Er Pep Guardiolas Manchester City stadig Premier Leagues bedste hold på bolden? Svaret er JA!

Pep Guardiola, Manchester City
Om Pep Guardiolas Manchester City stadig er de bedste på bolden i Premier League? Svaret er et rungende ja. Foto: Matt McNulty – Manchester City/Manchester City FC via Getty Images

Advarsel! Dette er ikke kioskbaskende artikel, der oser af breaking news.

I stedet er der tale om en tal-tekst, der i al stilfærdighed – og set fra helikopteren – kaster et blik på nogle af tal, som Manchester City, der i går kvalte Chelsea på Stamford Bridge, har produceret.

I denne sæson såvel som tidligere under vingerne på Pep Guardiola.

Touches

Manchester City er den klub i indeværende sæsonudgave af Premier League, der har haft flest touches på bolden.

Hele 14.263 berøringer fordelt på 17 kampe er det således indtil videre, og ifølge www.premierleague.com, blevet til.

Og nej, det er ikke en statistik, der kommer som et chok for særlig mange. Det er jo City, vi taler om. Og Pep Guardiola, der står ude på sidelinjen.

Og ja, City har da også i al den tid, hvor Guardiola har stået i spidsen for The Citizens være det hold i Premier League, der i hver eneste sæson med den i dag 51-årige spanier ved roret har haft flest touches på bolden.

Således har Guardiola, der lige nu er i gang med sin syvende sæson som City-manager, i de seks foregående kunnet glæde sig over, at hans mandskab i snit har haft 32.852 touches på bolden.

Det svarer til 864,5 per kamp.

Et snit, der dog (om end ganske minimalt) i skrivende stund er faldende. Peps City opererer nemlig so far i denne sæson ‘blot’ med et snit på 839 touches per kamp.

Afleveringer

Men lad os springe videre til noget, der er langt vigtige end touches, nemlig antallet af de afleveringer, der udspringer af boldberøringen.

Pep er nemlig ikke interesseret i at – eksempelvis Rodri, der med 1675 touches er den City-spiller, der i denne sæson har haft flest af slagsen – render rundt og varmer bolden.

For bolden skal jo sættes i spil…i form af en aflevering. Og ja, også her er City ikke overraskende en magtfaktor i Premier League.

Indtil videre i denne sæson er det blevet til i alt 11.522 afleveringer, hvilket svarer til 677,7 per kamp. 

Og ja, det er mange, men stadig en anelse mindre, hvis man sammenligner antallet med gennemsnit fra de seks foregående sæsoner, hvor City har produceret 682,6 afleveringer per kamp.

Og hvad angår føromtalte Rodri, så varmer han på ingen måde bolden. For ud af de 1675 berøringer på kulen, der er 1488 af disse registreret som en aflevering.

En antal, som ingen spiller, hverken i City eller i Premier League i det hele taget, kan matche.

Pass success percentage

Men hvordan går det så egentlig med Citys såkaldte pass success percentage, der jo fortæller os, hvor mange procent af de producerede afleveringer, der rent faktisk også rammer en medspiller?

Det simple svar må være: det går ganske, ganske godt.

Således opererer Peps mandskab, ifølge tal fra whoscored.com, lige nu med en pass% på 89,4. 

Og det er ikke bare bedst af alle hold i Premier League, for det vil også sige, at 10.300 af de i alt 11.522 afleveringer, som City so far har produceret i denne sæson, har ramt en medspiller.

Og hvad der er mere imponerende er, at den nuværende pass% matcher den, som City a la Pep har været garant for i de seneste fem sæsoner.

For med undtagelse af sæsonen 2016/2017, hvor ‘blot’ 83,9 procent af Citys afleveringer ramte en medspiller, så har tallet været minimum 89 (procent) lige siden.

Eller sagt på en anden måde; af de i alt 167.162 afleveringer, som City under ledelse af Pep i alt har produceret, der har 142.628 af dem ramt en medspiller.

Men heller ikke i denne sammenhæng må vi glemme at nævne navnet Rodri. Han opererer nemlig pt. med en pass% på 90,8.

Boldbesiddelse

Sidst, men ikke mindst, så lad os lige så på Citys boldbesiddelse mål i procent. For den må naturligvis være stor, men hvor stor, og er den lige så stor som tidligere?

City er det hold i Premier League, der indtil videre i denne sæson har været mest i besiddelse af bolden, nemlig 66,2 procent af tiden. Liverpool og Chelsea kommer i øvrigt ind på anden- og tredjepladsen med henholdvis 61,5 og 58,7 procents boldbesiddelse.

Og ja, lige siden Guardiola kom til City, der har City haft bolden mere end modstanderen, nemlig minimum 60,8 procent af tiden. Dog svinger tallet langt mere fra sæson til sæson end hvad der eksempelvis er tilfældet med føromtalte pass success percentage.

Men selvom Citys boldbesiddelse de seneste knap syv og en halv sæson har penduleret mellem 60,8 og 68,2 så vidner tallene alligevel om (sammen med alle de andre tal i denne artikel) at City a la Pep besiddelse af bolden er stor og stabil.

Og nej, det er ikke breaking news. Men banebrydende statistikker, det er det.

The Manager
Logo
Shopping cart