Julekort fra Premier League: Glæd dig over, at du ikke har en haft en jul som Swindons

Foto: Alex Burstow/Getty Images

50 forskellige klubber har spillet i Premier League. Vi kender de store. Måske er kortvarige ophold som Blackpool og Oldham glemt.

Swindons fans ønsker måske bare at glemme den ene sæson, som de fik oppe.

Swindon var at finde i Premier League i 1993/94-sæsonen. Efter en opstigning gennem de engelske rækker bedst husket for overraskende navne på trænerbænken. Ossie Ardilles f.eks. Eller hvad med Glenn Hoddle?

Argentineren blev ansat efter en regulær skandale havde martret klubben. Den daværende bestyrelsesformand Brian Hillier få en fængselsdom for brud på en lang række transferregler og betalinger til spillere. 

Ardilles tog hurtigt videre til Newcastle, hvorefter Glenn Hoddle kom til som spillende træner. Det endte med oprykning til Premier League via en sejr over Leicester i playoff-finalen.

Så kunne jublen bryde løs på The County Ground. Regionen Wiltshire og det øvrige sydvestlige England er ikke forvænte med fodbold på øverste hylde, så oprykningen trak overskrifter.

Fansenes drøm om det bedste selskab gik i opfyldelse. Et ønske som flere fans havde håbet på ved juletid betroede lokalpressen på den glade oprykningsdag.

De blev dog hurtigt afløst af kedeligere læsning. Chelsea snuppede nemlig Hoddle allerede før den første kamp som oprykker. Afløseren John Gorman tog det vanskelige skridt frem fra assistent til cheftræner, og Swindon vænnede sig aldrig til livet i den bedste række.

Toget

Angriberen Jan Åge Fjørtoft blev hentet ind fra Rapid Wien, men nordmandens 12 sæsonmål faldt først efter nytår. Der var toget kørt. 

Det tog Swindon 17 kampe, før de landede den første sejr. En af fem. Det var tilmed dengang med 42 spillerunder. 

Swindon gik ind til juleprogrammet med en vis forsigtig optimisme. Efter en sejr 18. december over Southampton så var der måske grund til julehåb? 

Nope. 27 december kiggede Arsenal forbi og tog hjem med en 4-0 sejr takket været et Kevin Campbell hattrick. Mindre end 48 timer var Swindon så igen i ilden. Restitution siger du? Det var i 90’erne. Der brugte man ikke den slags.

Mål

Målene sejlede ind på Hillsborough, og der var trods alt noget at glæde sig over for de Swindon-fans, der havde taget turen til Sheffield, da Craig Maskell udlignede til 3-3 i det sidste minut. Det var Maskells andet mål i kampen – Andy Mutch scorede Swindons tredje.

Maskell var en skal vi sige ret gennemsnitlig (på en god dag) angriber, der senere forsvandt ned gennem rækkerne. Men han tog ikke færre end ni sæsoner i rap for den lille klub Staines som spillende træner. Det ses ikke ofte.

Og sørme om ikke Swindon igen måtte på banen to døgn senere. Denne gang kiggede ex-træner Hoddle og Chelsea forbi til en sikker 3-1 sejr. De blå stillede med et vintage angreb bestående af noget tunge Neil Shipperley samt den evige backup-spiller, sydafrikanske Mark Stein, der begge kom på tavlen. Andy Mutch nettede for værterne.

Igen

Samme Mutch var på pletten igen bare – du har gættet det – to dage senere. Denne gang blev han sidste minutshelten ude mod Coventry til 1-1. Amerikanske Roy Wegerle havde bragt Coventry i front, men Mutch fik lov at glæde sig over, at komme på tavlen for tredje kamp i træk.

Swindon rykkede ned med et brag og næsten 20 point op til redning. De holdt blot nullet fire gange i løbet af 42 spillerunder og lukkede mere end 100 mål ind. Det var ikke sket i 30 år.

Så hvad kan man lære af det? Overvej dine juleønsker godt. De kan risikere at gå i opfyldelse.

The Manager
Logo
Shopping cart