Manchester City er en økonomisk succes, men luftkastellerne lurer

Foto. Charnsitr Dreamstime.com

Fire engelske mesterskaber på fem år kombineret med hvad mange vil mene er en attraktiv spillestil. Penge, og mange af dem, er en god forudsætning for succes i mange af livets aspekter og således også i fodbold. Men det er ikke en garanteret succes.

Andre har før brugt penge og er så faldet fuldstændig sammen. Fordi de ikke have en plan. 

Da Abu Dhabi United Group i 2008 gjorde sit indtog i den lyseblå del af Manchester var ambitionerne store. Men der var også meget skepsis forbundet hermed. For kunne de bygge noget holdbart op? Sportslig succes kunne de jo nok godt skabe, hvis ellers lommerne var dybe nok, men hvad med økonomsik bræedygtighed?

Rekordregnskab

I denne uge præsenterede Manchester City så sit årsregnskab for 2021/22 sæsonen. Og det var et markant et af slagsen. Et overskud på 41,73 millioner pund for perioden og en samlet omsætning på 613 millioner pund.

Og det er sidstnævnte, der er vigtigt. I fodboldverden har der længe eksisteret et våbenkapløb om at blive den første klub til at generere indtægter for 1 milliard euro. Barcelona har været tæt på, inden corona og håbløse økonomiske aktører spændte ben.

Der er fortsat et stykke op til de tal for Manchester City, men omsætningen er den højeste for en engelsk klub, siden Manchester United i 2019 generede 627 millioner pund.

“Vores mål var klart. En dag at blive klubben der sætter standarder for andre. Statistikkerne og resultaterne viser, at vi på mange måder begynder at opnå vores langsigtede ambition,” fortalte en tydeligt stolt klubformand Khaldoon al-Mubarak i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet.

Økonomisk sværvægter

Selvom Manchester City denne sommer har brugt mange penge, blandt andet på indkøb af Erling Haaland, så har de faktisk overskud på transfer fronten. Og næsten med det beløb der matcher deres overskud.

Men det er ikke derfor, at de er en succes. Nej, det er fordi, de har øget deres indtægt. Frafald af Corona-restriktioner  har hjulpet med at øge kampdag indtægterne betydeligt, og så har de også kommercielt omsat for 40 millioner pund flere end i det forgangne år.

Manchester City er blevet en økonomisk sværvægter, også når det kommer til økonomisk bæredygtig.

Skyggesiderne

Men. For der er altid et men. Manchester Citys økonomiske succes er ikke uden kontroverser, og ovenstående er ikke en fuldkommen accept af ejerstruktur og det at have en stat i ryggen. 

De bevæger sig af og til på et knivsæg. Flere gang har de været i karambolage med Uefa og Financial Fair Play, men Manchester City har ikke kun været dygtige til at hyre den bedste træner og de bedste spillere, men også de bedste advokater. For hver gang har de på en eller anden måde undgået at komme i den sorte bog. 

Uefa troede, de havde dem på krogen i 2020, men også her slap de fri. Og da Uefa i september i år uddelte bøder til i alt ti klubber for brud på Financial Fair Play, heriblandt PSG, Inter, Milan og Juventus, så nøjedes det europæiske fodboldforbund med en løftet pegefinger og en besked om, at Manchester City teknisk set overholdt reglerne, men at de ville holde dem under opsyn. 

På samme måde kører Premier League fortsat en undersøgelse af Manchester Citys finanser, som vi endnu ikke kender resultat af. For er deres regnskaber kunstige? Er de sminket af ekstra store indtægter fra Abu Dhabi forklædt som sponsorater?

Så her og nu må konklusionen være, at Manchester City er en økonomisk succes. De har har skabt en marketingsmaskine, der kan konkurrere med de allerstørste. Men bag facaden lurer luftkastellerne.

The Manager
Logo
Shopping cart