Magtskifte i The Northwest Derby

Marcus Rashford, Manchester United
MANCHESTER, ENGLAND – JANUARY 06: Marcus Rashford of Manchester United celebrates after scoring a goal to make it 3-1 during the Emirates FA Cup Third Round match between Manchester United and Everton at Old Trafford on January 6, 2023 in Manchester, England. (Photo by Matthew Ashton – AMA/Getty Images)

Engelsk fodbold er rig på derbys. De lokale, de regionale, og dem der mere er rivalitet end derby. Enhver lokal fan vil – med rette – kunne argumentere for, hvorfor lige præcis han eller hendes klubs derby er det største i engelsk fodbold, men det er alligevel svært at komme uden om Liverpool mod Manchester United som noget af det ypperste, engelsk fodbold har at byde på. 

De to klubber ligger omtrent en times kørsel fra hinanden, så et derby i den helt klassiske forstand er det måske ikke, men det gør ikke opgøret mindre af den grund. Vi taler om engelsk fodbolds to mest vindende klubber. Manchester United med 20 mesterskaber mod Liverpools 19 af slagsen. De to byer har siden industrialiseringen dystet om at være Englands næststørste, næstmest vigtigste by, og senere har de to klubbers musikscene været i en konstant kamp. Fra Manchesters Joy Divison, Osasis, Take That, New Order, The Chemical Brothers med flere over for Liverpools Gerry and the Pacemakers, Frankie Goes to Hollywood, Atomic Kitten og så The Beatles.

Liverpool og Manchester er rivaler. Med hver deres storhedstid. Og måske den nu igen er ved at skifte.

Hver deres storhedstid

De to mødtes første gang i 1984, da Manchester United fortsat hed Newton Heath, men ser vi på rivaliteten i en lidt mere moderne kontekst, så var det Matt Busby og hans Busby Babes, der i 1950’erne styrede engelsk fodbold. Et hold, der først for alvor var på vej til at toppe, da otte spillere på tragisk vis døde i flystyrtet i München i 1958. 

I 1960’erne fordelte de to klubber mesterskaberne lidt mere ligeligt mellem sig, ligesom andre had bød sig til, inden 70’erne og 80’erne tilhørte Liverpool. Det, i en sådan grad, at man ikke regnede med, at nogen nogensinde skulle bryde deres dominans. Men det gjorde Manchester United. For med Alex Ferguson i spidsen brød de deres 26 år lang forbandelse og vandt den første udgave af Premier League i 1993. I Liverpool var man trætte af, at Manchester tog titlen, men man var stadig Liverpool. Englands største klub.

”Come back, when you’ve won 18”, stod der på et ikonisk banner på Anfield tilbage i 1994 som en reminder om, at der stadig var langt op til Liverpools ukronede status som Englands største hold.

”We’re back,” kunne Manchester United så proklamere i 2009, da de tangerede Liverpools rekord af engelske mesterskaber. De nåede også op på 20 af slagsen i 2013, før Alex Ferguson takkede af. Siden da har Liverpool vundet en enkelt gang, og de var i flere år bedste bud på en førsteudfordrer til Manchester City. Men ser vi begyndelsen til et magtskifte de to hold imellem?

Magtskifte?

13 points forskel er der mellem de to i tabellen i Manchester Uniteds favør, men man skal passe på med øjebliksbilleder. De to holds placeringer er kun et lille pejlemærke. Manchester United sluttede også i 2020/21 sæsonen højere end rivalerne, uden at der blev råbt om magtskifte dengang.

Men måske det er anderledes nu. Nok var det ”kun” en sejr i Carabao Cuppen, som Erik ten Hag fik i weekenden mod Newcastle, men det var muligvis begyndelsen på en ny storhedstid. En af den slags kampe og sejre, man om 5-6 år kan se tilbage på og sige: “Det var her, det begyndte.” På samme måde som man måske kan se tilbage på søndagens Northwest Derby og sige, det var her, Manchester United igen generobrede tronen.

For mens Manchester United efter mange managers og endnu flere spillere siden Fergusons farvel i 2013 endelig ser ud til at have fundet noget holdbart, så virker Liverpools æra under Jürgen Klopp ved at være på vej til at fade ud. Tyskeren er ikke lige så urørlig som tidligere, spillerindkøbene sidder ikke længere i skabet, så det er måske tid til at gentænke Liverpool.

50’erne var Manchester Uniteds. 60’erne deltes de om. 70’erne og 80’erne stod der Liverpool på med blokbogstaver, inden Manchester United dominerede frem til 2013. Siden da har Liverpool haft overhånden i den indbyrdes rivalitet, men bliver 2023 året, hvor magtbalancen igen skifter? Bliver søndagens kamp katalysatoren?

The Manager
Logo
Shopping cart