Mens Stewart bygger fremtiden, holder Kovacic sammen på nutiden

Foto: Jakob Genz

Det går godt for Chelsea Fooball Club i disse dage. På banen galoperer Graham Potters tropper derudaf, i hvert fald resultatmæssigt, og er nu ubesejrede i ni kampe på kryds og tværs af diverse turneringer, men også på kontorgangene er der gang i maskineriet.

Således tager klubbens American co-owner, Todd Boehly, pt. store skridt i retning af opførelsen af det dynasti, han ønsker at gøre Chelsea til, og et af de skridt blev taget i denne uge, nærmere betegnet i onsdags, hvor Boehly kunne meddele, at Chelsea har ansat Laurence Stewart som klubbens nye technical director. 

Multiklub

Og selvom Stewart måske ikke er et navn, der får en hulens masse klokker til at ringe hos de fleste, så er det ikke hr. hvem som helst, som Boehly har skrevet under med.

Stewart, der er hentet i franske AC Monaco, hvor han arbejde i en lignende hold, som den han nu skal vare tage i Chelsea, har en kandidatgrad i Science and Football fra Liverpool Universitet, og har tidligere brugt sine evner i som blandt andet Global Head of Scouting i Red Bull-emperiet, der på mange måder matcher det, som Boehly går og drømmer om, hvilket får ansættelsen af Stewart til at give rigtig god mening.

Boehlys dynasti-drømme handler nemlig om at implementere en såkaldt multi-club model, hvor fremtidens fodboldstjerner – via et tungt fokus på data – enten skal fødes eller adopteres, hvorefter de skal opfostres og uddannes på en sådan vis, at de i tiden der kommer, kan være med til at gøre Chelsea great again.

Eller rettere; gøre Chelsea, der i de sidste to årtier under Roman Abramovich jo har vundet alt, hvad der er værd at vinde i fodboldens verden, endnu større, og endda på en helt ny måde.

Ny turisme

Chelsea har altid været et paradis for de største stjerner på planeten jorden, og siden klubbens fødsel har strategien altid været den, at Chelsea ville opnå succes ved hjælp af køb af sportens største navne, der hvis det ikke lige gik så godt på måltavlen så i det mindste gav penge i kassen.

For hvad end der har været tale om oligarker, grever og baroner eller om helt almindelige dødelige mennesker med et umenneskelig hårdt job down at the docks, så har Chelsea altid været en kommerciel (turist-)attraktion, som folk har været villige til at betale penge for at opleve.  

Men rigtig meget tyder på, at fans af Chelsea skal forberede sig på, at fremtidens Chelsea-hold kommer til at adskille sig fra fortidens såvel som nutidens Chelsea, hvad angår alderen på de spillere, der optræder på Stamford Bridge.

Bevares, klubben vil stadig investere tungt i etablerede stjerner oppe i alderen, men selvom der så sandelig sportslig og ikke mindst kommerciel værdi i at hente eksempelvis Cristiano Ronaldo til januar, så får Stewart til opgave at tænke long term og globally.

Eller som Stewart selv formulerede det tidligere på ugen i The Times: “I am excited to join Chelsea to help them build a world-class global sporting organisation to consistently win on the pitch at the highest levels and provide player patchways to help develop our talent.”

Consistency

Og apropos consistency, så er det også et ord, der er top of mind i hovedet på Potter, der lørdag eftermiddag vender hjem til Brighton for første gang siden hans skifte til Chelsea tilbage i starten af september måned.

Kampen bliver nemlig ikke bare et mentalt udfordrende gensyn, men også en svær opgave rent sportsligt. Og her tænkes der ej blot på det faktum, at Brighton er en svær nød at knække, hvilket primært er Potters egen skyld, men også hans efterfølger, Roberto De Zerbis fortjeneste. 

Den sportslige udfordring ligger nemlig også i, at Chelsea, trods ni kampe uden nederlag, stadig er et hold, der søger efter netop consistency, hvad end Potter så kaster sit mandskab ud i en 3-1-3-2-1 eller en af de mange andre formationer, som Potter har gjort brug af i sin tid i Chelsea, hvor taktiktavlen har været forskellig fra kamp til kamp.

Kovacic

Man kan dog, som The Manager skrev om tidligere på måneden, sagtens begynde at ane konturerne af noget stabilt, hvad angår etableringen af en rygrad på holdet; Kepa på mål, Thiago Silva i bagkæden og Pierre-Emerick Aubameyang helt i front. Og ja, Mateo Kovacic i maskinrummet på banens midte.

Og lad os lige her til slut dvæle lidt ved ham, som pt. synes at være den måske vigtigste spiller på Potters Chelsea. Kovacic knokler nemlig ikke bare rundt og agere bolværk for Thiago Silva og co. i bagkæden, han fungerer også – i kraft af sit store løbepensum, sin boldkontrol, set skarpe blik for spillet og hans fremragende evne til at positionere sig – som et sikkerhedsnet under Chelseas offensive kræfter.

Og nej, Kovacic er måske ikke en turistattraktion i klassisk forstand, og hans aktioner er måske heller ikke lige oplagt indhold til TikTok. Til gengæld er han bannerfører for consistency og den slags er vigtig, når man skal bygge noget, ikke mindst noget, der er så stort, som et dynasti.

The Manager
Logo
Shopping cart