Er Liga cuppen stadig relevant?

Foto: Jakob Genz

Det dufter af storhed, når Manchester City og Chelsea onsdag mødes på Etihad Stadium. Syv af de ni seneste engelske mesterskaber har trods alt været enten mørke- eller lyseblåt.

Men når nu de to mødes i Liga cuppen, flere reserver forventes at få chancen, mens andre bare skal undgå at blive skadet så kort tid før VM, hvor meget storhed er der så tilbage? Eller sagt på en anden måde. Hvorfor har engelsk fodbold fortsat Liga cuppen?

Som et modsvar til FA

Tager vi en hurtig historietime, så blev turneringen lanceret i 1960. Delvist fordi FA og det engelske ligaforbund havde flere stridigheder, og ligaforbundet ønskede et modsvar til FA. Delvist fordi det skulle være en mulighed for de hold, der blev slået tidligt ud af FA Cuppen til stadig at kæmpe med om et trofæ.

Det sidste argument er stadig en af de væsentligste årsager til, at Liga cuppen, eller Carabao Cuppen, som den hedder i disse år, fortsat eksisterer. For de hold der ret hurtigt må indse, at mesterskab ikke er en mulighed, og at nedrykning ikke bliver aktuelt, så er en chance i pokalturneringen jo en oplagt mulighed for at forvandle en middelmådig sæson til en mindeværdig. Den mulighed har de også i FA Cuppen, men to pokaler giver to chancer. Simpel matematik.

Mickey Mouse cup

Argumentet mod Liga cuppen vil være, at den ikke har noget værdi for de store. At den hånende er blevet kaldt for Mickey Mouse cup. En turnering hvor særligt Arsène Wenger i sine Arsenal velmagtsdage næsten udelukkende stillede med reserverne og de yngre spillere. I 2019 måtte Liverpool stille noget, der mindede om et tredjehold, da deres kamp mod Aston Villa faldt sammen med VM for klubhold, og det kostede ikke overraskende et 5-0-nederlag. Den kamp havde ingen særlig meget gavn af.

Men anken herfra er faktisk ikke, at de store hold ikke tager det seriøst. Tværtimod. Siden Birmingham og Swansea med to års mellemrum vandt turneringen i 2011 og 2013, så har vinderne heddet Manchester City, Liverpool, Manchester United og Chelsea. Så meget for chancen for de mindre hold for at få hjemlig succes.

Læs også: Manchester City er en økonomisk succes, men luftkastellerne lurer

For de store klubber er blevet super klubber, der selv med en god håndfuld reserver stadig er så dominerende, at de kan vifte de mindre væk. Og det ved de mindre hold, hvorfor de alligevel lægger kræfterne andetsteds.

Fremtiden for Liga Cuppen

En anden anke for at sløjfe turneringen er det hårde kampprogram. Premier League har i forvejen 38 kampe i en sæson. Læg dertil FA Cup og europæiske opgør, ligesom der er en slutrunde hvert andet år. Måske hvert år fremover, hvis nogle af herrerne i de lidt for store jakkesæts får deres vilje.

Fodbolden mangler ikke flere kampe. Fodbolden mangler det specielle. Historiefortællingen. Hvad er historien til aftens kamp mellem Manchester City og Chelsea? Stort set alt i den engelske sportspresse handler om Gareth Southgates kommende VM-trup og forståeligt nok. For et VM er historiefortælling.

Men Liga Cuppen skal ingen steder. Den er måske tæt på ligegyldig i forhold til sin oprindelige ambition, men den er stadig et middel. Ingen af de store trænere er presset til at vinde den, og derfor kan de teste systemer og spillere i den turnering, uden det koster. De mindre hold bliver heller ikke vurderet på, om de ryger i første eller anden runde, og kan derfor kun overraske. Som når Gillingham fra League one slår Brentford på straffe tirsdag aften.

Liga cuppen har utvivlsomt sine øjeblikke, men der har aldrig været færre af dem, end der er i disse år.

The Manager
Logo
Shopping cart