Erling og Manchester City i Ha La Land

Manchester City

Erling Haaland har fået en fantastisk start på tilværelsen i den lyseblå del af Manchester. Foto: Charnsitr Dreamstime.com

Nordmanden fik en fantastisk start på livet i Premier League og hos de lyseblå. Men hvad er det helt specifikt, der gør ham til så dygtig en angriber? Og har han snart overbevist os om sit værd?

Pep Guardiola sagde det egentlig meget simpelt. Erling Haaland er født til at score mål. Det er svært at være uenig. For siden han for de flestes vedkommende dukkede op på nethinden i 2019 i en U20 kamp for Norge mod Honduras med ni mål i en 12-0 sejr, har det stået klart for de fleste, at her var noget særligt. 

Men der var også skeptikere.

Ja, ja. Honduras U20-hold siger ikke alverden. Hvad kan han, når han for alvor bliver testet?

Hattrick i Champions League

Et halvt år forinden havde Erling Haaland og entourage skiftet norsk fodbold ud med Red Bull Salzburg. Starten var svær, men så ramte nordmanden en fantastisk stime. 11 mål i sine første seks kampe i den efterfølgende sæson, og så begyndte hypen igen. Og det samme gjorde koret af kritikere.

Ja, ja, men det er østrigsk fodbold. Hvad kan han, når han skal spille mod større hold?

Tre dage senere mødte Red Bull Salzburg Genk i Champions League. Erling Haaland scorede hattrick i sin debut i Europas største klubturnering, og han nettede også mod Napoli og Liverpool. Han var nu blot den anden teenager efter Karim Benzema til at score i sine første tre kampe i Champions League.

Ja, ja. Alle kan danse en sommer. Kan han vise det på et stabilt niveau?

Tog Tyskland med storm

Så tog Erling Haaland, og sit fortsat voksende entourage, til Dortmund. Han begyndte på bænken i premieren mod Augsburg og kom ind med en halv time igen, da Dortmund var bagud 1-3. 30 minutter senere kunne de sort-gule fejre en 5-3-sejr. Erling Haaland havde lagt fra land med et hattrick. Formen fortsatte for Haaland, og jeg havde selv fornøjelsen af at følge ham helt tæt i en uge i februar 2020. Mål mod Werder Bremen og to scoringer mod PSG på fire dage. Nu kunne ingen vel længere være i tvivl om nordmandens talent, tænkte jeg.

Ja, ja. Men hvad kan han, når han skal spille på den allerstørste scene uge efter uge?

Kritikerne var der igen, og da han brændte en stor chance i Community Shield mod Liverpool, var de hurtige til at dømme nordmanden. Men de tog fejl. Igen. For hvis den scene afslørede noget, så var det ikke den store afbrænder på overliggeren, men derimod løbet op til chancen. 

Lad mig opfriske situationen. Erling Haaland positionerer sig først til et indlæg fra Bernardo Silva. Da portugiseren i stedet spiller bolden på tværs, når han akkurat at komme tilbage og stå onside med Matip, for så straks at jagte den afslutning, som Allison må give en retur på. Afslutningen fra Haaland var ikke god, men der skal meget til, før han overhovedet kommer til så stor en chance.

Den engelske presse er hurtige til at dømme folk ude, og krikkerne vejrede morgenluft, men så kom kampen mod West Ham. To scoringer. Den første sat ind efter et straffe begået mod ham selv, og den anden med største selvfølgelighed efter en bold i dybden fra Kevin De Bruyne. Han gjorde ikke noget, som han ikke har gjort så mange gange før. Men nu kunne englænderne også se, hvad alle vi andre har set i efterhånden flere år. At Erling Haaland har alle ingredienserne til at blive en af verdens største angribere nogensinde.

Erling Haaland og styrkerne

Det er store ord, men det er svært at finde svagheder ved nordmanden. Teknisk er han ganske dygtig, for selvom bolden måske hopper en gang eller to fra ham i løbet af en kamp, så er han eminent til at holde fast i bolden, og også indgå i kombinationsspillet, som Guardiola så gerne vil have fra sin angriber.

Hurtigheden er uovertruffen. Både på de første meter og i forhold til positionskampen inde i feltet, men selvfølgelig særligt på de lange distancer, når han som i kampen mod West Ham får plads at løbe på.

Og afslutningerne. Målet mod West Ham viste det fint. Tålmodighed, koldblodighed og finesse. Han forfinede sit afslutningsrepertoire i det tyske, hvor han særlig nød lobbet, når han kom tæt på målmanden. Det kommer vi også til at se i Premier League.

Og så er han stærk som en norsk elg og yderst ærgerrig. Målliderlig, som det vel hedder på moderne dansk. Selvfølgelig var det ham, der skulle tage straffesparket i weekenden, og selvfølgelig var han lidt halvbitter over, at det ikke blev til flere mål end de to. Måske det i virkeligheden er hans største styrke. At han hele tiden vil have mere. Det kan virke som en træls attitude, når han slår ud med armene – og det kommer han til – men det er kun fordi, han ikke accepterer fejl. Han er på mange måder et produkt af den moderne fodbold og en stadig stigende selviscenesættelse. Det er ikke altid kritikkerne er vilde med den slags, men Manchester Citys fans kommer til at leve fint i Ha-La-Land de næste mange år.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart