Da Sevilla, Atlético Madrid og Real Betis alle rykkede ud af La Liga

Atlético Madrid
Foto: Nicolai Lisberg

Da vi stod på tærsklen til det nye årtusinde og Y2K, var frygten for de mest sortseende, at verden ville gå under. Intet mindre. Andre var af den overbevisning, at verden nu nok skulle fortsætte, men at intet ville blive som før. I TV Avisen kunne man op til den store dag se indslag med respekterede eksperter, der argumenterede for, at flere af vores elektriske apparater helt ville holde op med at virke. Fordi de ikke kunne klare overgangen til det nye årtusinde og de mange nuller, der nu skulle skrives. 

Som bekendt skete der intet. I hvert fald ikke før et halvt år senere. For selvom verden ikke gik under, så var det en form for dommedag for tre af spansk fodbold allerstørste. Atlético Madrid, Sevilla og Real Betis. Europa League vindere, spanske mestre og Champions League finalister. I dag er det tre en indgroet del af spansk topfodbold, men dette er historien om, hvordan de alle tre formåede at rykke ned i samme sæson.

Atlético Madrid

Vi begynder i Madrid. Det største af de tre hold på det tidspunkt. I 1996 var de blevet spanske mestre med den karismatiske præsident Jesus Gil y Gil ved roret. En klub med penge og store ambitioner om at vippe Real Madrid og FC Barcelona af pinden. Christian Vieri og Juninho Paulista kom til for store summer, ligesom trænerlegenden Arrigo Sacchi var kommet ind i 1998. Dog kun for at blive afløst af først Ranieri og siden Radomir Antic, der var manden bag mesterskabet i 1996, men som på dette tidspunkt ikke havde meget magisk touch over sig.

Truppen havde fortsat store navne som eksempelvis Jimmy Floyd Hasselbaink, der med 24 sæsonmål gjorde, hvad han kunne, ligesom offensiven også kunne mønstre Juan Carlos Valeron og en ung Santiago Solari. Men i løbet af sæsonen kom Jesus Gil y Gil i store problemer, da hans og resten af bestyrelsen blev sat fra bestillingen, da der var anklager om ulovlig brug af klubbens penge. De store ambitioner var blevet afløst af et endnu større kaos, og på fire år gik Atlético Madrid fra mesterhold til nedrykker. Begge dele takket være en gal mands ideer.

Sevilla

I dag kender vi Sevilla som en veldreven klub. Klubben med de syv europæiske trofæer og en konstant udfordrer til top 4 i La Liga. Men der var et helt andet Sevilla før år 2000. Et hold der var rykket ned tre gange tidligere, og som i 1999/00 gik ind til den nye sæson som oprykkere. 

De var på forhånd udset en svær sæson, og den profeti gik i opfyldelse. For Sevilla var aldrig i nærheden af at kunne sikre overlevelse. Kun 28 point skrabede de sammen, og det var 17 fra redning, så deres skæbne var allerede blevet besejlet uger i forvejen. Det var endnu en skuffelse for Sevilla, men sæsonen blev også et varsel om, hvad der var i vente, for på det hold fandt vi en 16-årig José Antonio Reyes, der senere i karrieren skulle blive en legende i Sevilla.

Real Betis 

At naboerne og rivalerne fra Real Betis skulle følge Sevilla ned var næsten skæbnebestemt. For sådan var det også gået i 1967/68 sæsonen, og såldes skulle det også gentage sig i dette herrens år.

Med et mesterskab i 1935 og en Copa del Rey titel i 1977 var Betis ikke nogen sværvægter i den spanske fodboldverden på dette tidspunkt. Faktisk var de først rykket op i 1994/95-sæsonen efter et par år på næstøverste niveau. Men det var nye tider i den hvid/grønne del af Sevilla. Den første sæson tilbage i La Liga kastede en tredjeplads af sig, og hele verden spærrede øjnene op, da de i 1998 gjorde den brasilianske Denilson til verdens dyreste fodboldspiller. Sammen med Alfonso og Finidi George, burde de tre alene kunne have sikret Betis som minimum en midterplacering. Men verdens dyreste fodboldspiller, der blev berømte for sine stepover finter, gjorde heller ikke så meget andet, og selvom Alfonso for tredje sæson i træk scorede et tocifret antal mål, så hjalp det lige lidt, da forsvaret lukkede hele 64 mål ind i den sæson. Selv ikke Guus Hiddink, der kom til i februar, kunne ændre på det store, og så måtte Real Betis nok engang en tur ned i den næstbedste række.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på Twitter og Facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

The Manager
Logo
Shopping cart