Manchester United ved en skillevej

Manchester United, logo
Foto: Thanyalak-Chalermarrewong-Dreamstime.com_-1

Lad mig slå det fast med det samme. Vi er fortsat på rygtebasis, men gårsdagens nyheder om et potentielt Manchester United opkøb har forståeligt nok skabt røre. I pressen men særligt blandt Manchester Uniteds mest loyale fans, der nok vil føle, at de i de senere år ellers har måtte stå model til meget.

Rygtet går på, at emiren i Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Than, skulle være klar til at skrive en check på 4,5 milliarder pund for at få lov til at kalde sig ejer af Manchester United. Samme emir, der også er ejer af PSG. Derfor kan det meget vel tænkes, at han ikke officielt bliver ejer af Manchester United, da forskellige klubber ikke må have samme ejer. Men kan det lykkes for Red Bull at bygge et dynasti op på tværs af lande uden at bryde de regler, kan en enkelt advokat hos United nok også knække den nød, skulle det blive aktuelt.

Fra Qatar til Beckham

Igen, vi er blot på rygtebasis, og dem har det været mange af, siden der blev sat et til salg skilt op ude foran Old Trafford. Fra Jim Ratcliffe til David Beckham. Men rygterne er denne gang alligevel så vedholdende, at det har fået Manchester Uniteds fans til at granske deres forhold til klubben. For hvad gør man, hvis ens klub ryger i hænderne på Qatar? Kan man så fortsat holde med klubben?

Ja, PSG er ejet af Qatar, Manchester City har Abu Dhabi, og Newcastle har Saudi Arabien. Fodboldverden er rig på eksempler af ejere med mere eller mindre tvivlsom baggrund, hvor det er noget andet en selve fodboldspillet, der er målet med ejerskabet, men det argument kan de næppe dække sig ind under i den røde del af Manchester. For de skulle jo være undtagelsen. Dem, der forsvarede den rigtige fodbold. Siden Manchester City blev opkøbt og erobrede magten i Manchester og England, så har Uniteds tilhængere trods manglende succes altid kunne fastholde, at de i det mindste ikke var som de larmende naboer.

Glazer out

Det vakte ellers stor glæde, da Glazer-familien offentliggjorde, at de ville sælge klubben, for amerikanerne har aldrig været populære på Old Trafford, da de så det som en forretning snarere end en fodboldklub. Det var derfor, en gruppe fans i 2005 stiftede Football Club United of Manchester som et modsvar til Glazer-overtagelsen. Det var nogle år senere, at flere fans begyndte at bære de grønne og gule halstørklæder til kampene som en reference til farverne hos Newton Heath, der oprindeligt var navnet på klubben, inden den i 1902 blev omdøbt til Manchester United. Her havde vi med en traditionsklub at gøre, måtte vi forstå.

FC United of Manchester lever fint i de lavere engelske rækker og har ikke ønsker om at være andet end et hold for de lokale, så en større fantilslutning af United-fans i tilfælde af Qatar-opkøb er tvivlsomt.

Et par grønne og gule halstørklæder viser en form for protest, men det er en meget stilsigende af slagsen, så hvad gør Uniteds fans så? Lader de sig med tiden forblænde af de mange milliarder og den formentlige sportslige succes, som et opkøb vil medføre? Eller trækker de en streg i sandet. Her til og ikke længere. En ting er sikkert. De står ved en skillevej.

The Manager
Logo
Shopping cart