Kommentar: Salah er hverken i krise eller helt forsvundet. Han er bare træt

Liverpool

Foto: Evgeniy-Priymak-Dreamstime.com

Kaster man et blik på toppen af Premier Leagues topscorerliste, er det helt okay, hvis man med et smil på læben ryster lidt på hovedet.

Det er nemlig ikke bare veldig bra dét som Manchester Citys Erling Braut Haaland har formået at producere den seneste måneds tid.

10 mål i seks Premier League-kampe er også uden for kategori, ligesom tallene, der pt. omgiver den Leeds-fødte knægt fra Bryne, får én til at spørge sig selv…hvad skal det dog ikke ende med?

Men et blik på Premier Leagues fremprovokerer også bekymringsrynker i panden. For hvor er Salah?

Fortiden kan mærkes

Onde tunge vil hævde, at den 30-årige egypter render rundt, som i en skygge af sig selv ude i Liverpools højre angrebsside, i en form for krise.

Der er endda iagttagere af Klopp-land, som – i kølvandet på Liverpools vaklende sæsonstart, hvor pointhøsten har været skuffende, men alligevel ikke mere skuffende end spillet på banen har været – vil gå så langt som at sige, at Salat helt er forsvundet.

Ja, selv en stemme som Jan Mølbys kunne i løbet af lørdagens Merseyside Derby på Goodison Park, hvor Liverpool spillede 0-0 mod Everton, ikke lade være med at stille spørgsmålstegn til ved det navn, som Jan Mølby ellers altid har udtalt efterfulgt at et udråbstegn.

Og ja, Salah er da ikke i vanlig hopla, hvilket et kastet blik blik på Premier Leagues topscorerliste bekræfter sort på hvidt.

Blot to mål på 540 minutter i seks kampe er det blevet til. Altså, ét mål per 4,5 time, hvilket blegner i forhold til sidste sæson, hvor Salah nettede én gang hver anden time i sidste sæson i Premier League.

Og ja, det er da også i fortiden, at man, i min optik, skal finde svaret på den nuværende version af Salah.

For Salah er pt. simpelthen bare træt. Ikke i krise, ikke forsvundet, bare træt.

Tallene taler

Siden 2017, hvor Salah været omdrejningspunktet for Liverpools angreb, og kamp efter kamp, sæson efter sæson, har fået diverse måltavler til at bimle og bamle, har Salah spillet i alt 261 kampe for Liverpool, hvilket giver et snit på 50, 8 kampe per sæson.

Og vi gentager: 50,8 kampe per sæson.

Til sammenligning har Haaland i samme periode medvirket i 147 klubkampe, og har altså derfor blot spillet 29,4 kampe per sæson siden 2017.

No wonder, at den i øvrigt 8 år yngre nordmand har friskere ben, fristes man til at sige.

Men det er også noget vås.

For man hverken kan eller skal sammenligne Salah med Haaland, eller nogen anden angriber for den sags skyld.

Salah skal kun sammenlignes med Salah, og selvom tallene fra den sidste måneds tid viser, at Salah ganske rigtigt ikke er i hopla pt. sammenlignet med eksempelvis sidste sæson, så peger tallene på ingen måde i retning af en decideret krise.

Stadig på bolden

Et af de kritiske røsters kritikpunkter er, at Salah i denne sæson synes at falde ud af kampene. Men faktum er, at Salah stadig er på bolden.

I sidste sæson havde Salah 1717 boldberøringer i Premier League, hvilket svarer til 49 per kamp. I denne sæson lyder tallet på 46,6. Et fald, ja, men krise, nej.

Men en ting er antallet af berøringer, der er med til at indikere Salahs fortsatte involvering i Liverpools boldbesiddelse, noget andet er naturligvis, hvad han laver med bolden.

Og ser vi eksempelvis på antallet af afleveringer, så producerede Salah i sidste sæson i alt 1079 af slagsen i Premier League, altså 30,8 per kamp. I indeværende sæson lyder (an)tallet på 29 per kamp. Fald, ja. Krise, nej.

Men hvad så med procentdelen af vellykkede afleveringer? Er den ikke også faldet i forhold til sidste sæson?

Jo, fra 79,9 procent til pt. 75,3 procent. Men nej, det er stadig ikke nok til krisesnak.

Manglende skarphed

Det kan de tal, der omgiver Salah foran modstanderens mål dog potentielt godt udarte sig til.

For sammenlignet med sidste sæson, hvor Salah i snit havde 3,9 skud på mål per kamp i Premier League, og i øvrigt havde et målsnit på 0,65 mål per kamp, så har Salah indtil videre i denne sæson blot haft 2,8 skud på mål, ligesom han pt. opererer med et målsnit på ‘sølle’ 0,33.

Og ja, her kan man for alvor se en Salah, der ikke er i hopla. Men jo, her er vi igen tilbage ved træthed.

For selvfølgelig producerer en træt Salah ikke det samme som en frisk Salah. Og læg dertil, at Salah ikke er ene om at være træt i Liverpool.

Det er der mange, der er, heriblandt flere af dem, som skal servicere Salah med pasninger, løb, skabelse af mulighedsrum, m.m.

Men også på skadesbriksen ligger der navne, der så sent som i sidste sæson, var med til at bridrage til bedre arbejdsbetingelser for Salah, der nok – fra tid til anden – kan indtage rollen som enmandshær, men som mest af alt, ligesom Haaland og alle andre målfarlige angribere, er afhængig af friske og frejdige holdkammerater.

Og apropos træthed, så er tilstanden ikke bare naturlig og forståelig, hvad end man ser på Salah eller hans holdkammerater. Trætheden er også mulig at kurere, hvilket den uden tvivl også bliver i Klopp-land.

Kast bare et blik på Premier Leagues topscorerliste om en måned.

The Manager
Logo
Shopping cart