
Enzo Fernandez er med sit skifte fra Benfica til Chelsea nu det dyreste indkøb i Premier Leagues historie. Og der må siges at være sket en del med transferssumen, siden Alan Shearer for første gang satte rekord som Premier Leagues dyreste spiller i 1992, da Blackburn købte ham i Southampton. Shearer der sammen med Rio Ferdinand i øvrigt er eneste spiller til at have slået transferrekorden to gange i karrieren.
Både han og Ferdinand var deres vægt værd i guld, men ellers er store penge ikke lig med stor succes. I nogle tilfælde tværtimod. Vi tager et blik på de seneste fem spillere til at slå rekorden som Premier Leagues dyreste spiller, og hvordan det er gået dem efterfølgende.
Jack Grealish 100 millioner pund – Aston Villa til Manchester City
Johan Lange kunne smile hele vejen til banken, da Pep Guardiolas insisteren på at få Grealish til Manchester betød en check på 100 millioner pund den anden vej. Grealish havde været instrumentel for Aston Villa efter oprykningen, men endnu har han ikke kunne sætte samme aftryk i City, og i flere af de store kampe har han været henvist til en plads på bænken. I glimt ser man, hvad han kan bidrage med, men der er for langt mellem præstationerne for en mand, der engang var Premier Leagues dyreste spiller.
Paul Pogba 89 millioner pund – Juventus til Manchester
Den fortabte søn vendte hjem i 2016. Manchester United havde mistet stortalentet nogle år forinden på en fri transfer, efter et lidt uskønt forløb, hvor der blev smækket med dørene. Men efter at have udviklet sig til en af Europas bedste midtbanespillere hos Juventus og på det franske landshold, var det tid til at klinke skårene og vende tilbage til Manchester United. Her skulle han være med til at bygge en ny storhedstid op efter nogle magre år på bagkant af Alex Fergusons farvel. Det blev dog aldrig godt for franskmanden, der ofte blev kritiseret for ikke at ramme samme niveau for United som på det franske landshold. Seks år senere forlod han for anden gang i karrieren Man Utd på en fri transfer, og nok engang gik turen til de zebrastribede i Torino.
Fernando Torres 50 millioner pund – Liverpool til Chelsea
Efter skiftet fra barndomsklubben Atlético Madrid udviklede Fernando Torres sig i årene i Liverpool til at være en af verdens bedste angribere. Han var tæt på at lede dem til en Premier League titel i 2009, men det lykkedes lige akkurat ikke. I januar 2011 gjorde Chelsea ham så til Premier Leagues dyreste spiller nogensinde, men i London kunne han slet, slet ikke leve op til forventningerne. Han blev nærmest latterliggjort for nogle store afbrændere, og målet mod Barcelona i semifinalen i Champions League i 2012 endte med at blive et noget nær enkeltstående højdepunkt for Torres, der aldrig for alvor genfandt formen efter tiden i Liverpool.
Robinho 32,5 millioner pund – Real Madrid til Manchester City
Manchester City var nyrige i 2008, og deres første store handel var Robinho, der blev Premier Leagues dyreste spiller. Brasilianeren var kommet i overskud hos Real Madrid, men det signalerede ambitioner og økonomiske muskler, at en klub som City, der stadig var en midterklub på det tidspunkt, kunne tiltrække en spiller af den kaliber. Et flot frisparksmål i premieren mod Chelsea var så nogenlunde det, som City rent sportsligt fik ud af Robinho, men de fik sendt et signal om projektets seriøsitet, og Robinho blev en katalysator for senere store handler.
Andriy Shevchenko 30,6 millioner pund – AC Milan til Chelsea
Roman Abramovich var en stor fan af Shevchenko, der havde vundet Ballon d’Or i 2004, og i årevis havde scoret et væld af mål for Milan. Nu skulle han så gøre det samme i Chelsea. Men han blev i stedet en begyndende del af den forbandelse, der senere skulle ramme angribere i Chelsea og rekordindkøb generelt, da han i to sæsoner kun scorede ni mål i 48 Premier League kampe, inden han vendte retur til Milan på lån.