Martin Ødegaard og den perfekte karriereplanlægning

Foto: Splosh-Dreamstime.com_

Lige siden Martin Ødegaard var et ungt, stort talent, har meningen om ham været mange. Grisk, kortsynet, overvurderet.

For hvorfor skulle han til Real Madrid som bare 16-årig? Var det ikke bedre at tage et mindre skridt til eksempelvis Ajax, der ligesom alle andre europæiske klubber ville have den unge nordmand, da han i 2014 rejste rundt og holdt audition? Og hvad var det nu med farmand Ødegaard, der fik et job i Real Madrid som assistent på U11-holdet til en løn, der angiveligt var ti gange højere, end hvad kollegerne i tilsvarende roller ellers fik?

De ville da vist bare tjene penge hos familien Ødegaard, og så betød fremtiden for sønnike rent fodboldmæssigt mindre. 

Karriere på trods

Det var let at hoppe i fælden tilbage i 2014. Og som tiden gik i Real Madrid, og historierne om en utilpasset ung Martin ramte de spanske aviser, og gennembruddet lod vente på sig, så var han stemplet. En ny Freddy Adu. Evighedsstalentet der aldrig blev til noget.

Det er i det lys, at Martin Ødegaards øjeblikkelige præstationer skal ses. Med to mål mod Wolves lørdag aften var han medvirkende til, at Arsenal vandt kampen og udnyttede Manchester Citys nederlag til at slå et lille hul i toppen af Premier League, hvor de nu har fem point ned til rivalerne på andenpladsen. Det var ikke fordi, målene i sig selv var spektakulære. Nuvel, hans forfinteløb ved den første scoring var bestemt glimrende, ligesom hans positionering ved det andet også fortjener ros, men når Martin Ødegaard skal fremhæves, så er det fordi, han har bygget en karriere på trods. På trods af alle kloge hoveder har sagt, at han har begået den ene fejl efter den anden, og at han aldrig ville blive til noget.

Måske er det fordi, han har været i vores bevidsthed siden 2014, at vi glemmer, at han i et par uger endnu kun er 23 år. Normalt ville roserne stå i kø for de fleste 23-årige, der er anførere for det bedste hold i Premier League, men det er som om, at vi stadig er lidt forbeholdne over for Martin Ødegaard. 

Det falske narrativ

For han passer ikke rigtig ind i vores opfattelse af, hvordan vi gerne vil opfatte ham. Skudsmålet herfra er, at det havde passet os bedre, hvis han var arrogant. Lidt selviscenesættende og en der slog ud med armene, når det ikke kørte for holdet. Men han er netop alt andet. Som central playmaker er han teknikeren med det gode overblik, men han er også hårdtarbejdende. Han taber stadig flere nærkampe, end han vinder, men han er også første mand til at erobre bolden tilbage igen.

Når den engelske presse har lavet en profil af Martin Ødegaard, har narrativet næsten altid været det samme. Evighedstalentet, der fik karrieren på ret køl. Der har været fokuseret meget på det mentale aspekt, og hvordan han har arbejdet meget med sig selv: Er blevet klogere med årene og lært af sine fejl.

For sådan er fortællingen fortsat. At det var en fejl at tage til Real Madrid, at det var hans personlighed der forhindrede hans gennembrud i Spanien, og at de nu med nogle års forsinkelse er lykkedes ham at blev en profil i europæisk fodbold.

Men hvad nu hvis Martin Ødegaard alle dage har truffet de rigtige beslutninger? At Real Madrid var det bedste valg dengang, for han fik lov at udvikle sig på ungdomsholdet og træne med førsteholdet? At de mange lejeophold til først Holland og siden Spanien og England var med til at modne ham som spiller og derfor var lige præcis det, han havde brug for? Hvem kan med bare en smule saglighed bevise, at det havde været bedre for Martin Ødegaard at blive lidt længere i norsk fodbold eller skifte til eksempelvis Ajax? 

Arsenals anfører er præcis, hvor han bør være, og det er først og fremmest hans egen fortjeneste. Fordi han karriereplanlægning har været tæt på perfekt.

The Manager
Logo
Shopping cart