Ny offsideregel vil revolutionere fodbolden…og gøre Erling Haaland endnu mere giftig 

Haaland, van dijk, Manchester City, Liverpool
I fremtiden kan det blive væsentligt svære for van Dijk og resten af Premier Leagues defensiver at holde styr på Haaland og de andre angribere, når en ny offsideregel formentlig ser dagens lys. (Photo by Kieran Galvin/DeFodi Images via Getty Images)

Da Arsène Wenger kom til Arsenal i september 1996, ændrede han fodbolden. Gjorde op med den engelske drukkultur, der ofte hang sammen med det at være professionel fodboldspiller dengang. Han bragte på mange måder engelsk fodbold ind i en moderne tidsalder. Med sin professionalitet og sit taktiske syn på spillet.

Nu gør han det så måske igen. Revolutionerer fodbolden. Og denne gang ikke kun den engelske. For allerede for tre år siden foreslog den nu 73-årige franskmand, at FIFA vedtog en ændring vedrørende offside. Eller i hvert fald måden vi tænker offside på. I dag dømmes en offside, såfremt den angribende spiller har en kropsdel foran sin modstander, når afleveringen udføres. En tåspids på den forkerte side er nok.

Testfase

Fremover, med den nye offsideregel, skal tvivlen i stedet komme angriberen til gode. Han skal således bare skal have en enkelt kropsdel på linje med forsvarsspilleren for at være onside. Det betyder reelt set, at angriberen kan have hele overkroppen og højre ben foran sin modstander i afleveringsøjeblikket, hvis ellers bare hælen på venstre fod er på linje med en kropsdel fra forsvarsspilleren.

Det er The International Football Association Board (IFAB), der står for implementering af reglerne i fodbolden. Endnu er intet officielt, men det forlyder, at de er klar til at rulle regelændringen ud inden længe. I første omgang skal den nye offsideregel fungere som et testforsøg i en række kampe i forskellige lande i nogle af de mindre ligaer, og senere som en permanent del af spillet på alle niveauer. Så selvom vi fortsat må formodes at være et stykke vej fra at se en endelig implementering, så er de første skridt taget.

Er ny offsideregel godt for fodbolden?

Og hvad kommer det så til at betyde? Umiddelbart er tanken, at vi får flere mål, når angriberen kan have en startposition på mere end en meter foran sin modstander uden at være offside. På samme måde må det også alt andet lige gøre spillet for forsvarsspillerne det svære, da de skal være ekstremt årvågne og kigge langt mere bagud i banen for at se, at deres direkte modstander ikke har en kropsdel på linje med dem. 

Nogle vil måske hævde, at det kan blive svære at kalde for linjevogteren, og vi deraf vil komme til at se langt flere lange VAR-gennemgange, mens scenerne kigges igennem, men sammen med selve regelændringen, så er FIFA også klar til at indføre semiautomatisk offside kendelser, som vi så det under VM i Qatar. Altså kendelser, som dommerne kan informeres om på meget kort tid, hvorfor VAR-vognen ikke på samme måde skal sidde og tegne streger og vurdere, hvornår bolden slipper den afleverende spillers fod.

Scener som dem vi så i slutningen af landskampen mellem Danmark og Irland burde altså kunne undgås.

Flere mål fra Haaland

Det ligner umiddelbart en klar gevinst for fodbolden. Og det ligner en gave til de angribere, der lever af at søge i dybden og snyde offsidefælden. Selvom eksempelvis Erling Haaland hele tiden bygger på i sine kompetencer i spillet med bolden, så er hans fart og timing i løbene fortsat en af de helt store styrker, og han kan blive næsten umulig at holde nede nu for en forsvarskæde, hvis han ligefrem får et forspring på en meters penge. 

Nogle vil hævde, at det kommer de store hold til gode, fordi angriberne får mere bagrum at bevæge sig i, men man kan også lege med tanken om, at de små hold får et ekstra våben. En lang bold over baglinjen bliver en endnu større trussel end tidligere. De dominerende hold vil derfor ikke kunne stå så højt oppe med deres forsvarskæder som tidligere, hvilket vil tage trykket af presset.

Uanset hvad, så bør det alt andet lige gøre spillet mere direkte, og ultimativt resultere i flere mål. Til Erling Braut Haaland og hans kollegaer.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på twitter og facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

We will be happy to hear your thoughts

Tilføj kommenar

The Manager
Logo
Shopping cart