Girona – spansk eventyr eller en brik i et beskidt spil?

Girona
GIRONA, SPAIN – DECEMBER 02: Christian Stuani of Girona FC celebrates with his team mates and staff after scoring their team’s second goal during the LaLiga EA Sports match between Girona FC and Valencia CF at Montilivi Stadium on December 02, 2023 in Girona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)

At den spanske mesterskabskamp udkæmpes mellem Madrid og Catalonien, er der intet odiøst i. Men at det lige nu og her er lille Girona, der blander sig i den duel, er en mindre sensation. Men en klar rekrutteringsstrategi, en modtrend og et flerklubssamarbejde, der blandt andet involverer Manchester City, har bragt dem til toppen af La Liga. Denne weekend kan det foreløbigt kulminere, skulle de besejre storebror FC Barcelona.

Men hvordan er det kommet så vidt? For en klub, der er stiftet helt tilbage i 1930, kan det virke underligt at tale om et nyt liv for blot ti år siden, men det er der vi er henne. For indtil da var Girona en forholdsvis uanseelig størrelse i spansk fodbold.

City Football Group

I 2010 købte de tre forretningsmænd Ramon Vilaró, Joaquim, Boadas og Josep Slim sig ind i klubben, og med dem begyndte der også at komme penge og en anderledes opbakning til det lokale hold. I både 2015 og 2016 glippede oprykningen til La Liga på dramatisk vis, men året efter lykkedes det så endelig at rykke op. En skelsættende begivenhed i Gironas historie, men ikke lige så skelsættende, som det der skete blot et par måneder senere. For her blev klubben købt af City Football Group (CFG), der foruden Manchester City på det tidspunkt også havde klubber i New York, Melbourne , Yokohama og Montevideo.

Så langt så godt. Men hvorfor Girona? Hvorfor denne lille klub uden de store meritter? Pere Guardiola er et godt bud. Ikke Pep, som i Manchester Citys succesfulde træner, men i stedet brormand Pere, der havde flere aktier i klubben. Pere, der i 2020 også blev bestyrelsesformand, og som i øvrigt også var agent for flere af spillerne i Girona. I England var den ikke gået, men i Spanien var der ingen regel til hinder for, at enkelte personer kunne agere med flere kasketter på, og dermed var linket til Manchester City tydeligt. 

Rugeklub?

Et link der også gør sig i selve stilen at spille på. Det hårde, aggressive pres og måden at føre bolden op nede bagfra minder umiskendeligt om noget, vi har set i den lyseblå del af Manchester. Og også på spillersiden er det svært ikke at få øje på forbindelsen. For siden overtagelsen har 15 spillere taget turen fra Manchester City til Girona som nu eksempelvis Yan Couto og Yangel Herrera, mens en spiller som Savinho decideret blev købt af CFG og derfor spiller på lån i Girona, hvor han med sine tekniske kvaliteter er blevet en profil i ligaen og nu meldes på vej til…Manchester City.

Så langt, så godt. For er der da slet ikke noget positivt at berette om Girona? Jo, i den grad!

For det er ikke en klub, der trods deres forbindelse til CFG og Abu Dhabi har fået pumpet uendelige summer af penge ind siden overtagelsen. De holdes ikke kunstigt i live af rigmænd eller firmaer med andre henseender end selve klubbens ve og vel. Der er altså langt fra Girona til PSG og Manchester City, hvad angår penge, og for den sags skyld også til RB Leipzig og deres måde at benytte en klub som et kommercielt middel.

Modtrend

Girona er også en god historie. For de har vist spansk fodbold, hvad man kan gøre, hvis man tør spille offensivt fodbold. Landet, der revolutionerede fodbolden i guldalderen fra 2008 og frem, skabte store spillere og endnu større trænere. Det var i Spanien og La Liga, at den offensive og nytænkende fodbold skulle findes. Skulle.

For de senere år har det været mere reglen end undtagelsen, at nyoprykkede hold har søgt at klare paragrafferne med en defensiv, til tider destruktiv, tilgang til spillet. Og det har været vellykket, hvilket har medvirket til, at Spanien er gået hen og blevet den klart mest målfattige af de fire store ligaer.

Men Girona ville det anderledes. Vil det anderledes. Og de har på den måde vist resten af Spanien, at offensiv fodbold bestemt også har en plads hos de mindre bemidlede hold. Måske vejen til succes havde været smukkere uden deres tråde til CFG, men det er stadig et lille fodboldeventyr, der udspiller sig i Catalonien for tiden.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på Twitter og Facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste ligaer.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart