Liverpools virkelighed er heldigvis selvforskyldt

Foto: James Gill – Danehouse/Getty Images

Tabellen lyver aldrig. Heller ikke når snakken falder på Liverpool. Derfor er virkeligheden også den, at Jürgen Klopp og co. pt. er tættere på at rykke ud af Premier League end Liverpool er i nærheden af én af de pladser, der giver adgang til Europa i næste sæson.

Bevares, forskellen på himmel og helvede er, hvis man kaster et blik på tabellen, i skrivende stund blot to point, men rent mentalt ligner Liverpool lige-nu-og-her mere et mandskab, der bør kigge mere nedad end opad, men allerhelst indad.

For selvom ovenstående skitsering af Liverpools virkelighed er påklistret betegnelser a la ‘i skrivende stund’, ‘pt.’ og ‘lige-nu-og-her’, så synes der ikke at været nået midlertidigt over Liverpools ‘dags dato’.

Det er derimod en slags new normal, der har været længe undervejs, og som på uvant vis pendulerer mellem glatis og back on track, og selvom den nye virkelighed gør gevaldig ondt på den røde selvforståelse, der i de seneste sæsoner har kørt på sejrsvant cruice control, så er nutiden heldigvis selvforskyldt.

I hvert fald et langt stykke hen ad vejen.

Selvforskyldte skader?

Selvfølgelig kan eksempelvis skader være svære at gardere sig imod. Ikke mindst i et kampprogram, der er så kompakt og helt på månen som det Premier League opererer med. Omvendt, så er belastningen ikke ligefrem et nyt fænomen

Og nej, kampprogrammet belaster ikke kun Klopps Liverpool. Det er jo Premier League. Alle hold kører på pumperne. Især de hold, der – ligesom Liverpool selv – slås med europæiske forpligtigelser sideløbende med de domestic duties.

Men måske rammer skaderne bare Liverpool hårdere end andre (stor-)klubber, fordi Liverpool ikke har sørget for at være i besiddelse af en trup, der er bred og konkurrencedygtig nok til at kunne spise kirsebær med dem man plejer at spise kirsebær med?

Og kan det (i forlængelse heraf) virkelig komme som et uforudsigeligt chok, at flere af holdets allerstørste stjerner, der hver og én har spillet dag ud og dag ud ind i de sidste to sæsoner, nu – på bagkant af en umenneskelig hård fortid – simpelthen bare er kørt døde?

Måske kan det det. Men det burde det ikke kunne. Altså, komme som et chok. Og nej, en bred trup er for Liverpools vedkommende ikke et spørgsmål om kroner og øre. 

For selvom Liverpool ikke har flere penge end Manchester City, hvilket Klopp allerede har slået på tromme for flere gange i indeværende sæson, blandt andet for et par uger siden, hvor Liverpool fik et selvvalgt hukommelsestab og vandt over Manchester City, så har Liverpool stadig langt flere penge end størstedelen af holdene i Premier League. 

Ingen plan b

Liverpools sæson i al almindelighed – og klubbens øjeblikkelige placering i Premier League i særdeleshed – skyldes dog ikke bare fysisk (såvel som mental) træthed, men også en form for træthed rent taktisk.

Når Klopps mandskab er sunde og raske, og har ild i øjnene, så er der stort set ikke et eneste hold i verden, der kan stille noget som helst op mod den kollektive storm af nærmest unaturlige kræfter som Liverpool kan overfalde én med.

Omvendt, så har Klopp i denne sæson desværre bevist det, som rigtig mange – midt i orkanens øje – har siddet med tydelige fornemmelser af, nemlig, at Liverpool nok aldrig rigtig har haft en plan b, og for den sags skyld et andet gear at køre i.

Bevares, Klopp har i denne sæson forsøgt at flytte brikker rundt, så udgangspunktet ikke kun har været den vante 4-3-3, men også en 4-2-3-1, en 4-2-4 og en 4-4-2.

Plejer er død

Men forsøget på forandring har vist sig at være mere form end indhold. For selvom opstillingerne har varieret, så har langt de fleste spillere forsøgt at spille spillet som de altid har gjort under vingerne på Klopp.

Problemet er bare, at ‘plejer’ pt. er død i Liverpool, hvor tanken for de flestes vedkommende er tom, fysisk såvel som psykisk.

Og selvom Klopp – i modsætning til tidligere på sæsonen – nu er begyndt at åbne mere og mere op for den selvindsigt, som tyskeren trods alt er i besiddelse af, så er der ikke meget der tyder på, at den virkelighed, som Liverpool i skrivende stund befinder sig i, ændrer sig foreløbigt.

Derfor kan morgendagens Champions League-kamp mod italienske Napoli, hjemme på Anfield, da også ende med både 1, X eller 2.

 

The Manager
Logo
Shopping cart