Er englænderne helt på vej ud af Premier League?

Foto: Evgeniy-Priymak-Dreamstime.com

Der var engang, hvor andre nationaliteter end de britiske var et eksotisk særsyn i engelsk fodbold.

Men så kom Premier League.

Som et slags VIP-område øverst på den engelske fodboldpyramide, hvor ikke bare toppen af poppen fra de britiske øer, men også creme de la creme fra hele verden, blev inviteret indenfor til et lukrativt og hyper-eksponeret fodboldliv.

Der er nemlig penge i entertaiment for the masses. Det har der altid været.

Til at begynde med sad der flest englændere ved bordene, og rundt om i glitter-og-glamour-lokalet var der blot 27 andre nationaliteter repræsenteret, og langt de fleste ‘udefrakommende’ kom fra Skotland, Irland, Wales og Nordirland.

Faktisk var 474 af de i alt 525 spillere, svarende til 90 procent, der i sæsonen 1992/1993-sæsonen var registreret på kryds af tværs af de 20 duellerende klubber, britiske.

Det viser tal fra data-sitet FBref.com.

Ny bordplan

Men sådan ser bordplanen ikke længere ud.

Premier Leagues ønske om at være et globalt fodbold-Nirvana er nemlig forlængst gået i opfyldelse, og i takt med at de bedste produkter fra alverdens fodboldakademier og fornemme adresser valfarter til moderne fodbolds moderland, hånd-i-hånd med jordklodens rigeste mennesker, fonde, brands og nationer, så bliver der færre og færre engelske fodboldspillere i lokalet.

Således er blot 150 af de 437 spillere, der i skrivende stund er registreret til at spille i Premier League, fra England, hvilket svarer til lidt over 34 procent, og dermed et drastisk fald på 56 procentpoint på 30 år.

Grundtanke og rejselyst

Og det er der mange grunde til.

Blandt andre selve Premier Leagues grundtanke; nemlig at skabe et VIP-område med panorama udsigt til hele den verden, der skal være så hjertens velkommen.

Og det siger sig selv, at den slags gæstfrihed skaber en gæsteliste, der er med til at øge kvaliteten og dermed konkurrencen, og dermed kampen om en plads på lønningslisten betragtelig.

Men er England i dag, til forskel fra tidligere, ikke efterhånden blevet så gode til at producere talenter, at de kan tage kampen op med alle verdenshjørner?

Jo, for pokker. Det vrimler med engelsk talent. I alle klubber og i hver en startopstilling. Men der er langt fra plads til, at alle kan udfolde det, og til forskel fra ‘gamle dage’, hvor eksemplerne på mislykkedes udlandsophold for spillere med engelsk pas hober sig op, så er der flere og flere, der ikke bare har modet til at søge lykken et sted ude i verden, men som også lykkes med det.

123 på en sommer

Alligevel er faldet af antallet af engelske spillere i Premier League voldsomt.

Ikke bare set på den føromtalte lange bane, hvor antallet er faldet fra 474 engelske spillere i Premier League til 150 på 30 år.

Men også på den korte bane, altså det fald, der er sket fra sidste sæson til dags dato.

I sæsonen 2021/2022 ramte antallet af engelske spillere i Premier League nemlig et højdepunkt på en opadgående kurve, der startede tilbage i sommeren 2014, hvor antallet af engelske spillere i tabellens 20 klubber steg fra 164 (det dengang laveste antal i Premier Leagues historie) til i slutningen af sidste sæson at være på hele 273 styks, hvilket var det højeste antal siden 1996/1997.

Man skal jo have home grown players i sin flok.

Alligevel er der – på blot en sommer, der endnu ikke er forbi – sket et fald på hele 123 engelske spillere i Premier League.

Langt mere VIP

Men skyldes det ikke bare, at der – som tidligere nævnt – er flere engelske spillere, der af forskellige årsager er flyttet til udlandet for at spille, ligesom antallet af nationaliteter i Premier League er steget?

Nej, for vi skal faktisk overraskende nok helt tilbage til sæsonen 2001/2002 for at finde et så lavt antal forskellige nationaliteter repræsenteret i Premier League, som det vi pt. ser.

Ja, faktisk er antallet af nationaliteter faldet lige så drastisk som antallet af engelske spillere.

I slutningen af 00erne lød tallet på 76, og i slutningen af 10erne var det 71, og efter en form for mellemlanding på 65-66 forskellige nationaliteter i 20erne, så er vi pt. nede på blot 57 forskellige nationer repræsenteret i Premier League.

Men hvad skyldes det drastiske fald i antallet af engelske spillere i Premier League så?

Måske det faktum, at vi i skrivende stund, er vidne til et drastigt fald af registrerede spillere i de 20 klubber.

Således var der i sidste sæson registreret hele 675 spillere, mens der pt. blot, som nævnt, er 437.

Premier League, der lige her og nu fejrer 30 års jubilæum, er altså stadig global, men langt mere VIP, og langt mindre engelsk.

The Manager
Logo
Shopping cart