Harry Maguire – det perfekte offer

Manchester United

Foto: Eye35 Dreamstime.com

Til Nations League kampene har UEFA’s kampagne mod hadebeskeder kørt på både stadion og de mange tv-skærme. De efterlader et ar hos spillerne, er budskabet. Så tastaturkrigerne skal stoppe med at angribe professionelle fodboldspillere på sociale medier. De er også mennesker.

Budskabet er godt, men det er som om, at det ikke rigtig trænger ind. Med danske briller fik vi syn for sagen, da Joachim Andersen efter sin batalje med Liverpools Darwin Nuñez fremviste et lille udpluk af de hadebeskeder, og i nogle tilfælde dødstrusler, som han havde modtaget på sociale medier efter kampen. Forfærdeligt, men for Andersens vedkommende også i en begrænset periode, mens orkanen rasede.

Jeg tør slet ikke forestille mig, hvordan Harry Maguires indbakke ser ud, skulle han have lyst til at tjekke sine sociale medier. For har der nogensinde været en mere udskældt fodboldspiller? 

Bullied like Beckham

Jo, David Beckham blev lagt for had efter Simeone-affæren i 1998 i uhørt grad, men det døde heldigvis hen. Og i internettets spæde begyndelse, var det ’kun’ aviserne, han for alvor skulle forholde sig til.

Med Harry Maguire virker det til, at orkanen fortsat tager til i styrke.

I august offentliggjorde The Alan Turing Institute en rapport, hvor de havde gennemgået 2,3 millioner beskeder direkte rettet mod Premier League spillere i de første fem måneder af 2021/22 sæsonen.  60.000 af de beskeder blev vurderet til at være af grov karakter, hvor der var tale om et personligt angreb.

Topscorer for flest hadefulde beskeder modtaget var Cristiano Ronaldo, mens Harry Maguire fulgte efter på andenpladsen. Cristiano Ronaldo er altså ud fra den rapport, den mest forhadte spiller i Premier League, men jeg vil alligevel hævde, at det ikke kan sammenlignes med det, som Harry Maguire gennemgår. For portugiseren er også en af de mest elskede fodboldspillere og med en enorm fanbase over hele verden. Hvor er Harry Maguires fans henne?

Det perfekte offer

At det lige netop er Harry Maguire, der er blevet yndlingsoffer er egentlig ikke så underligt. På føromtalte liste var det bemærkelsesværdigt, at hele otte spillere fra top 10 repræsenterede Manchester United. Det er den klub, som mange elsker, men endnu flere elsker at hade. Derudover spiller prisen også ind. Maguire er den dyreste forsvarsspiller nogensinde, og så vokser presset blot yderligere. Og når man så heller ikke leverer rent sportsligt, så opnår man den ’perfekte formel’ for et mobbeoffer.

Mod Tyskland mandag aften var Harry Maguire involveret i de første to scoringer. Først gav han bolden væk, inden han begik et klodset straffe på Jamal Musiala. Og senere kunne Tyskland slå kontra og bringe sig på 2-0, da han mistede bolden højt oppe på banen.

Det var ikke Harry Maguires bedste kamp, og der er intet galt med at kritisere selve præstationen. For den var langt fra god, og han undskyldte da også efterfølgende for sine fejl. Saglig kritik skal der være plads til, og alene det faktum at han i sine ti seneste starter for klub og landshold har tabt syv og spillet tre uafgjorte siger også en del, om det niveau, han viser for tiden.

Hver en fejl forstørres

Men det er også som om, at hver eneste episode med Maguire straks går viralt. En dårlig aflevering, og så er twitter ved at smelte sammen. Hver en Manchester United scoring imod kan efterhånden på en eller anden måde ledes tilbage til Harry Maguire, hvis man bare leder længe nok. Og det gør pressen og tilhængerne gerne. For lige nu er narrativet, at Harry Maguire er en forfærdelig fodboldspiller, der ikke er god nok til hverken Manchester United eller England. Ja, knap god nok til Premier League, skal man lade alle ytringerne på de sociale medier og fra visse eksperter stå til troende.

Harry Maguire er ikke verdens bedste forsvarsspiller, har aldrig været det og dermed ikke den høje pris værd. Men det er jo ikke hans skyld, at Manchester United valgte at sende så mange penge til Leicester. De vidste jo præcis, hvad de fik. En spiller der er nærkampsstærk og med store lederegenskaber. Det kan være, at folk bag skærmen har svært ved at få øje på kvaliteterne, men der er en grund til at skiftende Manchester United trænere og Gareth Southgate konstant har valgt Maguire og gjort ham til en central skikkelse. 

Hold og klubkammerat Luke Shaw var ude at forsvare Harry Magurie efter kampen mod Tyskland, og kaldte kritikken af ham for det vildeste, han har oplevet i sin karriere. Og han har ret. For det er usmageligt, hvordan Harry Maguire er blevet det perfekte offer for alverdens vrede og hån. 

Igen, dårlige præstationer fritager ham ikke for kritik, men for nu at bruge en af fodboldens mest slidte klicheer, så gå efter bolden, ikke manden. Også selvom det er Harry Maguire, fodboldens mest forhadte personlighed, vi taler om.

The Manager
Logo
Shopping cart