Granit Xhaka er billedet på Arsenals forvandling

Arsenal

Granit Xhaka har efter seks år endelig fået sit gennembrud i Arsenal.Foto.-Charnsitr-Dreamstime.com_

Den nye Patrick Vieira. Arsenal havde længe forsøgt at erstatte franskmanden, men aldrig var de for alvor lykkedes. Flamini, Diaby Coquelin, og hvad de ellers hed havde alle sporadiske momenter, men intet der kunne måle sig med Vieira. Men nu skulle det være. Da Arsenal i 2016 købte Granit Xhaka i Gladbach for omtrent 35 millioner pund, fik han selvfølgelig også med det samme det label på sig. Den nye Patrick Vieira. Anfører som 22-årig for en topklub i Tyskland. Han var god på bolden og havde noget hårdhed i sit spil. Til tider for meget. Som da han i sin sidste sæson for klubben fik tre røde kort. Det mindede dog lidt om Vieira, der også særligt i sin første tid i Arsenal havde problemer med de kulørte kort.

Men det virkede også til, at det var de eneste ting, de havde tilfælles. Advarslerne. For der var langt fra den Granit Xhaka, som havde vist sig frem i Bundesligaen, til ham der nu tørnede ud i Premier League. 

Skandalen mod Palace

Men han var stadig en leder, så Unai Emery udnævnte ham til anfører i 2019. Det var dog en kort fornøjelse, for da han i en kamp mod Crystal Palace hjemme i oktober blev skiftet ud efter en times spil, begyndte fansene at buhe af ham. Xhaka svarede igen ved at råbe Fuck off, gestikulere ud til tilskuerne ved at føre den ene hånd op til øret, som kunne de råbe, hvad de ville, og så ellers tage trøjen af, før han vandrede ud i tunnelen. Granit Xhaka var færdig som anfører. Og han lignede også en, der var færdig i klubben. For hvordan kommer man tilbage efter sådan en oplevelse?

We’ve got Granit Xhaka

Spol tiden tre år frem. Da Arsenal for i anden runde af Premier League vandt med 4-2 mod Leicester, var det Granit Xhaka, som fansene nu hyldede. ”We’ve got Granit Xhaka” lød det taktfast fra Emirates. Et stolt øjeblik for hovedpersonen selv, som han efterfølgende fortalte. Et oplæg og et mål fra en forrygende Xhaka. Det var nye tider. Og det ser kun ud til at fortsætte. I seneste runde var Xhaka endnu engang eminent mod Brentford, da Arsenal sikrede sig den sjette sejr af syv mulige og fastholdt føringen i toppen af tabellen.

Men hvori ligger forandringen? Mikel Arteta er det korte svar. Den spanske træner har fra start af taget Xhaka under sine vinger og vist ham tillid, på et tidspunkt hvor ingen i eller omkring klubben ellers gjorde det. Xhaka var et problem, ikke løsningen.

Mindre dynamit, mere granit

I denne sæson har Arteta så også vist ham en ny position. For Granit Xhaka er gået fra at være 6’er til at blive 8’er. I hvert fald når han har haft Thomas Partey liggende bag sig. Og selvom det måske ikke passer på prædikatet den nye Vieira, så passer det bedre på den Xhaka, vi så i Gladbach. Ham der kan være en trussel i feltet, og som måske er bedre offensivt end defensivt. De mange kort og tacklinger er ikke nødvendigvis et udtryk for gode defensive egenskaber. Tværtimod. Det har snarere været fortællingen om en mand, der havde det med at komme lidt for sent og bringe sig i nogle håbløse situationer. Det var ofte mere dynamit end granit at have Xhaka liggende som defensivt anker.

Nu kommer han ikke længere ud i så mange farlige situationer, og han kan fokusere på spillet på den sidste tredjedel i stedet for i maskinrummet. 0,8 tacklinger per kamp foreløbigt i denne sæson er hans klart laveste siden skiftet til Arsenal. Offensivt er han udover et mål og tre assist i de første syv kampe også noteret for 1,8 nøgleafleveringer per kamp – hans klart bedste i karrieren.

Efter de tre point mod Brentford udtalte Granit Xhaka til pressen, at sejren var et bevis på den nye og anderledes mentalitet, som Arsenal har i denne sæson. Det samme kunne siges om Xhaka selv. For han er om nogen billedet på Arsenals forvandling.

The Manager
Logo
Shopping cart