Guardiolas afhængighed af Haaland er til at tage at føle på

Foto: Michael Regan/Getty Images

Manchester City er pt. det mest scorende hold i Premier League. Således har Pep Guardiolas mandskab dags dato scoret 53 mål i 20 kampe.

Det er otte mere end Mikel Artetas Arsenal. Dem, der topper tabellen for næsen af The Citizens, og som i aften gæster Etihad, hvor der står ‘FA Cup’ på plakaten. Og ja, Manchester Citys 53 mål er såmænd også 41 mere end hvad Wolverhampton, Premier Leagues mindst målfarlige fodboldhold, so far har formået at producere.

At Manchester Citys målproduktion er som den er, er dog ikke et særsyn. Tværtimod. Siden Guardiola tog over på Etihad, tilbage i sommeren 2016, har Manchester City scoret mål på stribe. Og flest af alle.

Totalt er det indtil videre blevet til 618 mål i 248 Premier League-kampe. Og hvad angår antallet af mål scoret efter 20 spillerunder, så matcher nutidens 53 scoringer ganske fint fortidens gennemsnit.

De sidste seks sæsonener har Guardiolas mandskab nemlig i snit scoret knap 50 mål i de første 20 kampe af de respektive sæsoner.

Andelen

Hvad der til gengæld ikke er hverdagskost ved Manchester Citys nuværende målproduktion, er, at de mange mål er blevet scoret af så få spillere, som det har været tilfældet.

Eller rettere; at kollektivets mange mål primært skyldes et enkelt individs nærmest overjordiske evne til at sparke sit navn op på måltavlen. Og ja, der er naturligvis tale om Erling Haaland.

Indtil videre har den 22-årige engelsk-fødte nordmand således scoret 25 mål i 19 Premier League-kampe. Det svarer til – og hold nu fast – 47 procent af Manchester Citys samlede målproduktion i indeværende Premier League-sæson.

Og det er for alvor et særsyn. Ikke bare i Premier League, og i resten af den globale fodboldindustri, men (sjovt nok) så sandelig også i Manchester City.

For selvom Guardiola altid har haft målfarlige spillere til rådighed, så er Haalands nuværende evne til at score mål helt uden sidestykke. Og det er godt. Men måske også lidt skidt.

Afhængigheden

Haalands evne til at score mål er jo den altoverskyggende grund til at Manchester City i sommer investerede massivt i ham. En investering, der allerede nu har været alle pengene værd.

City a la Pep har aldrig haft en Golden Boot-vinder. Det var tæt på i sæsonen 2018-2019, hvor Sergio Agüero, klubbens mest scorende nogensinde, scorede 21 mål. Men ellers ikke.

Og da slet ikke de seneste to sæsoner, hvor det har været midtbanespillerne Kevin De Bruyne og Ilkay Gündogan, der med henholdsvis 15 og 13 scoringer har toppet Manchester Citys interne topscorerliste.

Men i Haaland har Guardiolas kollektiv fået Premier Leagues (og måske endda verdens) bedste 9er, der banker mål ind, og som måske er lige præcis den brik, der har manglet på Etihad, hvor drømmen om et Champions League-trofæ fortsat ikke er realiseret.

Når det er sagt, så har Haalands mange mål også kastet Guardiola og hans kollektiv ud i en hidtil uset afhængighed af et enkelt individ. Og hvorvidt der er tale om en sund eller usund afhængighed, vil tiden vise.

Af Nicolai Lisberg

Fraværet

Sikkert er det, at Haalands fravær på måltavlen kan ses på Citys målregnskab såvel som på holdets pointhøst. Og at januar måned er et priviligeret eksempel på dette.

For her har Manchester City indtil videre spillet fire Premier League-kampe. Og status er den, at Manchester City har vundet de tre (og blot tabt en enkelt), og at Manchester City i alt har scoret ni mål.

Fire af disse blev sat ind af Haaland. En enkelt mod Tottenham. Og tre mod Wolverhampton i søndags. Men i kampene mod henholdvis Manchester United og Chelsea kom Haaland ikke på scoringstavlen. Og Manchester City scorede i alt blot to mål. Og fik blot tre point. Mod Chelsea.

Og spoler vi tiden endnu længere tilbage, så bliver det ikke mindre interessant.

For i denne sæson har Manchester City blot tabt tre kampe i Premier League. Den ene var som nævnt med Manchester United for knap et par uger siden. Og de to andre blev indkasseret henholdsvis tilbage i midten af oktober (mod Liverpool) og i midten af november (mod Brentford).

Og nej, heller ikke her – nøjagtig som det var tilfældet i kampen mod Manchester United – kom Haaland ikke på måltavlen.

Generalprøven

Men hvad siger diverse tal egentlig, når det ikke er Premier League, men derimod FA Cuppen, der er på plakaten, som verdens ældste pokalturnering jo er i aften?

Det korte svar er “Ingenting!“. For Haaland har aldrig før spillet en FA Cup-kamp. Men det kommer han efter al sandsynlighed til at gøre i aften.

For Guardiola vil gerne slå Arteta, og dermed vinde generalprøven på det topopgør, som de to klubber mødes i om et par uger i Premier League. Og ja, en sejr synes at være lig med Haaland på banen. Og oppe på måltavlen.

The Manager
Logo
Shopping cart