Så VAR den gal igen

howard webb, dommer
Howard Webb har beklaget weekendens forkerte VAR-kendelser, men er det i orden konstant at fejle? (Photo by Alex Livesey – FIFA/FIFA via Getty Images)

VAR skulle være med til at forbedre spillet. Gøre det mere retfærdigt. Men runde efter runde virker det til, at samtalen og kritikken af dommere blot er blevet flyttet ud i en vogn. I weekenden var det helt grelt. Brentford udlignede mod Arsenal efter en scoring, der fejlagtigt fik lov at stå. Hvorfor? Fordi de i VAR-vognen tjekkede de forkerte spillere og ikke holdt øje med Christian Nørgaard, der stod i offside, inden han lagde op til Toneys mål.

I Brightons kamp mod Crystal Palace var det den anden vej rundt. Her fik Brighton underkendt et mål på grund af offside. Det viste stregerne på skærmen også, men problemet opstod, da det senere viste sig, at de streger blev tegnet forkert.

Efterfølgende måtte PGMOL, forbundet for de professionelle engelske dommere, ud at undskylde, og dommerchef Howard Webb kaldte det for menneskelige fejl.

Tirsdag var der så krisemøde hos PGMOL. Nu skulle de til bunds i sagen. Tage hånd om problemet. Der blev debatteret, og man nåede frem til den konklusion, at man accepterer, at der blev lavet fejl.

Nuvel. Så er alt jo godt. Så accepterer Arsenal nok også, at de taber mesterskabet med et enkelt point ned til Manchester City, eller Brighton at de lige præcis glipper Europa med mindst mulige margin. 

VAR har hjulpet, men ikke nok

Ok, måske det går lige op i sidste ende. Det udligner sig over tid, får vi ofte at vide, og alle kan jo fejle. Men er det ikke som om, det bare sker lidt oftere i Premier League end andre steder?

Måske var det netop udsigten til situationer som disse i weekenden, der i første omgang fik englændere til at tøve. For mens andre europæiske ligaer hurtigt hoppede med på teknologien, så var Premier League skeptiske. Det havde ikke været en udpræget succes de andre steder, hvor det var blevet indført, så hvorfor overhovedet hoppe med på den vogn, ingen endnu har turde eller ønsket at hoppe af igen?

Men de hoppede ombord. Så fra 2019/20-sæsonen skulle der også tegnes firkanter i luften, mens fans, og af og til spillere, trænere, ja selv dommere, ventede på, at en række mænd i en vogn havde gennemanalyseret en situation for at nå frem til det rette kald.

I den første sæson blev i alt 109 beslutninger ud af over 2400 omstødt af VAR. Det var medvirkende til, at Premier League dommerne gik fra at træffe den rigtige beslutning i 82 procent af tilfældene og til at sikre det rigtige kald i hele 94 procent af tilfældene.

Mere åbenhed

En succes. Umiddelbart. Og alligevel var der kritik. For det tog for lang tid at nå frem til beslutningerne, og kommunikationen ud til fans var ikke god nok. Kritikken er der også i andre ligaer, men det virker til at fungere mere gnidningsfrit. I Tyskland arbejder man aktivt med, at dommere og trænere foran kameraet kan gennemgå kontroversielle situationer efter kampen, så den værste frustration og vrede får afløb og måske ligefrem leder til forståelse. 

Det er vi fortsat langt fra at have i Premier League. Og det er nok bare sådan det er. Det perfekte system eksisterer ikke. For VAR løser ikke alle menneskelige fejl, og fra uge til uge, kamp til kamp, halvleg til halvleg er der stadig forskellige opfattelser af situationer, der for det blotte øje kan forekomme identiske.

Lad os se, hvad VAR har til os i den kommende runde.

The Manager
Logo
Shopping cart