Newcastles transferkompas siger stabilitet

Newcastle

Newcastle er på vej mod mere stabile tider. Foto.
Attila Jandi Dreamstime.com

Newcastle fik fået baghjul på angriberen Ekitike. Nu menes det, at The Geordies går efter kollapsede Bordeauxs stjernefrø Sekou Mara.

Det skriver flere engelske og franske aviser. En 19-årig angriber med fremtiden for sig, men med meget at bevise efter blot en enkelt god sæson på et skandaleramt og nedrykket hold.

Men det fortæller os noget om deres transferkompas, når Newcastle ikke shopper store stjernenavne her og nu, men også arbejder på fremtidens startere.

Newcastle er som bekendt på saudiske ejerhænder, hvilket fik rygtemøllen til at brænde sammen over spekulationer om køb som Mbappe og andre verdensstjerner fra højeste hylde.

Vinterens vindue forløb anderledes med mere jordnære og især mere tilgængelige indkøb af spillere, men Newcastle overlevede – missionen lykkedes.

Næppe top-4

Hvad så nu? Der var i sæsonens slutfase en del spekulationer om, at Newcastle blot skulle frem til sommer, så ville vi få en voldsom finansiel omgang firepower at se. Måske tilmed et hold der kunne angribe top-4 i Premier League allerede i den kommende sæson.

Sådan kommer det med stor sikkerhed ikke til at gå. Selv om Newcastle allerede har brugt 60 millioner pund på nye spillere, så er det ikke topspillere, der er hentet ind. Mere spillere der signalerer stabilisering af blodtrykket. I første omgang skal Newcastle som projekt eliminere risikoen for nedrykning med en kompetent og bred trup. Nick Pope er som engelsk landsholdsmålmand og en af sidste sæsoners bedste keepere et scoop. Matt Targett gjorde lejesoldatens arbejde overbevisende nok i foråret til at låneaftalen blev konverteret til en permanent kontrakt.

22-årige Sven Botman er købt som fast inventar i centerblokken for de næste sæsoner med Dan Burn som læremester (man skal dog ikke tage fejl. Botman er en naturlig leder og spiller sikkert ud fra bagkæden med begge fødder trods sin naturlige præference for venstre fod).

Forsvarets udgangspunk

De to stoppere rager omkring begge to meter op og er rimelige venner med bolden, så med Burn, Botman, Pope og angrebsivrige backs som Trippier og Targett er tegningen til et solidt og moderne forsvar skitseret med sikker hånd.

Howe har praktiseret en 433/451 siden, han overtog butikken på St. James Park med fokus på kontrafodbolden. Det er her, det for alvor bliver interessant at se den resterende del af Newcastles vindue og spillemæssig udtryk, når sæsonen tager fat.

Mere på bolden

I 2021/22-sæsonen havde Newcastle en gennemsnitlig boldbesiddelse på 40 procent. Hvilket var i bund 4. Kun Burnley og Everton var mindre på bolden. Watford marginalt mere. Både Watford og Burnley rykkede som bekendt ned, og Everton var tæt på at brænde nallerne.

Det er ikke umuligt at forme et top-10 hold over et hold, der ikke har mere end 50 procent boldbesiddelse – West Ham og Wolves gjorde det sidste sæson – men at tage skridtet helt frem og angribe det øverste lag ud fra den model er vanskeligt. Det er ikke umuligt – Leicester vandt titlen i 2016 efter en sæson med blot 42,4 procents boldbesiddelse i snit, men statistik og historisk taler ikke for det. Tophold tager ejerskab over bolden som våben og magtmiddel, men mindre kan gøre det for Newcastle, der absolut bygger op til at kunne sigte efter en slutplacering omkring 7-10.

Wolves gjorde det med Nuno Santos som manager til et speciale at være rasende giftige uden at være mest i boldbesiddelse – det er vintage portugisisk taktisk tankegods – men der var også foretaget millimeter præcise indkøb til den mission. Det er netop derfor Newcastles kommende indkøb vil vise os et signal. Hvem kommer ind, og hvilke spillere får et venligt skub i retning mod exitdøren.

Wilson på toppen

Chris Wood gav Newcastle et tiltrængt ’focal point’, men det var først, da Callum Wilson kom tilbage fra skadespause, at Howes offensiv for alvor spillede i foråret. Det må også være tanker, som Howe bruger tid på denne sommer. Skal det være Wilson, der skal være førstevalget, så kræver det en spillestil, der kan udnytte hans kompetencer som kontraraket og omstillingsafslutter. Det vil være Howes kvalificerede bud på en stabiliserende sæson langt fra bunden og i laget under topfeltet.

The Manager
Logo
Shopping cart