Liverpool skal bare bruge karma og kaos

Liverpool

Anfield, The Kop, Liverpool
Foto: Cowardlion Dreamstime.com

Liverpool har ikke vundet i ligaen i en måned. De er ni point fra toppen. Med andre ord er det ikke svært at finde kriseordet frem.

Men det sørme også letkøbt. Så vidt jeg lige husker, så har Liverpool kun tabt fire gange i ’22. De har været i fire finaler og vundet de tre af dem. Blev nummer to i sidste sæsons Premier League.

Bytte

Det er ikke helt dumt hvad’? Ring til Arsenal eller Newcastle og spørg om de vil bytte. Ring til Everton og hør om de vil prøve fornemmelsen af en finale.

Sagen er den, at Liverpool ret tydeligt er inde i en opbygningsperiode hæmmet af skader. Det lyder som dårlige undskyldninger fra en fan. En rigtig Klopp fan-boy. Ingen af delene passer. Det er ikke undskyldninger, og jeg er ikke Liverpool-fan – der er vist ikke plads til flere i det klubhus alligevel.

Liverpool spiller ikke kun presspil. Det er en ekstra fysisk udladning hver gang de spillere – hvis de spiller, som Klopp vil have dem til. Det kræver træning, samspil og sammenhængskraft. Vi så under covid-19 sæsonen, hvordan skader og fravær fik Liverpools antal af presaktioner til dykke markant. Resultaterne røg lige i skraldespanden i samme omgang.

Pres

Stats fra FBref fortæller en tilsvarende historie. Liverpool har i denne sæson i snit 113 preskationer for 90 minutter. Sidste sæson var det 141 for 90 minutter. I guldsæsonen var det 148 presaktioner for 90 minutter. Sidstnævnte tal er absolut verdensklasse for et preshold. Der går Richterskalaen amok.

113 er ganske enkelt for lidt.

Det er naturligvis mest sårbart på den offensive 1/3 af banen. Der hvor en bolderobring meget hurtigt kan konverteres til en chance. I mestersæsonen 19/20 var tallet 47 for en kamp. I denne sæson er tallet 32.

Magi

Betyder det så, at Klopps taktik har mistet magien? Næppe. Succesraten for et veludført pres er nemlig på hele 39 procent. Det er ikke set før i Liverpools historie. Guldsæsonens en procentsats på 32. Så Liverpool har ikke glemt effekten af presset. Det sker bare ikke ofte nok. Salah har alle dage været den offensivspiller med det mindste pres – det har naturligvis hængt sammen med hans målscorerrolle. Ham med slutproduktet. Men når Nunez er kommet til med et tilsvarende lavt antal presaktioner, så mangler der ganske enkelt en preskomponent i 433’eren.

Løberum

Det går bedre med Firmino, der også dropper dybt og skaber rum til Salah. Nunez har indtil videre samme effekt som Mané i sidste sæson – en højt placeret angriber der æder af Salahs løberum.

Thiagos skade spiller også ind. Det er ham, der har evnerne til at spille gennem modstandernes kæder og hurtigt få bragt pres og bold derop, hvor Liverpool gerne vil have den.

Og endelig spiller ligaens samlede intensitet ind. Den er nemlig dalet. Liverpools modstandere presser i snit 25 aktioner færre per kamp end tidligere. Er det for at undgå at blive fanget på hælene? Skyldes det ønske om at spare kræfter til et tætpakket program før VM?

Habitat

Uanset årsagen så giver mindre intensitet mindre habitat for Liverpools kaosfodbold. Det er de tal, som Klopp skal forholde sig til og knuse. Ikke saftige overskrifter taget med tang.

Og dagens gæster fra Brighton kommer til med ny træner uden erfaring fra Premier League. Det ligner vintage nam nam for Liverpool. Det er trods alt kun få uger siden, at de cyklede ni kasser ind bag Bournemouth. Mere omfattende er krisen altså heller ikke. Liverpool har bare brug for lidt intenst kaos.

The Manager
Logo
Shopping cart