Sorgenfri Special: McCarthy + Blackpool = Alt om Premier Leagues udvikling

I denne udgave af Sorgenfri Special zoomes der ind på Blackpools ansættelse Mick McCarthy, der ifølge Søren Sorgenfri fortæller alt om Premier Leagues udvikling. Foto: AMA/Corbis via Getty Images

Hvis Premier League ikke var Premier League, så ville Mick McCarthy ikke været blevet Blackpools nye manager.

Ah hva’? Premier League er i dag en så økonomisk stor og globaliseret størrelse, at ejere (ikke mindst amerikanere for tiden), trænere og spillere kommer til fra hele verden. Cremen af cremen. 

Den creme plejede at være britiske og irske trænere. Kan I huske dengang Martin O’Neill og David O’Leary blev omtalt som særligt store trænernavne. Eller der var seks Glasgow-fødte managere i Premier League. Samtidig. Selv Owen Coyle havde et managerjob i Premier League. At Newcastle er i top-4 med en engelsk manager er efterhånden som at se en enhjørning.

Udlændinge

I dag har vi en situation, hvor tre af fire manager i Birmingham/Wolverhampton området er spaniere. To af dem – Emery og Lopetegui – tilmed store navne med fine meritter.

Og som Birmingham FC underpræsterer for tiden, så er det vel kun et spørgsmål om kort tid, før John Eustace får kniven på St. Andrews.

Hvis nu plejer stadig var i live, så ville et trænernavn som Mick McCarthy være et emne i avisernes overskrifter som mulige brandslukker i Everton eller West Ham. Det samme ville Mark Hughes for den sags skyld, men walisiske ’Sparky’ som kun er 59 år, er i dag ’gaffer’ på The Valley for Bradford. I League Two.

Blackpool

McCarthy kan trods alt glæde sig over, at han kan se frem til opgaver i The Championship med Blackpool. Godt nok lyder dagsordenen på redning og undgå nedrykning for de orangeblusede badebyhelte, men trods alt den næstbedste række.

Blackpool husker de fleste nok for en enkelt sæson i Premier League med offensiv fodbold og Charlie Adams i rollen som old school playmaker. Flirten med fed fodbold og Premier League blæser langt ude over det irske hav. Der er klubben slet ikke for tiden selv om den målt på indbyggere er den femtestørste i det nordvestlige England med cirka 250.000 indbyggere, hvis man regner forstæderne med.

Efter lørdagens nederlag til Watford så er Blackpool oppe på ti kampe i træk uden sejre, og det var dråben for klubejer Simon Sadler. Michael Appleton, som læsere måske vil huske som en de blå mærkers arbejdshest som aktiv spiller for Preston og WBA, blev sparket ud. Ind med 63-årige McCarthy som er et managernavn og ikke mindst har vundet et vist ry i sin tid som irsk landstræner, men især som manager i Wolves.

Meritter

Han blev den første manager til at holde Wolves oppe i Premier League og 15. pladsen var den bedste ligaplacering på Molineux i 30 år. Han holdt dem også oppe året efter, hvilket ikke var set i årtier på de kanter. Den slags præstationer betyder noget i det engelske og irske fodboldunivers.

Men han fik også på frakken for en kedelig spillestil. Defensiv, afventende og fysisk. Wolves’ rejse fra McCarthy’s midtbane med Karl Henry som stempel til købet af Moutinho som dirigent på det hold, som Nuno Santos byggede op er som at få en billet fra en planet til en helt anden galakse. 

Men hans evner som opbygger for såvel det irske landshold som klubber som Wolves, Ipswich og Cardiff har en vis tyngde. Man skal huske, at tiden i Wolves heller ikke var en periode med dybe lommer. 

Så havde Premier League i dag været som i 90erne eller måske tilmed 00’erne, så ville McCarthy være et emne i den bedste række. 

Liv

Nu gælder det Blackpool – byen kendt som Storbritanniens ’Drug Death Capital’ med tre gange så mange stofrelaterede dødsfald end resten af landet. Der er ikke meget at glæde sig over. Arbejdsløshedsprocenten er dobbelt af landsgennemsnittet og den gennemsnitlige årsløn ligger på 30.000 pund. Det er 10.000 pund under det britiske gennemsnit. Så en fodboldmæssig optur vil lune gevaldigt i en kold tid.

McCarthy er næppe fansenes hede ønske om en manager, men Sadler har utvivlsomt kigget på McCarthys resultater med Cardiff i 2021. Kort kontrakt, styr på resultaterne og nedrykning afværget. 

Gentager ireren den præstation på Bloomfield Road og giver Blackpool FC nyt liv, så vil fansene trods alt få lidt at glæde sig over. Mick McCarthy kan for sin part i så fald glæde sig over igen at være trådt til som brandslukker. I The Championship.

The Manager
Logo
Shopping cart