Foto.-Charnsitr-Dreamstime.com_

Tilbage i 2012 buldrede Premier League derudaf, nøjagtig som ligaen gør i dag, og egentlig altid har gjort, men til forskel fra dengang og nu, så er andelen af såkaldte Home Grown players langt, langt større end tidligere.

Og heldigvis for det. I hvert fald set med engelske briller.

For det var nemlig lige præcis et øget fokus på egen avl fremfor import, der var meningen med FAs storstilede satsning, The Elite Player Performance Plan (EPPP), som blev søsat for ti år siden, og som ifølge en rapport, der netop har set dagens lys, har været en succes.

Udenlandsk arbejdskraft

Men inden vi kigger nærmere på rapportens nøgletal, så spoler vi lige tiden ti år tilbage og ser lidt nærmere på hvorfor EPPP overhovedet blev anset for værende en nødvendighed.

Og det var (og er) EPPP såmænd fordi Premier Leagues succesfulde dominans, tilbage i 2012, primært skyldtes, at diverse klubbers evne (og vilje) til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft var langt større end lysten til at investere i egen avl i jagten på fremtid succes.

Den ringe udvikling af engelske talenter fandt dog ikke bare sted i Premier League, men derimod stort set overalt i den engelske fodboldpyramide, og konsekvenserne kunne ikke bare ses i rundt om i ligaerne, men også på det engelske landshold, hvis (slutrunde)præstationer var langt under lavmålet.

Derfor lancerede FA (i samarbejde med både Premier League og English Football League) en ambitiøs og langsigtet plan, der via et forpligtende samarbejde klubberne imellem, kort fortalt havde til hensigt, at modernisere, professionalisere og strømline alt, hvad der har med talentudvikling at gøre.

Key Findings

Og planen har, som sagt, været en succes, hvilket fremgår af nedenstående opremsning, der er hentet fra www.premierleague.com.

Således opererer mere end 90 professionelle fodboldklubber i den engelske fodboldpyramide (Premier League, Championship, League One og League Two) i dag med et licensed Academy. 

I alt anslås det, at klubberne (nogen mere end andre selvfølgelig) samlet har investeret i omegnen af 1,6 milliarder danske kroner i udvikling af egen avl.

Antallet af fuldtidstrænere i øvrigt er steget fra 250 til 800.

77 procent af de i alt 3164 kontrakter, der dags dato er indgået mellem en klub og en spiller i Premier League og i EFL, har en homegrown player’s navn på den ene af de to stiplede linjer. 

Sammenlignet med 2012/2013 sæsonen får engelske spillere under 21 i dag dobbelt så meget spilletid.

47 procent af de 1866 spillere, der har spillet i Premier League siden 2012/2013 sæsonen har været homegrown players.

566 spillere af egen avl har fået debut i Premier League.

Anbefaling

Og sidst, men ikke mindst, så har implementeringen af EPPP medvirket til en significant succes på kryds og tværs af de engelske ungdomslandshold, hvor mange af de spillere, der pt. er en del af Gareth Southgates (der i øvrigt har været dybt involveret i EPPP) VM-trup, tidligere har slået sine folder. 

Hvis du ønsker at læse samtlige af EPPP-rapportens 51 sider, hvilket varmt kan anbefales, så kan du gøre det lige HER.

The Manager
Logo
Shopping cart