Mikkel Damsgaard er fortsat meldt savnet i eventyret om Damsinho

BIRMINGHAM, ENGLAND – OCTOBER 23: Mikkel Damsgaard of Brentford looks dejected during the Premier League match between Aston Villa and Brentford FC at Villa Park on October 23, 2022 in Birmingham, United Kingdom. (Photo by Joe Prior/Visionhaus via Getty Images)

Mikkel Damsgaard blev hele Danmarks Damsinho, da han for to år siden, og nærmest ud af det blå, henrykkede alt og alle under EM. Et år forinden var barn- og ungdomsklubben FC Nordsjælland blevet skiftet ud med italienske Sampdoria. Og på bagkant af det formidable frisparksmål mod England lå verden for Dams‘ fødder.

Men virkeligheden viste sig at blive en anden. For ligesom ethvert andet eventyr, så er der ingen helte, der lever lykkeligt til deres dages ende, uden at de forinden bliver udsat for en hulens masse modstand. Og det gjorde Damsgaard i kølvandet på EM.

Både i form af sygdom og skader. Men også i form af det, der altid rammer, når man rammer en bold på Wembley, som Damsgaard gjorde det, nemlig et massivt forventningspres. Et forventningspres, der i øvrigt langt fra blev mindre af skiftet fra Sampdoria til Brentford sidste sommer.

Udcheckning

Her har Damsgaard dog på ingen måder levet op til forventningerne. Hverken de danske eller de engelske. Faktisk er Damsgaard endt som en fodnote. En, der rigtignok sprang i øjnene på samtlige iagttagere, dengang på Wembley, men som siden da stille og roligt er røget ud i glemslen.

For det er næsten det, han er; forsvundet. Glemt. I bedste fald er Damsgaard dags dato en skygge af sig selv. Selvfølgelig tager det tid at lande og finde sig til rette i en potent liga som Premier League. Men i sidste sæson lignede Damsgaard ikke en spiller, der var på vej til at checke ind. Tværtom. Damsgaard lignede én, der gradvist checkede ud.

Og det gør han faktisk (og desværre) stadig. For selvom Thomas Frank har slået på tromme for det modsatte, så ligner Damsgaard pt. ikke en spiller, der har fundet sig selv i USA, hvor Brentford har brugt sommeren på benhård træning samt deltagelse i Premier League Summer Series. En træningsturnering, som Brentford satte punktum for søndag aften (dansk tid), hvor Frank havde kastet Damsgaard i startopstilling mod Aston Villa.

Statist

Kampen, der endte 3-3, var en underholdende én af slagsen. Og begge hold formåede at stå for rigtig meget af det, som begge hold rigtig gerne vil stå for. Og for Brentfords vedkommende betød det et stramt fokus på at stå dybt og kompakt, konstant lurende på at udnytte fejl og mangler i modstanderens ageren.

Her var Damsgaard tiltænkt bærende birolle, måske endda en hovedrolle. Som en slags skaber, når det åbne spil gik fra defensiv til offensiv. Eller som Frank sagde til Brentfords hjemmeside før kampen: “Vi ved, han har evnerne til at finde en aflevering, score mål og sætte andre spillere op, og det er forhåbentlig det, vi ser fra ham i denne sæson. Det ser lovende ud.”

Men det så ikke lovende ud mod Aston Villa. Tværtimod. Damsgaard gik nærmest i ét med det friktionsløse Bermuda-græs på FedExField i Landover, Maryland, hvor han i stedet indtog en rolle som en træt statist, der brugte sit sparsomme krudt på defensivt arbejde. End ikke Franks omrokering i pausen, hvor Damsgaard gik fra at være venstre 8er til at være venstre 11er i frontlinjen, hjalp. Og efter 60 minutter blev Damsgaard langt om længe pillet ud.

Tålmodighed

Nu hverken kan eller skal man bedømme en spiller ud fra blot en enkelt kamp. Og det har Frank da bestemt heller aldrig gjort, når det kommer til Damsgaard. Det samme kan siges om landstræner Kasper Hjulmand, der (ligesom Frank) konstant har holdt hånden over og under Damsgaard.

Og det er ikke bare opsigtvækkende, men også ganske beundringsværdigt. For slet ikke at tale om sympatisk. Tålmodigheden, som både Frank og Hjulmand omgiver Damsgaard med, er på mange måder et blændende særsyn i moderne fodbold, hvor selv de største talenter med det største potentiale normalt bliver kasseret, hvis de ikke leverer varen.

Men det gjorde Damsgaard for to år siden. Og ifølge Frank, så ser Damsgaard, som nævnt, lovende ud: “Han har været god i pre-season. Jeg er spændt på ham i denne sæson.” Det samme er alle andre. Fans af Bierne såvel som samtlige tilhængere af det danske herrelandshold. Og inden længe kommer svaret. For Premier League starter om mindre end to uger. Indtil da, er der ikke andet at gøre end at væbne sig med tålmodighed. Og atter tålmodighed.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

Malplacere

The Manager
Logo
Shopping cart