Har ten Hag mere energi i tanken end Pep og Arteta?

Ten hag, manchester united
Foto: Ash Donelon/Manchester United via Getty Images

Der er spillet 24 runder af Premier League og der resterer dermed en tredjedel af sæsonen. Sådan ligger landet. I hvert fald på papiret.

For i praksis er der stadig en del hold, der mangler at få afviklet de kampe, der blev sat på stand by i forbindelse med Dronning Elisabeths død.

Men hvor om alting er, så kan samtlige 20 klubber i Premier League skrive under på, at sæsonen er gået ind i dens afgørende fase. Og at der forude venter en lang slutspurt, der kommer til at koste kræfter.

Og det er uanset om end goal er det engelske mesterskab, en billet til Europa eller ren og skær overlevelse.

Energi-dosering

Derfor er samtlige managers også særdeles bevidste om, at kræfterne ikke skal bruges med hovedet under armen.

Energien skal derimod doseres på en sådan måde, at motoren kan blive ved med at banke derudaf, men uden at gå i stykker og tabe saft og kraft.

Hvordan managers a la Mikel Arteta, Pep Guardiola og Erik ten Hag har tænkt sig at dosere deres holds kræfter i fremtiden, vides af gode grunde ikke. Kampene er jo ikke blevet spillet endnu.

Men derfor kan man sagtens med god grund kaste et blik på de tre managers tidligere brug af disponibel arbejdskraft. Og ja, derved måske blive klogere på, hvem af dem, der på papiret står bedst rustet til slutspurten.

Eller sagt på en anden måde; hvor mange spillere har holdene i Premier Leagues nuværende top 3 gjort brug af i de første 24 runder af sæsonen? Og hvor meget har de respektive spillere været i aktion?

Stor stamme

Lad os se på tallene. Og lad os starte fra toppen af.

Her er Mikel Artetas Arsenal noteret for at have spillet 23 kampe, og i dem har Arteta i alt gjort brug af 24 forskellige spillere.

Det lyder umiddelbart af meget. Ikke mindst taget i betragtning af, at der kun kan være 11 spillere på banen af gangen. Men dykker man lidt ned i tallene, så er virkeligheden en anden.

Arteta har nemlig sendt en gruppe bestående af hele ni spillere i aktion i hele 20 af de 23 kampe. Og syv af disse spillere har faktisk medvirket i samtlige 23 Premier League-kampe.

Og hvad angår mængden af spilletid, så har Aaron Ramsdale, Gabriel Magalhaes, William Saliba, Bukayo Saka, Granit Xhaka, Martin Ødegaard og Gabriel Martinelli alle spillet mellem 1800 – 2000 minutter i Premier League i denne sæson.

Er det meget? Lad os perspektivere det ved at se nærmere på Premier Leagues nummer to.

Mindre stamme

I Manchester City har Pep Guardiola indtil videre gjort brug af færre spillere end Arteta, nemlig ‘blot’ 21. Til gengæld har Pep været mere villig til at rotere, og skifte ind og ud, og derved øse den samlede spilletid ud over flere spillere.

Pep har således blot en enkelt spiller, der har spillet samtlige af klubbens 24 Premier League-kampe, nemlig Ederson.

Og i modsætning til Artetas syv, så har Pep blot valgt at kaste fem spillere i aktion i 23 kampe, ligesom der i alt kun er syv spillere, der har medvirket i 20+ kampe.

I øvrigt er der af den grund også færre spillere i Machester Citys trup, der har spillet mellem 1800 og 2000 liga-minutter end der er i Arsenal.

Her var tallet nemlig syv, mens der i Manchester City kun er tale om fire spillere; Ederson, Rodri, Kevin De Bruyne og Erling Haaland.

Rød stamme

Men hvordan ser det så ud med fordelingen af spilletid hos Premier Leagues pt. tredjebedste hold, nemlig Erik ten Hags Manchester United?

Her ligger landet sådan, at ten Hag i skrivende stund har gjort brug af 25 forskellige spillere i Manchester Uniteds i de 24 Premier League, som de Røde Djævle indtil videre har spillet.

Altså flere forskellige spillere end Arteta og Pep har gjort brug af i Arsenal og Manchester City.

Og af de 25 spillere er blot to af dem, nemlig David de Gea og Marcus Rashford, der er noteret for at have spillet dem alle, ligesom der i alt er seks spillere, der har spillet mere end 20+ kampe.

Til gengæld har ten Hag – sammenlignet med Arteta og Pep – været langt mere påpasselig med at give de medvirkende spillere for lang tid på banen.

Således er der i Manchester United blot tre spillere, der har spillet mellem 1800 og 2000 minutter, nemlig de Gea, Rashford og Brune Fernandez.

Ikke kun PL

Så hvad er konklusionen?

Ja, umiddelbart kunne konklusionen se ud til at være den, at ten Hags mandskab pt. er det mandskab i top tre, der har fordelt energien bedst i de første to tredjedele af sæsonen. Og at Manchester United derfor synes at være tanket godt op i forhold til den lange slutspurt.

Vi får se. Manchester Uniteds motor skal jo ikke kun banke derudaf i Premier League. Der er også pokalkampe og opgaver ude i Europa at tage højde for. Det samme kan siges om Manchester City. Men ikke om Arsenal, der som bekendt kun har Premier League at koncentrere sig om.

Og ja, det kan vise sig at blive en gevaldig fordel på den lange bane.

Men apropos pokal og Europa, så tager Manchester United på torsdag imod ingen ringere Barcelona i Europa League. På Old Trafford. Og ja, en sejr kommer til at koste kræfter. Det samme gør Manchester Uniteds kamp på søndag, hvor Newcastle står klar til kamp i Carabao Cup-finalen på Wembley.

The Manager
Logo
Shopping cart