
Vi er nødt til at tale om Manchester United. Det er vi simpelthen nødt til. Det var ikke planen, at vi skulle bringe stof om Manchester United igen før senere på ugen, men her er vi så.
Afløser
Det kan ikke være anderledes. Ifølge The Athletic så har Erik ten Hag ombestemt sig og givet Cristiano Ronaldo grønt lys til at forlade klubben, hvis altså Manchester United kan finde en afløser.
Det kan blive svært nok sådan som klubben har ageret på transfermarkedet denne sommer.
Men spørgsmålet er om vi er vidner til en storklub i et opsigtsvækkende sammenbrud eller en virkelig hård genfødsel i flammer og vulkanaske. Nederlaget til Brighton i premieren var ikke et varsel. Det havde vi allerede fået i sommerens løb med de mange kuldsejlede spillerhandler. At noget var galt et sted i regnestykket. Ansættelsen af Erik ten Hag til at forvandle Ole Gunnar Solskjærs omstillingsmandskab med Fred som bindeled til et langt mere bolddominerende hold. Stadig med Fred som bindeled. Man kunne kaste sig ud i lange forklaringer og analyser om Fred, men her holder vi os bare til Morten Bruuns analyse ’en umulig fodboldspiller’. Som stadig er en nøglekomponent på et hold, der nu har tabt syv udekampe i rap.
Lækkerbold
Meget kunne gå galt i den proces. Vi har tidligere set andre klubber på mindre budgetskala gå fra en mere fysisk betonet omgang kontrafodbold til et ønske om at spille mere lækkerbold. Topholdsfodbold. Det er i princippet samme proces Manchester United er i færd med. Bare på en større økonomisk målestok end Bolton, WBA, Newcastle og flere andre. At hente en hollandsk træner til at stå for den forvandling er set før, men visionen har en brist. Ajax-modellen hviler nu på 50 års taktisk tankegods, kultur og opdragelse af spillere fra førstehold til akademi. Manchester United er på jagt efter sæsonens smag. Spørg i Crystal Palace, hvor hurtigt man kan brænde nallerne på den hede drøm. Rygtet vil vide, at navnet Frank de Boer stadig kan udløse krampegråd og flagellantselvafstraffelse i bestyrelseslokalet på Selhurst Park.
Frokost
Manchester United lod forstå, at Cristiano Ronaldo i den proces skulle spille en hovedrolle, men efter nederlaget til Brentford på hele 4-0 så er alle exitdøre åbne. The Athletic beretter, at Ronaldo ofte spiser frokost alene, slår ud med armene til hollænderens træningssessioner og ikke er fan af de taktiske tanker om presspil. Fra darling til problembarn.
Vardy
Afløseren kan blive en anden evigt ung spiller – Jamie Vardy. Manchester United forsøger angiveligt at frikøbe veteranen fra Leicester (hvilket må betyde, at ambassadørmiddagene med familien Rooney er udskudt på ubestemt tid) for at sikre sig en spids. Han er hurtig, garant for mål og 36 år og set fra et fodboldstrategisk synspunkt en transfer, der mest af alt har hjemme i et managerspil. Og ikke som den naturlig frugt at plukke efter et velkoordineret og eksekveret transfervindue. Det rimer på panik for at få Cristiano Ronaldo videre fra et hold, der ikke hænger sammen og grundlæggende flugter dårligt med den ambitiøse spillestil, som Erik ten Hag er ansat til at implementere.
Flammer
Er det et sammenbrud for øjnene af os? Er det stikflammer fra smedjen, hvor der bankes og formes noget nyt? En ring banket til i Mount Dooms flammer til igen at kontrollere Premier League, eller er den senmoderne fortælling om Manchester United mere Hemingways gamle mand, der sætter sejl for at fange tunen og den tabte ungdom?
Konklusionen er endnu ikke klar til at stanse ud, men man fristes til at spørge om ikke, der er en voksen til stede? Fordi vi er ganske enkelt nødt til at tale om Manchester United.