Han var Barcelonas fremtid, men nu ligner Ansu Fati mest af alt fortid 

Real Madrid, Barcelona, Ansu Fati, La Liga
ARLINGTON, TX – JULY 29: FC Barcelona forward Ansu Fati (#10) tries to control the ball during the Soccer Champions Tour match between Real Madrid and FC Barcelona on July 29, 2023 at AT&T Stadium in Arlington, TX. (Photo by Matthew Visinsky/Icon Sportswire via Getty Images)

Vi er i efteråret 2021. Der er par dage til, at sæsonens første El Clásico skal spilles. Både Barcelona og Real Madrid har inviteret pressen indenfor til mediedage. Det er her, vi som journalister får lov til at stille tre udvalgte spillere et par spørgsmål om den forestående kamp. Først i Madrid og dagen efter i Barcelona.

Catalanerne afholder det ude på reservernes stadion, der er opkaldt efter Johan Cruyff. Der er mediefolk fra det meste af verden. Normalt plejer sådanne scener at have Lionel Messi som det helt store omdrejningspunkt, men argentineren er skiftet væk et par måneder i forvejen. Han har efterladt en arv. Et enormt hul, som klubben nu skal forsøge at udfylde. Hollandske Memphis Depay er kommet til i sommeren, men denne dag vil alle tale med en blot 18-årig knægt. Navnet er Ansu Fati.

Han har allerede i et par sæsoner vist sit værd hos FC Barcelona, så forventningerne er enorme til den unge Fati. Næst yngste debutant nogensinde. Klubbens yngste målscorer i historien. Alt sammen med en ynde og en lethed over sit spil. Presset matcher, hvis ikke overgår, forventningerne, så klubben forsøger at skærme ham en smule af for pressen. Det er ikke alle, der får lov at tale med han denne dag. Men ellers gør de intet for at beskytte ham. Tværtimod. For kort inden sæsonen er det blevet besluttet, at han skal arve nummer 10. Fra Ronaldinho til Messi til Fati.

Byggede klubben om Fati

Han ønskede ikke selv trøjenummeret, men hans holdkammerater stemte om det, og de var af den overbevisning, at der kun var én, der var værdig nok til at overtage det forpligtende rygnummer. En spiller fra La Masia, der med sin spillestil personificerede alt det, som Barcelona gerne ville være.

”Barcelona bygger ikke deres spil omkring Fati. De bygger hele klubben”

Den anerkendte journalist Guillem Balague, der kender familien Fati indgående, da han udover sit virke som journalist er bestyrelsesformand for den engelske klub, hvor brormand Braima Fati spiller, er klar i mælet, da vi taler sammen efter presseseancen. Men han har også forståelse for, hvorfor Barcelona gør, som de gør. For hvad skulle de ellers gøre? Det giver mening at rebrande sig selv som talenternes holdeplads og satse på den største stjerne fra La Masia længe, i en periode hvor profilerne forsvinder og økonomien er til rotterne. Denne dag er Fati den største stjerne i FC Barcelona.

Palancas og skadesproblemer

Spoler vi to år frem, er situationen en anden. Via de såkaldte palancas (økonomiske løftestænger, red.) fandt Barcelona pludselig penge til at investere stort i sidste sæson. Navne som Robert Lewandowski, Raphinha og Ferran Torres kom til på de offensive pladser og skærpede konkurrencen. Der er fortsat mange egendyrkede talenter i førsteholdstruppen og på ledende positioner på banen, men det er ikke længere Ansu Fati, som klubben bygges op omkring. Ej heller spillestilen. For Ansu Fati er blevet kørt ud på et sidespor. 

De mange skader, der har plaget ham i hans stadig korte karriere, har ikke været befordrende, men historien er også, at han ikke længer leverer, som han gjorde engang. Han er blevet overhalet indenom. Af dyre, mere prominente, navne, men også af andre talenter fra La Masia. I kampen mod Villarreal var symbolikken så tydelig, at der kunne skæres i den, da Ansu Fati blev sendt på banen med et kvarter igen for at afløse den blot 16-årige Yamine Lamal, der havde takket for tilliden med to assists, og som der nu synges heltekvade om i og omkring Barcelona. Fremtiden vs fortiden. På den anden kant begyndte 19-årige Gavi inde, ligeledes for anden kamp i træk. Gavi, der allerede er Golden Boy vinder og som i de fleste Barcelonas fans optik også har overhalet Ansu Fati med længder.

Bojan, Deulofeu, Halilovic og Ansu Fati?

For det går stærkt hos FC Barcelona. Stærkt med at udråbe talenter til den nye store åbenbaring og endnu hurtigere med at trække i land. Tænk på Bojan Krkic, Gerard Deulofeu, Munir El-Haddadi, Carles Aleña, Alen Halilovic, Riqui Puig med flere. 

Den gode nyhed er så, at der også findes omtrent ligeså mange eksempler på, at dem der blev kasseret eller skiftede væk, kan slå igennem andetsteds. Tænk på Dani Olmo, Marc Cucurella, Xavi Simons, Alex Grimaldo, Andre Onana, Takefusa Kubo med flere.

Med få dage tilbage af transfervinduet er rygterne om en Ansu Fatis afgang fortsat til stede, selvom det seneste nye i den sag tyder på, at han bliver i Barcelona. Men blot det, at Barcelona er villige til at sælge den spiller, som klubben for to år siden skulle bygges op om, siger en del om den udvikling, som både han og Barcelona har gennemgået siden den pressedag for snart to år siden.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart