Danske spillere og klubber kan lære af Luton og Andersen

Kenilworth Road, Luton
Kenilworth Road bliver Mads Juel Andersens nye hjemmebane. Og i følge Søren Sorgenfri er der tale om et skifte, som både danske spillere og klubber kan lære noget af. Foto: Andrew Kearns – CameraSport via Getty Images

Luton har som bekendt hentet Mads Juel Andersen på en aftale af 4 års varighed. Frikøbt fra Barnsley og stopperen har dermed med et pindestrøg gjort drøm til virkelighed.

Albertslund-drengen fik aldrig en seniorkamp for Brøndby IF, men skiftede i stedet til Horsens, hvor Barnsley senere hentede ham til England for 1 mio. pund.

Barnsley er sådan en lidt pudsig størrelse af en klub, der cykler frem og tilbage mellem The Championship og League One.

Hvilket samlet set har været en god rugekasse for den nu 25-årige stopper, der kunne stole på sin højre fod og spil med bolden, og som samtidig har udviklet sig fysisk samt vænnet sig til kravene som forsvarsspiller i England.

Anfører

Det var således et stort skridt, at han fik anførerbindet i sidste sæson og Barnsley spillede en rolle i oprykningsræset frem til sidste spillerunde, men uden held.

Held havde lille Luton andetsteds. På et budget, der kun rækker til at betale truppens spillere halvdelen af The Championships gennemsnitsløn på 14.000 pund om ugen, er The Hatters nu rykket op i Premier League.

Tilmed med Premier Leagues mindste stadion nogensinde. Men Kenilworth Road skal nok blive en oplevelse i næste sæson. Ikke mindst for Mads Juel Andersen, der flirtede med belgisk fodbold og Standard Liege, men endte med at have is i maven og slå til, da Luton henvendte sig.

Det spørgsmål som vi vil lede efter svar på, er naturligvis om han har niveau til Premier League. Fysisk bliver det formentlig næppe et problem. Det er sjældent, at spillere, der er rekrutteret til Premier League fra en lavere engelsk hylde, har fysiske problemer. Tempo i tanke og handling bliver derimod en anden sag.

Forsvar

Barnsley har med skiftende trænere praktiseret forsvar med både tre og fire spillere. Luton vil formentlig spille med tre og to wingbacks. Det er derfor mest oplagt, at lade Andersen spille den højre position i forsvarskæden. Ikke mindst pga. af sine evner med bolden. 

Set fra Lutons stol er han tæt på at være en optimal signing. Han er ikke så løntung, som hvis en ’proven’ Premier League-spiller skulle hentes ind. Prisen på 50 mio. kroner er jordnødder i engelsk fodbold og skulle Luton rykke ned, så har han vist sit værd i The Championship tidligere, og kan derfor være et element i forsvaret i de næste mange sæsoner.

Bliver de oppe, så har han helt indlysende været en gevinst. Det har han faktisk allerede før den første kamp idet hans estimerede pris nu er over 100 mio. kroner.

Erfaring

Andersen og Luton bliver interessante at følge næste sæson af flere årsager. For det første kan hans karriere tjene som rollemodel for andre danske spillere. Signalet er ‘vær ikke bange for at prøve kræfter med en mindre engelsk klub i provinsen’. Det kan være lige dele lærerigt samt startskuddet til noget større, hvis du leverer varen.

Derudover så holder mange små klubber lige nu øje med Luton. For deres evne til at bygge en klub og hold på en begrænset økonomi er langt fra tidens trend om overforbrug. Og kan de tilmed rekruttere og finde guld i de lavere rækker, så er der virkelig noget at kopiere for andre håbefulde klubber.

I første omgang er Andersens drøm blevet til virkelighed. Nu skal hverdagens resultater give os den empiri, der skal til for at vi kan lære af det eventyr.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

The Manager
Logo
Shopping cart