Premier Leagues yngste spiller Ethan Nwareni måtte klæde om for sig selv

Foto: Cosmin Iftode Dreamstime.com

Hvad har spillere som Derek Foster, Ray Parry, Glyn Pardoe, Harvey Elliott, Steve Powell, Jimmy Mullen og Jason Dozzel til fælles?

Altså ud over, at de måske lige med undtagelse af Harvey Elliott, ikke umiddelbart får en klokke til at ringe hos langt de fleste, hvilket er ganske forståeligt, da ingen på nær Elliot fortsat er aktive, og for den sags skyld stoppede med at være det for mange, mange år siden?

Svaret er, at samtlige spillere ikke bare var ufattelig unge, da de debuterede i Englands bedste fodboldrække, hvad end den hed 1. division eller som i dag Premier League, men også at de på et tidspunkt har været de yngste debutanter nogensinde.

15 år og 181

Men det er ingen af dem længere.

For i går, da Arsenal vandt 0-3 ude mod Thomas Franks Brentford på Gtech Community Stadium, gav Mikel Arteta i overtiden debut til en knægt på blot 15 år og 181 dage, nemlig Ethan Nwaneri, som dermed nu er den yngste spiller nogensinde i Premier League.

Arteta har efterfølgende indrømmet, at selve udtagelsen af Nwaneri bundede i antallet af spillere på Arsenals skadeslist, og at kendskabet til Nwaneri, om end Arteta tidligere har hilst på ham, var begrænset til et par rosende sætninger fra Per Mertesacker, der som bekendt er tidligere forsvarsspiller i Arsenal, og som i dag er leder af klubbens akademi, hvor Nwaneri er flasket op.

“Se hvad der sker”

Ifølge The Times var der forud for gårsdagens kamp da heller ikke tale om den helt store dialog mellem manager og spiller.

I stedet begrænsede Arteta kommunikation til, at han egentlig bare gerne ville give Nwaneri oplevelsen af at være en del af førsteholdets kampforberedelser, men at spilleren, der både kan udfylde rollen som offensiv midtbane og angriber, selvfølgelig skulle være klar, hvis han blev udtaget til bænken samt endte med at komme i aktion.

Og det gjorde han. Og lige inden det skete, var Arteta, ganske som det var tilfældet med selve udtagelsen, ordknap i forbindelsen med den afsluttende pep-talk til debutanten.

“Det er bedst ikke at sige så meget. Bare smid ham ind og se hvad der sker, lød det fra Arteta.

Child Protection

Hvorvidt Nwaneris indhop er starten på en lang og gloværdig karriere for den unge mand, må tiden vise.

Sikkert er det dog, at Nwaneri, trods det, at langt de fleste indtil i går aldrig havde hørt om ham, for længst har gjort sig bemærket i Arsenal.

Således fik Nwaneri i maj måned sidste år, og i en alder af blot 14 år, debut for Arsenals U18-mandskab i en kamp mod Reading, som Arsenal vandt 6-1, blandt andet takket være en scoring af Nwaneri

Men selvom historien om det rekord unge stjernefrø, der i tiden på banen mod Brentford nåede at røre bolden en enkelt gang og lave en tackling, lyder som et vaskeægte eventyr, så var optakten til gårsdagens kamp ikke helt uproblematisk.

For grundet hovedpersonens lave alder kunne Nwaneri ikke iføre sig trøje nummer 83 i selskab med hverken Fabio Vieira, som han kom ind i stedet for, eller andre af hans nye holdkammerater.

Nwaneri måtte derimod iføre sig trøjen i et rum for sig selv, så de gældende child protection rules kunne blive overholdt.

Hvorvidt Nwaneri er med i truppen, når Arsenal på den anden side af landsholdspausen skal i aktion igen, er uvist.

Det er navnet på Arsenals kommende modstander til gengæld ikke. Det er nemlig ingen ringere end ærkerivalerne fra Tottenham, der gæster Emirates den 1. oktober klokken 13.30.

De yngste før Nwaneri

Derek Foster, Sunderland, august 1964: 15 år og 184 dage

Ray Parry, Bolton, oktober 1951: 15 år og 267 dage.

Glyn Pardoe, Manchester City, april 1962: 15 år og 314 dage.

Harvey Elliott, Fulham, maj 2019: 16 år og 30 dage

Steve Powell, Derby, oktober 1971: 16 år og 33 dage.

Jimmy Mullen, Wolves, februar 1939: 16 år og 43 dage.

Jason Dozzell, Ipswich, februar 1984: 16 år og 57 dage.

Kilde: The Times. 

The Manager
Logo
Shopping cart