Liverpool er ikke længere jægeren, men derimod den jagtede

Foto: Marco Steinbrenner/DeFodi Images via Getty Images

Noget af det, der tidligere har kendetegnet Jürgen Klopps Liverpool, men som i den grad har haltet i denne sæson, er Liverpools evne til at kontrollere en fodboldkamp.

Enten ved at skrue op for musikken og overfalde modstanderen for fuld power, eller også ved at sætte sig på sit bytte, holde det i et jerngreb og så langsomt, men sikkert, suge livet ud af det.

Et mix af alt muligt

Ifølge Klopp selv, så skyldes Liverpools manglende kontrol “a mix of everything”, dog uden at tyskeren kommer ‘alt dette’ meget nærmere. 

I stedet har Klopp – på bagkant af Premier League-nederlaget til Leeds i lørdags og forud for Champions League-mødet med italienske Napoli i aften – brugt de seneste dages medietid på at snakke om ting og sager, der samlet set hører hjemme under paraply-parolen back to basic.

Og ja, det er også altid en god ting at forsøge sig med, når tingene ikke spiller, som de plejer. 

Omvendt, så er back to basic-strategien (som både Klopp, men også mange af spillerne i øvrigt har forsøgt at implementere i snart månedsvis), også en gang imellem en udvejsstrategi, der bliver valgt, fordi man ikke ved hvad man ellers skal gøre.

Træt?

På gårsdagens pressemøde forud for aftenens kamp mod Napoli skulle Klopp forholde sig til hvorvidt han følte sig lige så træt som han ser ud til at være.

“I am not”, lød det fra Klopp, hvis ansigtskulør tidligere har været et tematisk omdrejningspunkt her på The Manager.

Men hvis Klopp vitterlig var træt, ligesom langt størstedelen af hans spillere ser ud til at være, så ville der ikke være noget at sige til det. 

Omgivelsernes pres på Klopp har nemlig aldrig været tungere end det er nu, og det samme kan vel med rette siges om Klopps pres på sig selv. 

For det er tydeligt for enhver, at det ikke bare piner Klopp at se sit Liverpool-mandskab ude af vanlig kontrol, men at det også smerter tyskeren, at han ikke kan sætte fingere på den knap, eller de knapper, der kan få Liverpool back on track.

Et bestemt tal

Og ja, selvfølgelig har Klopp og hans stab, ligesom alle andre, hvad end der er tale om fans, neutrale iagttagere, mediefolk eller modstandere, søgt efter svar i statistikkernes verden. 

Men selvom der naturligvis er tal, der vidner om at Liverpools virkelighed ikke er som den plejer, så er det alligevel svært at få øje på tal og statistikker, der entydigt kan give et svar på, hvorfor Liverpools dags-dato-virkelighed er som den er.

Der er jo, som Klopp siger, tale om et mix of everything. Og ja, selvom fodboldens verden forlængst er druknet i tal, så udspringer den omfattende data af fysiske handlinger og ikke på baggrund af alt det, der foregår oppe i hovedet.

Alligevel kan man ikke lade være med at nærstudere det ene tal efter det andet, og som forberedelse til denne artikel støtte jeg på et tal, som jeg ikke tidligere har været opmærksom på, men som trækker interessante tråde til både ‘overfald’, ‘træthed’ og ‘tab af kontrol’.

Liverpool er nemlig, ifølge tal fra FBref.com, det hold i Premier League, der (kun overgået af Crystal Palace) har mistet kontrollen over bolden flest gange (154) som konsekvens af en tackling fra modstanderen. 

Fra jæger til jagtet

Og her der ikke tale om situationer, hvor Liverpools spillere har forsøgt sig med en dribling eller andre former for take-ons, men derimod slet og ret situationer, hvor Liverpool ikke bare har mistet bolden i en duel, men heller ikke efterfølgende har kunne tilbageerobre den prompte.

Og det ligner ikke Liverpool. Tværtimod. Og det lugter lidt langt væk af, at Liverpool ikke længere er jægeren, men derimod den jagtede, og at manglen på kontrol derfor i lige så høj grad er modstanderens fortjeneste såvel som modstanderens nye syn på Liverpool.

Og nej, det er der som sådan ikke noget nyt i. For den frygt, der tit og ofte i ‘de gode gamle dage’, altså i tiden før ‘New Normal, bimlede og bamlede i øjnene på modstanderen ved synet af Klopp og co., er forlængst erstattet af et opportunistisk, og ja, langt mere frygtløst, blik.

Et blik, som vi også kommer til at se i øjnene på Luciano Spallettis udvalgte i aften, hvor hamrende formstærke Napoli gæster Anfield, og hvor Klopp og co. fortsætter deres lidelsesrejse ud af ‘lack of control’ og tilbage til ‘back to basic’.

The Manager
Logo
Shopping cart