
Christian Eriksen er ude med en skade. Formentlig for resten af sæsonen. Det er alvorligt og dårligt nyt for Manchester United. Det begyndte ellers for alvor at ligne noget for Erik ten Hags mandskab med Eriksen i central rolle. Han er nummer to på listen over oplæggere i denne sæson kun overgået af Kevin de Bruyne. Afløseren bliver i første omgang og allerede her kan man høre det dybe suk fra Manchester Uniteds fans.
Men alligevel kan man på mange sociale medier læse danske kommentarer i retning af, at Eriksen ikke vil blive savnet. Så er han heller ikke bedre. Det er jo gået fint i de klubber, som han har forladt og fyld selv ud med flere kommentarer. Og fair nok. Fodbold er jo følelsernes sport.
Stats
Men lad os lige se nærmere på Eriksens stats. Havde han været englænder, så havde han med sikkerhed ikke kun været en del af det engelske landshold, men startet inde.
For få hold og landshold har en spiller som ham.
For mange år siden da Eriksen stod ved en korsvej og tiden var til at forlade Ajax Amsterdam talte jeg med en scout for en stor tysk klub. Han bad om anonymitet, og den slags har vel ikke udløbsdato, så det holder jeg fast i.
Men kort fortalt sagde han:
”Eriksen ser mange ikke mange af. Han er en 9,5’er. Det er et begreb vi har i Tyskland for en fusionsspiller, der kombinerer en hængende angriber og en offensiv midtbane, der arbejder mellem linjerne. Jeg er bange for, at han skifter til England (den tyske klub var ude efter ham dengang), og der vil han blive en stor succes, men englænderne vil ikke forstå hvorfor.”
Så tilføjede han.
”Det samme gælder i Danmark. Når alle pinedød vil sammenligne ham med Michael Laudrup, så er det fordi de ikke forstår Eriksen som spiller og type.”
Attitude
Måske er det fordi Eriksen ikke er tusset fra top til tå. Eller på anden vis rock ’n roller som en Nicklas Bendtner. Bendtners karriere blev nærmest en opvisning i, hvordan man kaster sit talent overbord. Eriksen derimod.
Nu han er i Manchester United, så lad os se på to andre typer, der på nogen måder minder om Eriksen og har spillet i den røde trøje. Det er bare de mest oplagte stats, vi ser på her.
Paul Scholes. Fantastisk spiller. 499 kampe for Manchester United. 107 mål. En målrate på 0,27 per kamp. 55 oplæg til mål.
Wayne Rooney. Fænomen og enmandshær. 491 kampe i Premier League – hovedparten for Manchester United. 208 mål. Målrate på 0,42 per kamp. 103 oplæg.
Christian Eriksen. Måske undervurderet dansker? 53 mål. Målrate på 0,21 per kamp. 73 oplæg. Men. Eriksens meritter er fra kun 256 kampe i Premier League.
Så alene målt på statistik så er han helt oppe blandt Premier Leagues største – engelske navne.
Så hvorfor har en god del danskere svært ved at omfavne hans præstationer?