligvis med store overskrifter verden over. Deres sejr var vand på den mølle, der hedder et VM-værtskab i 2030. Det i den i øvrigt lidt spøjse konstellation med Egypten og Grækenland. Og sejren var så stor, at kronprins Mohammed bin Salman med et knips med fingrene udstedte en fridag for alle offentlige ansatte dagen derpå.

Det var svært at forestille sig, at dagen ligefrem kunne blive mere mindeværdig for saudiarabisk fodbold. Men senere samme aften kom alligevel den nyhed, der måske kan betyde mere for fodbold i regionen på sigt. For klokken 18.30 udsendte Manchester United en pressemeddelelse, at Cristiano Ronaldo forlader klubben med øjeblikkelig virkning efter fælles opsigelse af kontrakten. En meget kortfattet meddelelse, hvor han blev rost for sin tid i klubben af to omgange og sine 145 mål i 346 kampe, men heller ikke mere end det.

Som to teenagere

Cristiano Ronaldo brugte sin foretrukne platform, Instagram, til at give samme udmelding, men med en ikke ubetydelig forskel. Han insisterede på, at det nu var tid til at prøve noget nyt. Underforstået. ”Jeg går selv”. Lidt som når en teenageforelskelse brænder ud, og ‘hvem slog op med hvem’ skal forklares til vennerne og veninderne.

Årsagen til bruddet med Cristiano Ronaldo var selvfølgelig interviewet med Piers Morgan. Den del har vi vendt, så lad os i stedet gøre som de to parter og se fremad. For Manchester United giver det ro i spillertruppen, og for Erik ten Hag et åbenlyst problem mindre at forholde sig til.

Saudiarabien og signaturen

Men hvad skal der ske med Cristiano Ronaldo? Portugiseren har selv sagt, at hvis Portugal vinder VM, så stopper han karrieren. Men hvis vi nu alligevel forestiller os, at han bliver ved lidt endnu, så er det begrænset, hvor mange muligheder der reelt er. Og de mest åbenlyse har alle det tilfælles, at de har saudiarabisk signatur.

For hvis Cristiano Ronaldo gerne vil fortsætte i Premier League er bedste bud på en ny arbejdsgiver Newcastle. Den klub, hvor kronprins Mohammed bin Salman mere eller mindre indirekte trækker i trådene. De har penge, de har ambitionerne, og selv om han er blevet 37 og fylder 38 i februar, så er Cristiano Ronaldo fortsat så stor en attraktion, at det vil give genlyd i hele verden. Og genlyd er de glade for i det fodboldglade Saudi-Arabien. I 2024 skal VM arrangøren for 2030 findes på en FIFA kongres, så de store kanoner skal køres i stilling, og ingen er en større kanon end Cristiano Ronaldo.

350 millioner euro

I Saudi-Arabien håber de måske på, at når nu Cristiano Ronaldo får sig en kop te med med Mohammed bin Salman en af de næste par dage, så kan han også ligeså godt tale med Prins Faisal Bin Turki. Han er ejer af det saudiarabiske hold Al-Nassr, der skulle være klar til at hente ham til klubben. Ronaldo bekræftede i det famøse interview med Piers Morgan, at han i sommer havde sagt nej til en saudiarabisk klub, da han ønskede sat blive i Manchester United, selvom klubben var villige til at betale ham svimlende 350 millioner euro.

Meget kan ske på et halvt år, så kunne Ronaldo alligevel lade sig friste af de mange millioner? Og kunne Saudi-Arabien bruge ham i en større rolle, hvor han udover at være spiller også skal være ambassadør for et saudiarabisk bud på VM i 2030? Som man eksempelvis så Qatar benyttede Xavi? Den sidste del er nok tvivlsomt, men mere om det lidt senere. For tilbage til Newcastle og det i øjeblikket mest oplagte link.

Fortsættelse i Premier League

I Newcastle, der nu også blander sig i toppen af Premier League, kan han også opretholde et sportsligt niveau, der fortsat lader ham drømme om Champions League og et EM om halvandet år, og selvom det måske ikke er Eddie Howes hedeste drøm at få en Ronaldo i omklædningsrummet, som han måske ønsker at bænke, så har han ikke det store at skulle have sagt. Newcastle har indtil nu været gode til ikke at falde i fælden med at købe store navne, der bidrager mere med navn end af gavn, men kunne de gære en undtagelse for det største navn, der findes?

En anden klub der nævnes er Chelsea. Der blev rapporteret om kontakt mellem Ronaldos agent Jorge Mendes og Chelsea i sommer, og det er på nier positionen, at Chelsea har nogle problemer. Ejer Todd Boehly taler ofte om spektaklet ved fodbolden, og Ronaldo er uden tvivl et spektakel, men klubben virker rent strategisk til at gå en anden vej på transfermarkedet ved at satse på lidt yngre spillere, i noget der vel bedst kan beskrives som en Red Bull-model.

Hjem til Portugal?

Og så er vi tilbage til, hvorfor Ronaldo nok ikke ligefrem skal promovere en VM-slutrunde i Saudi-Arabien. I hvert fald ikke direkte. For en af de største konkurrenter til VM-værtskabet er netop Portugal, der sammen med Spanien – og Ukraine – også byder sig til i forhold til VM 2030. Måske Ronaldo i nogens optik forrådte Manchester United, men han vender ikke Portugal ryggen på den måde. Indirekte, måske, men ikke direkte.

Og det kan han jo så vise ved at vælge Sporting som sin kommende klub. Hjem til klubben, hvor han brød igennem. Den klub hans mor flere gange har sagt, han inden længe vil vende tilbage til. Hvor vejret er godt, og hvor han stadig kan spille med på et højt niveau. Det vil være den romantiske afslutning på legenden CR7’s karriere. Men pilen peger lige nu mod Saudi-Arabien. På den ene eller anden måde.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart