Frank har ret: Ivan Toney og landsholdet er et eventyr

Brentford

Foto: Gary-Hider-Dreamstime.com

Det er større, end folk tror sagde Thomas Frank, da Ivan Toney blev udtaget til landsholdet. Brentfords bomber er for første gang at finde i Gareth Southgates trup, og vi skal ti år tilbage for at forstå, hvorfor det er så stort.

Kort

I november 2012 var Northampton i store problemer. Den ene førsteholdsspiller efter den anden blev skadet og manager Aidy Boothroyds kort på hånden skrumpede ind.

At Boothroyd overhovedet var havnet i Northampton var noget overraskende. Få år tidligere havde han bare 34 år gammel overtaget Watford og akkurat styret dem fri af nedrykning i The Championship.

Han indledte næste sæson med at blæse på eksperternes spådomme om, at det nu helt sikkert ville ende med nedrykning og erklærede målet var oprykning til Premier League. Sådan gik det. Watford rykkede op og Boothroyd var the shit. Ung, veltalende og meget en plan.

Magi

Watford overlevede dog ikke – og er vel pt. Englands helt store elevatorhold – og moderne fodbold glemmer hurtigt. Så Boothroyd rykkede videre til Colchester og så Coventry. Men magien var væk.

Så her stod han så. I det kolde sene efterår 2012. I Northampton af alle steder. I problemer til halsen.

”Jeg er nødt til at bruge ungdomsspillere. Der er et par stykker, som jeg har godt øje til.”

En af de spillere var den 16-årige Ivan Toney. Den yngste ’lad’ og Northampton-fødte til at få førsteholdsdebut for The Cobblers.

Farmand

Boothroyd fortalte en lokal radiostation, at han troede meget på sine unge spillere, men at der også var brug for erfarne folk. Det handler om balance.

”Ikke for mange af de unge, men heller ikke Dad’s Army.’

Boothroyd fik blandet den rette mikstur. Nothamptons sæson skyllede først ud på dørtærsklen til oprykning med et nederlag til Bradford i playoff-finalen.

Begyndelsen

Et halvt år senere var han fyret. Men Toneys karriere var først begyndt. Der var ikke mange penge at rutte med hjemme hos familien Toney, men mor Lisa sørgede for, at sønnen passede sin træning. Hun sprang tilmed måltider over for at sørge for, Ivan fik nok hældt på tanken til at passe sin træning. Det fortalte hun ham først mange år senere ved et tilfælde.

Newcastle hentede det lovende talent i 2015 (året før kiksede han et skifte til Wolves på grund af lægetjek), men uden at give ham en fair chance. Udlån til mindre klubber fulgte indtil Rafael Benitez i klare vendinger fortalte ham, at der ikke var en fremtid for ham på St. James Park. Efter knap tre år skiftede han på en permanent aftale til Peterborough.

Mønsterbryder

Det kunne være gået anderledes her. De lavere rækker har en god del tidligere spillere, der som yngre var på kontrakt og fik løfterige ord med på vejen i Premier League. Men ikke mange managers i den bedste række har jobsikkerhed til at give unge spillere lang snor. De har det med at forsvinde ned i rækkerne, men ikke Toney der blandt andet blev lidt af et Youtube fænomen for en 40 yard screamer mod Dover.

Hos Peterborough bragede han 30 mål ind i lidt mere end 60 kampe og nåede efter sit tredje hattrick for ’Posh’ at dele roserne med et par holdkammerater til Peterborough Telegraph.

Rekordbeløb

Fire dage senere skiftede han til Griffin Park og Brentford. Den klub der om nogen stille og roligt byggede på ved at spotte ungt talent i ind- og udland. Ollie Watkins ikke mindst. Og igen måtte Peterborough Telegraph have Toney i overskrifterne. Han skiftede nemlig for et rekordbeløb på 6,5 millioner pund plus bonusser – et beløb der sikrede Brentford snuppede angriberen for snuden af Rangers og Celtic. Det siger også noget om den økonomi der var og er blandt visse klubber i The Championship.

VM

Thomas Frank har flere gange udtalt sig brandvarmt om Toneys kvaliteter. Det var angriberens comeback, der sammen med Christian Eriksens korte ophold i Brentford, der sikrede Bierne overlevelse i debutsæsonen og Toney har fortsat denne sæson. Fem mål er det blevet til for den 26-årige angriber, hvis professionelle karriere allerede har varet i ti år.

En karriere der begyndte i Northampton en kold efterårsdag. Nu er han udtaget til det engelske landshold og med tanke for skader og formkrise hos andre engelske angribere, så har Ivan Toney gode chancer for at få en billet til VM-truppen.

Det vil på mange måder være en klassisk britisk fodboldsolstrålehistorie. Knægten fra små kår der stod det hele igennem takket og arbejdede sig på landsholdet. Og måske til VM.

The Manager
Logo
Shopping cart