Newcastles håndtering af Tonalis ludomani rejser flere spørgsmål end den giver svar

Sandro Tonali, Newcastle, Aston Villa
Newcastles håndtering af sagen om Sandro Tonali har været interessant på flere måder. Og den rejser flere spørgsmål end den giver svar. Foto: Tim Nwachukwu/Getty Images.

Da AC Milan i sommerens transfervindue solgte Sandro Tonali til Newcastle, gjorde italienerne en god handel. De fik nemlig ikke bare mange penge. De slap også af med et stort problem.

For AC Milans ledelse må simpelthen have kendt til Tonalis mulige involvering i den betting-skandale, der pt. ruller på italiensk jord. AC Milan må i hvert fald som minimum have kendt til Tonalis ludomani.

Hvorom alting er, så er problemet nu Newcastles. For Tonali er blevet idømt 18 måneders karantæne. 10 måneders karantæne for alle former for fodboldaktivitet plus otte måneders påduttet behandling. Den vender vi tilbage til.

Hul i holdkortet

Først skal vi zoome ind Newcastles trup. For dommen efterlader Eddie Howe med et hul i holdkortet. Et hul, der uden tvivl bliver fyldt ud allerede til januar, når transfervinduet åbner.

Newcastle jonglerer jo med to virkeligheder. Premier League og Champions League. To turneringer, der hver især trækker tænder. Og ja, to turneringer, der tilsammen gør kravet om en bred og slagkraftig trup uomtvisteligt.

Manchester Citys Kalvin Phillips bliver af flere medier nævnt som en mulighed. Spørgsmålet er bare om nationaliteten på de to klubbers ejerskab vil spænde ben for en transfer. Scott McTominay og Ruben Neves nævnes også (ifølge The Guardian) som mulige erstatninger for Tonali.

Interessant håndtering

Men tilbage til Tonali. For Newcastles håndtering af sagen har været interessant. På mange måder meget medmenneskelig. Men også mistænkelig. Faktisk rejser håndteringen flere spørgsmål end den giver svar.

Da sagen brød ud i medierne var Newcastle hurtige til ‘at lægge en arm rundt om Tonali’. Støtten til den 23-årige italiener har da også været noget nær hjertevarm. Ligefrem familiær. Næsten som om Tonali er offeret og ikke gerningsmand.

Newcastle er en klub, der ikke vender ryggen til en af deres egne. Selv ikke når vedkommende har gjort noget strafbart. Sådan kan klubbens kommunikation i hvert fald sagtens tolkes.

Tonali er da heller ikke på noget tidspunkt blevet forvist fra klubben. Havde Tonali spillet i Manchester United, var han blevet sendt til Langtbortistan med begrundelsen “han støjer!”

Men Tonali spiller ikke i Manchester United, men derimod i Newcastle. Og her har han lige siden sagen så dagens lys trænet med og spillet kampe.

Hvorfor?

Men hvorfor denne omsorg? Hvorfor denne kærlighed? Hvorfor denne XL-behandling af Tonali? Fordi ludomani er en sygdom, der behandles bedre med støtte end foragt? Måske.

Eller måske er Newcastles ageren (også) et udtryk for et forsøg på ikke at tabe ansigt. Newcastle har jo lige investeret 55 millioner pund plus en 5-årig kontrakt til en værdi af spidsen af en jetjager.

Men sagen er ikke blot pinlig (eller lad os sige, problematisk) for Newcastle af økonomiske årsager. Sagen er også en rids i lakken på klubbens omdømme. Også selvom Tonali er dømt for spil i Italien og ikke i England a la Ivan Toney.

Spilmønstre

Og ja, det er både pinligt og problematisk uanset om Newcastle kendte til Tonalis problemer med gambling eller ej. Men selvfølgelig især, hvis Newcastle var opmærksomme på Tonalis ‘spilmønstre’.

Hvad der er op og ned på den front, vides endnu ikke. Sikkert synes det dog at være, at Newcastle overvejer at sagsøge AC Milan. Det skriver det italienske medie Corriere dello Sport.

Om det så er et udtryk for, at Newcastle vitterlig ikke vidste, at de købte katten i sækken, eller om der er tale om en kalkuleret pseudo-handling per automatik, vides heller ikke.

Det samme kan siges om indholdet af den kontrakt, som Tonali er udstyret med. For hvad indeholder den mon af klausuler? Er der (f.eks.) måder, hvorpå Newcastle kan undgå at betale Tonalis løn?

Wage cut

Det mener man i Italien. Eller som The Guardian skriver, så kan der blive tale om “a wage cut over the coming months.” Igen, det er hvis-og-hvis og bidrager blot til bunken af ubekendte i den ligning, der indtil videre har fået et facit i form af en karantæne.

Men fortsættelse følger. Om ikke andet, så om 10 måneder. Og til den tid, kan der, som nævnt øverst i artiklen, i øvrigt opstå en ny problematik. For når Tonali har afsonet sin ‘fodboldaktivitetsdom’ på 10 måneder, så skal han i gang med et behandlingsforløb på 8 måneder.

Og den behandling foregår i Italian. På helt bestemte datoer. Og ja, Tonali har bare at møde op. Også selvom Newcastle spiller kampe på de pågældende datoer. Om tingene går op eller clasher, vil tiden igen-igen vise.

Hvad der til gengæld vides med sikkerhed, er, at Newcastle onsdag aften skal til Old Trafford, hvor Manchester United står klar til kamp i ligacuppen. Opgøret starter klokken 21.15 (dansk tid).

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

The Manager
Logo
Shopping cart