Skæbneuge for det italienske landshold

Italien, landshold
Italians celebrating the win of the Soccer World Cup 2006 — Rome, Circo Massimo, July 9th, 2006. Getty Images. Credit: Sack

It’s coming to Rome!

Da Donnarumma reddede forsøget fra Bukayo Saka under den engelske nattehimmel, var det kulminationen på en stor italiensk landsholdsperiode. Europamestre. 34 kampe i træk uden nederlag og en trup med et unikt sammenhold. Bedst illustreret ved, at selv reservekeeper Salvatore Sirigu fik et minut på banen ved slutrunden den sommer, da Mancini skiftede Donnarumma ud i den sidste gruppekamp.

Der er gået to år siden den magiske aften på Wembley, hvor Italien kunne fejre Europamesterskabet. Og det er ikke alverden, de siden har kunnet fejre. Ved VM 2022 var de end ikke med, da de ikke kvalificerede sig fra gruppen, og kort tid efter blev det til et 3-0-nederlag i finalen mellem europamestrene og Copa America vinderne fra Argentina. Nu kan Italien risikere slet ikke at få mulighed for at forsvare EM-triumfen i Tyskland til sommer.

For de azurblå er i store problemer. Til slutrunden, hvor det eller synes, at der deles billetter ud til alle, kan Italien risikere for anden gang i træk at måtte blive hjemme. “It’s coming to Rome” kan blive til, “They are staying in Rome”. England er løbet med førstepladsen i gruppen, og forud for de næste par landskampe, der venter, er Italien blot placeret på en tredjeplads i puljen bag Ukraine. Dog med en kamp i hånden i forhold til ukrainerne, som de møder i den sidste kamp den 20. november.

Mødet med fortiden

Men først venter altså en kamp mod Nordmakedonien. Samme modstander som de sensationelt røg ud til i play-off semifinalen for at komme med til VM sidste år. Så er det historien, der gentager sig? Og hvad er gået galt for Italien siden sommeren for to år siden?

Først og fremmest er der blevet skiftet ud på trænerposten. Roberto Mancini stoppede i sommer, og allerede sidste år havde Gianluca Vialli, den meget populære assistent og holdkammerat med Mancini i tiden i Sampdoria, valgt at træde tilbage. Hans kamp mod kræften krævede hans fulde opmærksomhed, men allerede i januar i år blev fodboldverdenen mødt af de triste nyheder om hans alt for tidlige bortgang.

Mancini og Vialli var om nogen fædre til den italienske succes og det særlige sammenhold i truppen, selvom resultaterne også under deres vagt begyndte at udeblive.

Den gamle garde takker af

EM-triumfen i 2021 var som sagt en kulminationen på en god kollektiv periode, men også for nogle af spillerne. Den gamle garde bestående af Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci, der om nogen har forfinet kunsten at forsvare, havde lige akkurat en slutrunde på allerøverste niveau tilbage i støvlerne, men de er væk nu, og bagkæden hos Italien er fortsat ved at finde sig selv. Flere navne har været bragt i spil, men kun Bastoni og Mancini kan som par prale af i gruppespillet at have spillet mere end en kamp sammen.

Men det er ikke kun sportslige problemer, der forhindrer Italien i at finde den stamme, der skal bygge et nyt titelvindende hold op. For den store bettingskandale, der ramte landet i oktober, er stadig først for alvor ved at folde sig ud. Sandro Tonali er ude de næste ti måneder efter at have spillet på egne kampe i tiden som Milan-spiller, mens Juventus-spiller Nicolo Fagioli er sluppet med syv måneder.

Nicolò Zaniolo er også en del af skandalen, der i øjeblikket ruller, men da det drejer sig om hasardspil på ulovlige bettingsider og ikke spil på egne kampe, har han ikke fået nogen sportslig straf, og han er da også med i den trup, som Spalletti har udtaget til de to afgørende kampe for Italien.

For hvis ikke det ender med azurblå succes i de to opgør, så kommer Italien for anden gang i træk ikke til en slutrunde.  Minderne fra Wembley har de fortsat, men inden længe kan det også være det eneste, de har.

Hvis du kan lide, hvad du læser, så hjælp os meget gerne med at vokse og følg os på Twitter og Facebook. På den måde kan vi levere endnu flere artikler og øge vores dækning af verdens bedste liga.

The Manager
Logo
Shopping cart