
Der findes mange sejlivede myter i fodbold. Flere af dem går på talentudvikling. En dansk spiller bør således altid tage til Ajax for at udvikle sig, mens Serie A og Italien er lukket land. Eller sådan var det engang. Men uden at dette skal handle om de danskere, der over en siden Christian Eriksen har haft svært ved at lave gennembruddet i danskerklubben Ajax, så lad os i stedet fokusere på Italien som destination for unge, danske, talentfulde spillere. For der er efterhånden flere gode eksempler
Så mange, at hvis en dansk ungdomsspiller i dag vælger at skifte til notorisk kaotiske Palermo, som Simon Kjær gjorde det i 2008 fra FC Midtjylland, så rystes der ikke længere på hovedet.
Ti danskere i Serie A
Bundesligaen er fortsat den største af de store ligaer i forhold til at tiltrække danske spillere, men Danmark er faktisk i top ti over nationer – Italien naturligvis fraregnet – der bidrager med flest spillere til Serie A i denne sæson. Hele ti af slagsen, og lad os da bare tage dem fra en ende af.
Jesper Lindstrøm (Napoli), Gustav Isaksen (Lazio), Rasmus Kristensen (Roma), Victor Kristiansen (Bologna), Morten Frendrup (Genoa), Oliver Christensen (Fiorentina), Simon Kjær (Milan), Thomas Kristensen (Udinese), Patrick Dorgu og Jeppe Corfitzen (Lecce). På nær Thomas Kristensen og Jeppe Corfitzen er alle danskere med spilletid i denne sæson.
Engang var skudsmålet, at man som dansker skulle være lidt varsom med Serie A. Det var en anden stil, et fremmed sprog og en meget forskellig kultur, hvor der ikke blev taget hånd om unge danskere. Og så var der sjældent styr på det basale, hvis man da ikke skiftede til en af de helt store klubber i nord. Måske der var noget om snakken engang, men meget har ændret sig sidenhen, og lige nu ser vi danske spillere tage store skridt i mindre italienske klubber.
Fra Hjulmand til Frendrup
Tænk bare på Morten Hjulmand, der aldrig nåede at debutere for FCK, før han skiftede til østrigske Admira Wacker, inden turen gik til Lecce. Et hold i Serie B. Var det alligevel ikke en kende useriøst? Og hvorfor ikke tage turen videre til den tyske Bundesliga, der både i sprog og stil mindede mere om den østrigske liga, som han nu var vant til?
Men Hjulmand modebevidste os. Blev fast mand, rykkede op med Lecce og blev ovenikøbet anfører og landsholdsspiller, inden han denne sommer blev solgt til Sporting. Og så havde Lecce ellers fået øjnene op for unge danske spillere. For i denne sæson er det Patrick Dorgu, der er klar til at gå i landmandens fodspor. Dorgu spillede i sidste sæson på Lecces ungdomshold, men er i denne sæson blevet forfremmet til førsteholdet, hvor han har fået spilletid i alle de tre første kampe i sæsonen. I sæsonpremieren mod Lazio endda fra start af.
Og tag så Morten Frendrup. Da Genoa i januar 2022 bankede på døren, var det let at sige nej. Genoa var på vej ned i Serie B, så hvorfor så travlt med at komme af sted? Men det ville Frendrup. Og da han først blev brugt som højre back og siden gled lidt ud af holdet, var det let at stemple ham som et flop. Men Frendrup tog den lange, seje vej. Tog med ned i Serie B. Blev fast mand på midten, var med til at sikre oprykning og fortsætter nu med at imponere i Serie A som fast mand.
Attraktive danskere
Der er flere årsager til, at danskerne nu søger mod Italien, og at italienerne også ser danskernes vej. Andre danskeres succes har givetvis inspireret til at tage chancen, ligesom en lidt presset økonomi i støvlelandet også har fået italienerne til at afsøge lidt mindre traditionelle markeder.
Denne sommer har de mange danskere fået selskab af blandt andre Gustav Isaksen, Jesper Lindstrøm og Rasmus Kristensen. Spillere hentet til store adresser, hvor konkurrencen er hård, og hvor de ikke står først i kampen om spilletid. Men andre landsmænd har vist vejen, så de danske drømme lever for alvor i Serie A.
Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.