
I fodboldens verden bliver alt og alle målt og vejet. Ikke mindst i Premier League, hvor big data er the name of the game.
De fleste data havner bag lukkede døre i de klubber, der på high tech vis har indsamlet oplysningerne. Men der er også data, der samles på digitale platforme åben for offentligheden, hvor et miksmaks af fodboldfolk, mediemennesker og andre interessenter enten får eller kan købe sig adgang til tallene.
Og endelig er der data – ofte de mest tilforladelige – der ser dagens lys på en TV-skærm, som en slags ekstra kolorit på den kamp, der streames ud i hovedet på seeren.
Et af de datapunkter man som TV-seer oftes bliver præsenteret for i løbet af 90 minutter, og som langt de fleste kan forholde sig til, da det giver en fornemmelse af, hvem der så at sige sidder på kampen og svinger dirigentstokken, er hvilket af de to duellerende hold på skærmen, der målt i procent har haft bolden mest.
Pep er Gud
Og ja, det er selvfølgelig godt at have bolden. Det siger sig selv. Men det er ikke nødvendigvis et succeskriterie i sig selv at have bolden mest. Det afgørende er, hvad du gør med bolden, når du har den, og man kan sagtens spille underholdende og pointgivende fodbold uden at være det hold på banen, der med størst boldbesiddelse.
Visssevasse, råber alle dem, der så Pep Guardiolas Barcelona-mandskab smadrede hele verden tilbage i slutningen af 00erne og starten af 10erne, og som med julelys i øjenene stadig sværger til, nærmest som var det en trosretning (med José Mourinho som antikrist), at boldbesiddelse er Alfa og Omega.
Og det er boldbesiddelse, hvad end du bruger den på at spille smukt og fremad, eller om du bruger besiddelsen på at varme bolden og derved kvæle kampen. Altså, præcis som Pep gjorde i Barcelona og stadig gør i City.
Og ja, det er sandt. Typer som Pep og hold, der spiller som City vinder ved at have bolden. Ser man på de seneste fem sæsoner i Premier League, hvor City har vundet mesterskabet fire gange, så har Peps mandskab da også været det, der har haft bolden mest. Endda langt over 60 procent af tiden.
Men mesterskaberne skyldes ikke boldbesiddelsen, men hvad man gjorde med bolden, mens man havde den. Og man kan nemlig sagtens vinde fodboldkampe uden at have bolden, ligesom man snildt kan tabe selv med bolden ved fødderne.
Dårlige fødder
Zoom bare ind på Premier League og nærstuder resultaterne af første runde i Premier League samt på de statistikker, der omgiver sæsonpremieren.
Her præsenteres man nemlig for en virkelighed, der punkturer forestillingen om at boldbesiddelse i sig selv er lig med guld og grønne skove, på attraktivitetsskalaen såvel som på måltavlen.
Tag for eksempel Manchester United. 62,9 procent i boldbesiddelse, men sjældent har holdet spillet dårligere end de gjorde i det klokkeklare nederlag til Brighton, der med blot 37,1 procents boldbesiddelse dikterede begivenhederne på Old Trafford, hvor Darren Potters mandskab fløjt rundt i fejende flotte formationer og i øvrigt vandt for første gang siden The Big Bang.
Og se bare på Liverpool, der godt nok ikke tabte kampen, men derimod tabte point ved at spille uafgjort med oprykkerne fra Fulham i en kamp, hvor Klopp og co. endte med at have bolden i 66,9 procent af tiden, men som brugte besiddelsen på at spille langt, langt under niveau.
Men se også på Aston Villa, der havde bolden klart mest, men tabte stensikkert til Bournemouth. Og se bare på Crystal Palace, der efter en nærmest hysterisk eksplosiv start af Arsenal fik kæmpet sig tilbage i opgøret og endte med størst boldbesiddelse, men alligevel tabte 0-2. Og hvad med Wolves ude mod Leeds? Havde de ikke bolden mest..og tabte?
City i galop
Faktisk viste sæsonpremieren sig at være lige så lukrativ for dem, der ikke havde bolden mest, som dem der havde. Således havde fire af de otte hold, der kom fra start i Premier League med en sejr bolden mindst.
Men jo, Peps City var et af de fire hold (sammen med Chelsea, Newcastle og Tottenham), der havde bolden mest og samtidig vandt kampen. Og ja, City var det hold, der sammenlignet med alle andre havde bolden suverænt mest. Hele 75,4 procent! På udebane! Og ja, de spillede smukt, og ja, de vandt sikkert, og ja, de galoperer allerede nu nok i retning af endnu et mesterskab.