Farvel til Charlie Adam og de gode, gamle dage

Foto: Jakob Genz

Fodbold var bedre i gamle dage. Er du under 20, har du hørt det før. Er du ældre, har du nok endda selv udtrykt det. Dengang engelsk fodbold var 4-4-2, dårlige, mudrede baner, fadøl før kampene, hårde tacklinger og en overflod af langskudsmål. Du ved, i 80’erne og begyndelsen af 90’erne, da Tommy Troelsen præsenterede Tipslørdag på dansk tv.

Jeg ved ikke, om fodbolden nødvendigvis var bedre, men der er noget nostalgisk over at blive mindet om en svunden tid. Og onsdag denne uge blev vi så mindet om idet igen, da Charlie Adam på Instagram offentliggjorde, at han indstiller karrieren. For han var en af de sidste ”gamle fodboldspillere” i en moderne fodboldverden. Og ikke kun fordi han stort set fra barnsben af lignede en, der var ældre end han var, men fordi han spillede, som man gjorde i 80’erne og 90’erne.

Gammel som ung

Da Stoke hentede den tidligere Barcelona-spiller Ibrahim Afellay til klubben, gik der en stående joke om, at klubben nu rådede over den ældste og yngste 29-årige i verden, når det kom til udseende.

Charlie Adam var midtbanespiller med stor, streg under midt. Det var ikke altid, han bevægede sig ud af midtercirklen. Men med en blændende sparketeknik, kunne han på sine bedste dage også styre en kamp fra den position. I mange henseender var Charlie Adam en reinkarnation af Jan Mølby. Ikke den mest toptrimmede spiller engelsk fodbold har set, men med en fantastisk teknik og forståelse for spillet, der levede på sin spidskompetence. Det handlede ikke om at forbedre alle aspekter af spillet, men fastholde det, der gjorde ham til noget særligt. Sparketeknikken.

Charlie Adam og de store scoringer

Hans bedste mål i Premier League kom for Stoke, da han i en kamp mod Chelsea i 2015 scorede fra egen banehalvdel, da han sendte bolden over Thibaut Courtois. En slags signaturscoring fra Adam, der scorede flere af sine mål langt udefra, eller efter et godt ryk op i banen.

I Liverpool havde de ganske givet også set noget Jan Mølby over ham, da de hentede ham til klubben i 2011 efter nogle succesfulde sæsoner for Blackpool. Men opholdet på Anfield blev kort og uforløst, og efter en sæson var det farvel igen. For Charlie Adam passede ikke for alvor ind i en storklub. Han var bedst i Blackpool og siden Stoke City, hvor han blev et ikon gennem syv år. 

Karrierestop i Skotland

Det var her, han kunne få en mere fri rolle og udnytte sine kompetencer og minde os alle sammen om en svunden tid. Der var ikke noget falsk nier, polyvalent eller mellemrum spiller over ham. Det var bare Charlie Adam. Dejligt simpelt. Ham der lignede en, du kunne møde på den lokale pub lørdag formiddag, mere end han lignede en toptrimmet sportsmand. I 2021 blev han arresteret af det lokale politi i Skotland, fordi han havde været involveret i en ulykke i de sene nattetimer, formentlig i beruset tilstand.

På det tidspunkt var Charlie Adam vendt hjem til Skotland og til hjerteklubben Dundee FC. Her kunne han som anfører føre klubben op i den bedste skotske række. “Højdepunktet i min karriere,” som han senere hen sagde. For det handlede ikke om glitter og glamour, men om at spille fodbold. Kærligheden til sporten.

Måske det kunne være blevet til mere, havde han taget det mere seriøst, men så havde Charlie Adam ikke været den samme. Det var hans tilgang til spillet, der gjorde ham til noget særligt, og det skal han have tak for.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart