Udskiftninger får ny betydning. Foto. Evgeniy Priymak Dreamstime.com

Premier League 22/23 bliver også med op til fem udskiftninger. Derfor skal vi vænne os til, at der kan komme op til 16 spillere i spil i løbet af en kamp.

Der har været debat frem og tilbage om fordele og ulemper. Mindre klubber har afvist tanken med henvisning til det vil tilgodese de store budgetters kvalitativt bredere trupper, hvorimod de store drenge med Klopp og Guardiola i spidsen henviste til spillernes ve og vel og især den høje risiko for muskelskader.

Statistik

En interessant statistik (som jeg fandt på Pinnacle, der gennemgik udviklingen af flere udskiftninger set fra en betters synspunkt) viser, at fra sæsonerne 16/17 til 20/21 var det ikke overraskende de største klubber, som gennemsnitligt brugte flest udskiftninger med undtagelse af Manchester City, der for den periode ligger i bund-3 over antal brugte udskiftninger sammen med Burnley og Crystal Palace.

Til gengæld ser billedet anderledes ud, når samme sæsoninterval ser nærmere på, hvor meget spilletid udskiftningerne får i gennemsnit. Ikke overraskende ligger de hold, som ofte har brug for at vende en uheldig kampudvikling i top. Arsenal og Everton f.eks. Arsenal har således 21,8 minutter som topscorer. Men helt i bunden ligger Liverpool med 16,6 minutter, hvilket grundlæggende bestyrker indtrykket af, at Klopp har haft en klar førstekæde, som han er gået langt med. Af flere hensyn.

Tallene taler

For det første har Liverpools bænk i tyskerens første sæsoner manglet kvalitet. Derudover er Liverpools spillestil af en støbning, der giver især de forreste åndehuller nok til ikke at blive hevet ud før det er absolut nødvendigt. Enten af fysiske eller taktiske årsager.

Det vil ændre sig. Også for Liverpool. Ikke kun fordi de over tid har fået en bedre trup, men fem udskiftninger vil give Premier League et touch af NFL. At man i højere grad kan bringe specialister ind alt efter kampens udvikling.

Sat på spidsen har en ’gammeldags’ kampafvikling typisk forløbet med en udskiftning undervejs af en træt angriber og enten en midtbanespiller der læner sig opad, en udvisning. Dertil en udskiftning i hånden for at kunne agere på en skade, og ellers brugt til at sende en spiller ind i overtiden af den ene eller anden taktiske årsag. For at trække tempoet ned i kadence eller blot give en spiller fornemmelsen af, at han er tæt på startopstillingen.

Specialister

Fem udskiftninger vil ændre på det billede. Det er for tidligt at konkludere ret meget, men det er ikke usandsynligt, at Premier League nu træder ind i specialisternes æra. Tænk Jack Grealish. Efter min overbevisning spiller Manchester City ikke mange kampe i løbet af en sæson, hvor han er dygtig nok til at starte inde. Men den sidste halve time i en fastlåst kamp, hvor han kan arbejde med små ryk og sprint helt ude ved stregerne og køre en træt back helt ned under græstæppet. I det hele taget har Manchester City et offensivt kabinet af spillere, der nu bliver en rasende god og bred korthånd for Guardiola.

Indkøb

Se på Contes indkøb af spillere i Tottenham. Det er spillere med brede nuancer af kompetencer og ikke 1:1 indkøb – altså f.eks. en reserve, der kan træde direkte ind for Harry Kane, men tilfældet Richarlison kan spille flere pladser. Moura nævnes nu som mulig wingback, og det bliver næppe i kampe, hvor Tottenham skal hænge på, men mere kampe hvor Tottenham er på bolden og har brug for bred bevægelighed over den sidste tredjedel. Den evige søgen efter rum alt uanset, hvor små de vil være.

Hvis Premier League udvikler sig sådan, vil det så være et minus for de små hold. Ja og nej. Set fra min stol. Når de bedste hold hele tiden kan skifte friske specialister ind, der passer til kampens udvikling, så bliver forsvarskampen ikke just lettere for hold under pres.

Omvendt kender vi også billedet af, at netop små udehold stiller med en enkelt kontraangriber fra start, men får nu mulighed for at have forskellige typer modsvar på bænken. Alt fra en targetman man kan sende ind de sidste ti minutter og save bolden ind til. Til multifunktionelle forsvarsspillere og midtbanefolk, hvilket vil være i tråd med den udvikling vi har set de sidste ti sæsoner i hele fodboldens univers. En back er ikke længere bare en ’back der står’.

Med fem udskiftninger går jagten på at finde/minimere rum og halve kampafgørende sekunder ind i en ny fase via specialister.

The Manager
Logo
Shopping cart