Joselu – fra to nedrykninger i træk til førsteangriber i Real Madrid

Foto: Flynt-Dreamstime

Raúl, Ronaldo, Benzema… og Joselu? Listen over store Real Madrid-angribere alene i dette årtusinde er lang, men indtil for få måneder siden var der ikke meget, der tydede på, at Joselu skulle føjes til den liste. Nuvel, han sluttede treer på topscorerlisten med flotte 16 scoringer i sidste sæson, men han var også rykket ned med Espanyol. Den anden nedrykning på to år, efter han havde lidt samme skæbne med Alavés året forinden.

Joselu, en 33-årig angriber med flere nedrykninger end titler på cv’et. Han lignede ikke ligefrem en mand, der skulle videreføre Real Madrids stolte liste af store angribere. Og det skal han måske heller ikke. I den store fortælling bliver han nok kun en parentes i Real Madrids historie, men han fortjener efterhånden sin egen lille fodnote. 

Fra nytting reserve til førstevalg

For dem der grinte lidt ved offentliggørelsen af Joselu, griner ikke længere. Fem mål i ni La Liga kampe er det blevet til, og det kunne være blevet til seks, havde han ikke brændt fra pletten i sidste rundes kamp mod Osasuna. Men det var alligevel meget sigende, at det var Joselu, der sparkede. Godt nok var både Bellingham og Vinicius udskiftet på det tidspunkt, og Rodrygo havde tidligere på sæsonen brændt fra pletten, men det sagde noget om den rolle, han har fået i Real Madrid, at det var ham, der fik lov til at forsøge sig.

Da han blev præsenteret i Real Madrid, var det ikke med en forventning om, at han skulle være meget mere end en nyttig indskifter. Gerne lidt bedre end Jovic og Mariano, men nok heller ikke så meget mere. Karim Benzema var blevet solgt et par uger forinden, så det var ventet, at Real Madrid skulle på markedet, og Kylian Mbappé spøgte hele sommeren. Men han gjorde ikke mere end det, altså spøge. Og så gik Real Madrid for første gang nogensinde ind til en sæson uden en spiller med nummer 9 på ryggen. Men de gik ikke ind til sæsonen uden en nier. For ham havde de allerede i truppen.

Joselu over Rodrygo

For Joselu har fået Carlo Ancelotti til at rykke ved sin taktiske opfattelse. Italieneren var tidligt klar over, at salget af Benzema måtte betyde et formationsskifte. Nu skulle der spilles 4-4-2 med diamant. Rodrygo og Vinicius Junior som de to angribere, der skulle være lidt mere centrale end tidligere, men stadig søge bredt og skabe plads til Bellingham.

Den sidste del er lykkedes. Jude Bellingham er den helt store historie i La Liga, men hverken Vinicius eller Rodrygo har indtil videre ramt deres niveau fra de senere par sæsoner. Vinicius delvist på grund af en skade.

Men det har været tydeligt, at de to brasilianere ikke kommer til deres ret på samme måde, når de skal arbejde mere centralt. Så selvom Bellingham er blevet bedre, er Real Madrid på et par parametre blevet dårlige rent offensivt.

Og det kan lyde dumt at sige, når de topper ligaen med otte sejre efter ni runder. Men i de kampe hvor Joselu har været benyttet som nier, har det været tydeligt, at Real Madrid har haft en opspilsstation, Vinicius har kunne søge mere bredt, og Bellingham kunne tage mere del i den opbyggende fase, uden at det gik ud over hans evne til at komme i feltet. Faktisk har Joselu været så stor en succes, at kun få bekymrer sig om Rodrygos store dyk.

Bedst efter 30

Fænomenet med angribere som Joselu, der topper sent er ikke nyt. Vi kan vel efterhånden tale om en form for tendens i international topfodbold. Angribere der får chancen i en større klub på den anden side af de 30. Angribere for hvem karrieren hidtil ikke har været videre imponerende. Choupo-Moting og Luuk de Jong i de senere par år som nogle af de fremmeste eksempler.

Karrierer på middelmådige adresser. For Joselus vedkommende har klubberne indtil denne sommer heddet Celta, Hoffenheim, Frankfurt, Hannover, Stoke, Newcastle, Alavés og Espanyol. Kun de to sidstnævnte har været decideret succesfulde ophold på et personligt plan.

Men nu er succesen der. Joselu har med sine mål spillet sig på det spanske landshold. Naturligvis med to mål i debuten. Han er blevet Real Madrids lidt overraskende offensive våben i en sæson, hvor planen ellers var, at der skulle spilles uden nier.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på Twitter og Facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart