Sorgenfri Special: Topkampen du (nok) ikke har hørt om

Glem alt om United mod City og Tottenham mod Arsenal. Weekendens topkamp spilles i League One, hvor Ipswich og Plymouth tørner sammen på Portman Road, og Søren Sorgenfri gør dig klar til kamp. Foto: Hannah Fountain – CameraSport via Getty Images.

Der venter os en weekend med masser af fede kampe. Det store derby i Manchester åbner ballet lørdag. Søndag lukkes det hele ned med Tottenham – Arsenal.

Derudover er det svært ikke at glæde sig til de dramaer, der venter os på Goodison og Molinuex.

Og kan Potter overhovedet stille hold søndag? Eller starter Ron Weasley på backen i det forventede drama på Stamford Bridge, hvor hårdt plagede Chelsea skal udvise en form for livstegn med eller uden magi?

Fortid

Men der er yderligere en kamp på programmet, som der er værd at holde lidt øje med. Beskrevet af lokalpressen i det østlige England som kampen i League One denne sæson.

Det er Ipswich mod Plymouth. Det er nummer tre mod nummer et. Der er udsolgt på Portman Road, hvorfor 29.000 tilskuere vil være på plads for primært at heppe The Tractor Boys frem, men at hele 2100 tilskuere tager turen fra Plymouth til Ipswich, fortæller noget om kampens betydning.

Der er altså mere end 500 kilometer mellem de to stadions, så udeholdets fans begiver sig afsted på en halv dagsrejse hver vej. Det er samtidig en kamp, der rimer på fortid.

Og Plymouth først.

For en klub kaldt The Pilgrims efter en religiøs gruppe, der forlod England til fordel for den nye verden, og hvis skib The Maryflower pryder klubbens trøje, så skal historie veje tungt her.

Som central havn med udsigt beliggenhed lagde Luftwaffe Home Park i ruiner under 2. verdenskrig, og økonomisk er byen gået op og ned med den del af verdensøkonomien, der rimer på skibsfart. Fodboldmæssigt har klubben taget vand ind.

Det er 12 år siden, at havnebyens helte sidst var at finde i The Championship dengang, røg de ned gennem faldlemmen takket være en flosset økonomi, der kostede ti minuspoint. De har været nede og vende i League Two, men går ind til dagens kamp som League Ones nummer et med fem point ned til Sheffield Wednesday på andenpladsen. 

Forventning

Det var ventet, at Plymouth ville blande sig i top-8, men ikke tage føring. Den rolle var tiltænkt Derby, Sheffield Wednesday, Barnsley og naturligvis Ipswich.

Men de grønblusede har præsteret over forventning.

Klubbens manager, det uforløste Everton-talent Steven Schumacher fra Rooney-generationen, har håndteret en indledende krise fremragende og i stedet leveret en storslået sæson så langt.

To af klubbens tre nederlag kom i august, men derudover har Plymouth slået hårdt. De er dog ramt til kampen her.

Anfører Joe Edwards er ude, og hot shot Morgan Whittaker er tilbagekaldt af Swansea efter lån. Whittaker står noteret for 20 procent af Plymouths mål.

Øst

Det åbner døren for Ipswich. De har blot vundet en af deres seneste fire kampe og overgivet andenpladsen til Sheffield Wednesday.

Men de har langt fra givet op. Læsere af ældre dato vil huske, der var en tid for Ipswich som et af Englands tophold, og lidt yngre læsere vil huske et Ipswich hold fra 00erne, der rakte ud efter spillere som Finidi George.

Ipswich markerer samtidig Premier Leagues ’blind spot’. Det østlige England. Norwich kan i bedste fald tilskrives en rolle som elevatorhold. Luton tilhører også officielt det østlige England og er sammen med Ipswich de befolkningsmæssige tunge områder.

Der er cirka 6,5 millioner indbyggere i dette område. Men ingen Premier League-hold. Dermed færre subscripers til Sky og andres fodboldpakker i det område, hvorfor Skys voldsomme løft i økonomien for tv-pakkerne for de lavere rækker spiller ind her.

Bedre spillere, bedre fodbold, flere seere læs kunder lex Robert Murdochs stunt siden Premier Leagues fødsel.

Opbakning

I dag skal Ipswich så for udsolgt hjemmebane vise publikum, at der er lys forude. Klubledelsen har reageret på formkrisen og bakket manager Kieran McKenna op. 

Ind er kommet spillerne George Hirst (lån Leicester), Nathan Broadhead (Everton) og Massimo Luongo (M’boro).

En trio der skal styrke oprykningsambitionerne. Og derefter? McKenna er en managertype, der ånder for fodbolden. Som ung var han nordirsk ungdomslandsholdsspiller og at finde på Tottenhams akademi, men en hofteskade satte en stopper for karrieren allerede som teenager.

Han forfulgte herefter en trænerkarriere med fokus på at dominere kampen og finde spillere, der kan noget med bolden. Ipswich topper statistikken for boldbesiddelse i League One og kun Charlton er bedre på parameteret for vellykkede afleveringer.

Der er ikke tale om boldmassage – boldbesiddelsen udnyttes, hvorfor Ipswich er det hold med flest afslutninger i League One med 17,4. Plymouth har til sammenligning 14,6. 

Heraf af Whittaker været instrumental med sin effektivitet. Han er ikke med i dag. Så spørgsmålet er om hovedparten af de 29.000 tilskuere på Portman Road får den vinder i topkampen, som de vil håbe på?

The Manager
Logo
Shopping cart